• DELL Inspiron 15 5577 - wyłącza się po 30 min.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL Inspiron 15 5577 - wyłącza się po 30 min.

przez luielektr 5 listopada 2025, 17:07
Witam.
Problem jak w temacie (płyta główna DAAM9BMBAD0), wyłącza się po 30 min. na akumulatorze, zasilaczu, pod systemem, w BIOS'ie, z baterią CMOS i bez niej.
Wyczyściłem ME Region w oryginalnym BIOS'ie, wgrałem dwa inne wsady i bez zmian.
Ma ktoś może jakiś pomysł?

Re: DELL Inspiron 15 5577 - wyłącza się po 30 min.

przez Google Adsense [BOT] 5 listopada 2025, 17:07

#2 Re: DELL Inspiron 15 5577 - wyłącza się po 30 min.

przez Vogelek23 5 listopada 2025, 17:31
Czy są jakiekolwiek ślady lutowania mostka PCH (SR30W)? Czy podczas wgrywania innych wsadów BIOS przenosiłeś czysty region ME i był on zawsze w tej samej wersji, a jeśli nie, to jaka jest obecnie wersja regionu ME?

Delle są dość specyficzne, jeśli chodzi o region ME (głównie BootGuard). Przydatna lektura: dell-15-7559-daam9amb8d0-rev-d-wylacza-sie-po-rownych-30-minutach-t58238.html oraz dell-xps-9550-la-c361p-wylacza-sie-po-30min-t57050.html.

#3 Re: DELL Inspiron 15 5577 - wyłącza się po 30 min.

przez luielektr 6 listopada 2025, 15:05
Nie ma śladów żadnego lutowania. Podejrzewam, że problemy z wyłączaniem się pojawiły się po jakiejś aktualizacji która "dorzuciła" sobie BIOS'a.
W oryginalnym BIOS'ie użyłem czystej (stock) tej samej wersji ME Regionu (zdjęcie, wsad po wyczyszczeniu ME Regionu):
Obrazek
Jako kolejnego BIOS'u użyłem z forum:
dell-inspiron-5577-mb-quanta-am9b-daam9bmbad0-rev-d-clear-me-region-t62473.html?hilit=DAAM9BMBAD0%20bios
Obrazek
Obecnie wgranym jest wsad z forum.

#4 Re: DELL Inspiron 15 5577 - wyłącza się po 30 min.

przez Vogelek23 7 listopada 2025, 14:46
luielektr napisał(a):wsad po wyczyszczeniu ME Regionu
Po wyczyszczeniu regionu ME nie powinieneś mieć File System State = Initialized. Oznacza to bowiem, że region ME został już zainicjowany przez PCH, a czyste regiony nigdy nie są zainicjowane. Możliwe zatem, że wcześniej był wgrany region zainicjowany przez inny PCH a Ty wgrałeś kolejny zainicjowany region, co powoduje opisywany problem (tzw. PCB bricking - zablokowanie PCH z uwagi na niezgodność firmware ME z bieżącą konfiguracją PCH). Sprawdź w FIT (Flash Image Tool) jakie kości Flash są obsługiwane i zaprogramuj nową kość Flash (inną niż obecna) wsadem BIOS z czystym regionem (FSS status = Configured).

#5 Re: DELL Inspiron 15 5577 - wyłącza się po 30 min.

przez luielektr 7 listopada 2025, 15:26
Upsss, pomyliłem wsady i zrobiłem zrzut ekranu oryginalnego przed modyfikacją. Zdjęcie już poprawiłem.
Co do innej kości to dam nać o wynikach.
Pozdrawiam

Re: DELL Inspiron 15 5577 - wyłącza się po 30 min.

przez Google Adsense [BOT] 7 listopada 2025, 15:26