• Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez Przem 28 czerwca 2012, 12:25
Mogę jedynie domyślać się, że jest to identyczny jak obok lecz nie mając schematu nie mam pewności i nawet po jego oznaczeniu na obudowie niczego nie znajduję.
Oto oznaczenia jakie są na obudowie sąsiedniego elementu:
B06
N03
CDJ0669

Płyta główna: 1015bx rev.: 2.1G

Obrazek

Proszę o pomoc.

Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez Google Adsense [BOT] 28 czerwca 2012, 12:25

#2 Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez AdamStar 28 czerwca 2012, 12:31
"B06
N03
CDJ0669"
Tranzystor to MTB06N03H8.

Przy jakiej przetwornicy jest ten tranzystor?

#3 Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez Przem 28 czerwca 2012, 14:18
AdamStar napisał(a):Przy jakiej przetwornicy jest ten tranzystor?

Tam jest RT8206A. Nie wiem czym zamienić tego MTB06N03H8. Jedynie co mam w tych obudowach to RQA130N03; RQW130N03 RQA200N03.

:(

#4 Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez AdamStar 28 czerwca 2012, 17:34
Przecież nie musisz lutować układu w takiej samej obudowie. To jest klucz z 3,3V czy z 5V, górny czy dolny?

#5 Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez Przem 29 czerwca 2012, 10:37
AdamStar napisał(a):Przecież nie musisz lutować układu w takiej samej obudowie. To jest klucz z 3,3V czy z 5V, górny czy dolny?

Tego nie wiem ale znalazłem taki oto schemat RT na naszym forum
Obrazek

#6 Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez AdamStar 29 czerwca 2012, 13:03
Przem napisał(a):Tego nie wiem ale znalazłem taki oto schemat RT na naszym forum

Zmień ten obrazek, bo rozciąga stronę. To nie ja mam płytę pod ręką i nie zbadam za kolegę który to klucz. Rozumiem że nie wiesz który to klucz, ale możesz wziąć do ręki miernik i to zbadać.

#7 Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez Przem 4 lipca 2012, 15:26
AdamStar napisał(a):
Przem napisał(a):Tego nie wiem ale znalazłem taki oto schemat RT na naszym forum

Zmień ten obrazek, bo rozciąga stronę. To nie ja mam płytę pod ręką i nie zbadam za kolegę który to klucz. Rozumiem że nie wiesz który to klucz, ale możesz wziąć do ręki miernik i to zbadać.

Niestety nie wiem jak tego dokonać miernikiem nie mając schematu tej płyty gł.

#8 Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez AdamStar 4 lipca 2012, 15:41
Znalazłeś fragment schematu z przetwornicą który sam załączyłeś. Przyjrzyj mu się i drogą analizy dojdziesz do tego jak ustalić który to jest właśnie klucz ;)

PS: Lepiej jest dojść do czegoś samemu z podpowiedzią niż skorzystać ze wskazania palcem. Tak właśnie powinien kolega rozwijać swoje umiejętności. Do działa i powodzenia.

#9 MTB06N03H8 - pytanie o zamiennik

przez Zdzid 5 lipca 2013, 11:07
Witam.

W Asusie Eee 1015bx namierzyłem, że mam zwarty tranzystor MTB06N03H8 (w przetwornicy o której była mowa w https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=213&t=17794&hilit=CDJ0669.

I tu mam problem... jaki tranzystor mógłby go zastąpić?

Mam trochę "dawców", ale nigdzie takiego tranzystora nie znalazłem :/

PS. Przem - ten wypalony u Ciebie tranzystor to: MTB09N03H8

Ostatnio edytowano 5 lipca 2013, 11:26 przez farmer, łącznie edytowano 2 razy. Powód: Wątki połączono i odblokowano.

#10 Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez Zdzid 6 lipca 2013, 12:37
Nikt mi nie zaproponuje jakiegoś zamiennika za MTB06N03H8?
Naszukałem się i nic sensownego nie znalazłem... :(

Re: Prośba o identyfikacje elementu ASUS Eee 1015bx

przez Google Adsense [BOT] 6 lipca 2013, 12:37
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).