• Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Cyb0rg 5 sierpnia 2011, 16:52
Witam mam Toshibe A300-1LT, ma pasy na matrycy.
Jak widać gdy trafi na jakiś obrazek (najlepiej to widać po prawym pionowym), to w górę od niego już dalej leci.
Dołączam fotkę.
Na co stawiać waszym zdaniem w pierwszej kolejności ?
Dodam iż na dodatkowym monitorze obraz oczywiście bez zakłóceń.

Obrazek

Pozdr

Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Google Adsense [BOT] 5 sierpnia 2011, 16:52

#2 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez AdamStar 5 sierpnia 2011, 17:16
Wygląda na uszkodzoną matrycę, podstaw dla sprawdzenia.

#3 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy 

przez bull475 5 sierpnia 2011, 17:19
Kiedy dociśniesz matrycę u góry poprawia się lub są jakieś zmiany? :)
Może odlutowała się taśma łącząca matrycę z jej elektroniką.
Na drugim miejscu sprawdź taśmę LCD.

#4 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Cyb0rg 5 sierpnia 2011, 17:37
bull475 napisał(a):Kiedy dociśniesz matrycę u góry poprawia się lub są jakieś zmiany?

Zmian brak przy wszelakim dociskaniu matrycy.
Resztę będę pomału sprawdzać.

-- piątek, 5 sie 2011, 19:59 --

Właśnie zaobserwowałem coś ciekawego - widać to na fotce.
Jak wpisuję hasło, to za każdym wpisywanym znakiem robi się pionowa kreska ciemna kreska, ale po skasowaniu znaków pionowe kreski już pozostają.
Spotkał się ktoś z czymś takim ?
Bo nie wiem czy to nie grafika jednak :-/

Obrazek

#5 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez bull475 5 sierpnia 2011, 21:25
Rozbierz i wygrzej hotairem układ graficzny ;) około 200 stopni przez 2-3 min. Jak pasków będzie mniej lub znikną będziesz miał odpowiedz.

#6 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Cyb0rg 5 sierpnia 2011, 22:03
bull475 napisał(a):Rozbierz i wygrzej hotairem układ graficzny około 200 stopni przez 2-3 min. Jak pasków będzie mniej lub znikną będziesz miał odpowiedz.

No właśnie tak myślałem, że go wygrzeję, i zobaczymy co z tego będzie.
To najtańsza na początek diagnostyka.

#7 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez pijan4 5 sierpnia 2011, 22:09
Witam

W tych tośkach po pewnym czasie bardzo ciężko chodzi klapa matrycy, więc ogromne naprężenia przechodzą na elektronikę przy otwieraniu i zamykaniu klapy. Na 1 miejscu podstawić należy sprawną matryce. Jeśli to nie matryca w następnej fazie należy sprawdzić taśmę matrycy. Co do grzania rdzenia grafiki niech kolega sobie na razie odpuści.

#8 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Cyb0rg 5 sierpnia 2011, 22:22
pijan4 napisał(a):Witam

W tych tośkach po pewnym czasie bardzo ciężko chodzi klapa matrycy, więc ogromne naprężenia przechodzą na elektronikę przy otwieraniu i zamykaniu klapy. Na 1 miejscu podstawić należy sprawną matryce. Jeśli to nie matryca w następnej fazie należy sprawdzić taśmę matrycy. Co do grzania rdzenia grafiki niech kolega sobie na razie odpuści.

AdamStar już to sugerował -problem w tym iż nie mam matrycy do podmiany.

#9 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez AdamStar 5 sierpnia 2011, 22:23
Tak jak kolega wyżej, dałbym spokój grafice. Jeszcze nie spotkałem się z usterką grafiki która generowała by tak wyglądający obraz.

#10 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Cyb0rg 5 sierpnia 2011, 22:27
Zastanawiaja mnie bardzo te pojawiajace sie pionowe czarne paski - przy wpisywaniu znakow - pozniej juz nie znikaja .

#11 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Adam2K 5 sierpnia 2011, 22:27
Przecież już na pierwszy rzut oka widać, że to matryca.

#12 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez pijan4 5 sierpnia 2011, 22:28

Jeśli kolega nie ma matrycy na podmiankę to nikt koledze na tą chwilę nie pomoże. Jak kolega chce serwisować to trzeba posiadać także podstawowe części zamienne. Pozdrawiam

#13 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Cyb0rg 5 sierpnia 2011, 22:36
pijan4 napisał(a):

Jeśli kolega nie ma matrycy na podmiankę to nikt koledze na tą chwilę nie pomorze. Jak kolega chce serwisować to trzeba posiadać także podstawowe części zamienne. Pozdrawiam

THX :)

Tyle to wiem ;)
Części do laptopów dopiero zaczynam zbierać.
Do tej pory były to głownie PC-ty, tutaj mam spory arsenał ;)
Widzę że jednak czeka mnie szybki kolejny wydatek ;)

#14 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez bull475 5 sierpnia 2011, 23:50
Cyb0rg napisał(a):Zastanawiaja mnie bardzo te pojawiajace sie pionowe czarne paski - przy wpisywaniu znakow - pozniej juz nie znikaja .

Przy wpisywaniu znaków po prostu grafika wysyła sygnał na matrycę. Ten jest błędnie podawany przez te tasiemki. Kiedyś miałem podobny problem ale zdecydowanie inne wzorki. Spróbuj rozebrać matrycę i po dociskać jednak dokładnie te tasiemki łączące elektronikę z matrycą bez obudowy. I zobaczysz czy są zmiany jakieś. Jeśli są zmiany wiesz co trzeba wymienić ;)

#15 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Usunięty Użytkownik 402 6 sierpnia 2011, 00:10
Najtańszym rozwiązaniem w danej chwili jest podgrzanie GPU, nie zaszkodzi mu, a na pewno wykluczy ewentualny zakup matrycy.
Żeby się przekonać o słuszności takiego działania to nie potrzeba ostro GPU nagrzewać.

#16 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez katar83 6 sierpnia 2011, 12:24
Koledzy, przecież to od razu widać, że na 99% uszkodzona matryca. Najtańszym rozwiązaniem jest kupno uszkodzonej matrycy 14.1 xga z 30 pinowym złączem i przykładowo z jakąś linią czy zbitym rogiem i podłączenie jej do testów. Taka matryca to konieczność, kosztuje grosze i jak nie posiada sie zapasowej droższej to do testów zawsze się przyda.
Jeśli kolega piszący ten temat nie posiada takowej matrycy do testów to jaka pewność, że posiada HA?
Już nie chce wspominać czym można takie rzeczy wygrzewać. Od tego jest dział na wesoło.

#17 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Cyb0rg 6 sierpnia 2011, 12:40
THX - Właśnie czekam na zamówioną matrycę, będzie jakby co na przyszłość

-- sobota, 6 sie 2011, 23:20 --

katar83 napisał(a):Jeśli kolega piszący ten temat nie posiada takowej matrycy do testów to jaka pewność, że posiada HA?

Kolego dzięki za poczucie humoru :mrgreen:
Ale nie o sprzęt warsztatowy potrzebny się pytałem.
Na codzień od lat robię PC-ty, w laptopy dopiero że tak powiem wchodzę.
Sprzęt taki jak HA posiadam , i nawet nieco więcej, bo do PC-tów (i nie tylko)też był niezbędny.
Niestety części do notebooków, jak pisałem wcześniej dopiero zaczynam zbierać.
Niemniej dzięki za dobre rady.

#18 Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Cyb0rg 8 sierpnia 2011, 21:22
Temat rozwiązany. ;)
Powodem okazały się poluźnione styki do matrycy.

Re: Toshiba Satellite A300-1LT - pasy na matrycy

przez Google Adsense [BOT] 8 sierpnia 2011, 21:22