• Toshiba M70 - brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba M70 - brak obrazu

przez oneeye 11 marca 2010, 22:11
Witam!

Laptop jak wyżej na płycie HTW00 LA-2871P . Płyta z wpiętą grafiką pobiera ok 0.90A-0.95A - amperomierz pokazuje stałą wartość. Po wypięciu modułu graficznego płyta pobiera 0.66A... przez jakieś 2 sek. potem wskakuje na ~1.2A i amperomierz pokazuje zmieniające się wartości pomiędzy ~1A a ~1.5A. Bios wystartował bez grafiki?? Na płycie wszystkie przetwornice działają. Na module grafiki pojawiają się napięcia. Obrazu jednak brak. Układ graficzny Ati, podejrzewam jego uszkodzenie aczkolwiek proszę o opinie i potwierdzenie tej teorii.

Re: Toshiba M70 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 11 marca 2010, 22:11

#2 Re: Toshiba M70 - brak obrazu

przez Vogelek23 21 marca 2010, 22:59
Trudno tak z marszu o potwierdzenie Twojej teorii. Bez diagnostyki to prawie niemożliwe.
Jednak usterka karty grafiki jest w tym modelu częstą przypadłością.

BIOS spokojnie wystartuje bez modułu grafiki, dlaczego miałby nie wystartować?
W trakcie procedury POST zatrzymuje się po prostu lub wpada w pętlę, jeśli nie może zainicjować kontrolera video.

#3 Re: Toshiba M70 - brak obrazu

przez oneeye 2 kwietnia 2010, 12:25
Vogelek23 napisał(a):Trudno tak z marszu o potwierdzenie Twojej teorii. Bez diagnostyki to prawie niemożliwe.
Jednak usterka karty grafiki jest w tym modelu częstą przypadłością.

BIOS spokojnie wystartuje bez modułu grafiki, dlaczego miałby nie wystartować?
W trakcie procedury POST zatrzymuje się po prostu, jeśli nie może zainicjować kontrolera video.

Nie myślałem że tyle to trwa, procedura trwa przez jakieś 7-10 sekund po czym widać po prądach restartowanie się płyty.
Przekulkowałem grafikę, efekt podobny z tym że pobór wzrósł do ok 1,4A. Coś zdaje się wyszło nie tak.
Pytanie czy częste usterki w tych modelach dotyczą samego układu czy całego modułu ? Bo jeśli układu to od tego zacznę i zamówię nowy.

#4 Re: Toshiba M70 - brak obrazu

przez Vogelek23 2 kwietnia 2010, 21:13
Przy takich usterkach konieczne jest posiadanie karty diagnostycznej na miniPCI.
Wtedy, po kodzie POST, łatwiej jest zlokalizować, w którym miejscu system sobie nie radzi.

Bez karty diagnostycznej diagnostyka wykonywana jest "w ciemno".

#5 Re: Toshiba M70 - brak obrazu

przez oneeye 16 kwietnia 2010, 20:49
Temat powrócił wraz z pojawieniem się chipsetu u mnie. Założyłem nowy, amperomierz wreszcie pokazuje to co powinien, aczkolwiek obrazu dalej brak. Na zewnętrznym monitorze to samo. Pobór wzrósł do 1,6A, spadającego co chwilkę na 1,3 (w pętli - wygląda jakby płyta powtarzała czynność). Widać wyraźnie procedurę POST, a przynajmniej jej część. Sprawdziłem co się dzieje na taśmie matrycy. Co się okazuje, brak VDD (n.2,3). Taśmę przedzwoniłem, na gnieździe taśmy po stronie grafiki również nie ma 3,3V. Napięcie 3,3V jest za to na n.4 - V EEDID taśmy lcd. Na gnieździe JP14 jest VGAPWR_B+ = 19V, +3VS = 3,3V, jest też jasne +5VALW, są też +3VALW, +2,5VS, +1,8VS.

Płytka grafiki - LS-2871P, nie mam niestety tego kawałka schematu.

Skąd idzie napięcie VDD na taśmę lcd ?

-- poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 23:05 --

Ok teoria zatrzymującego się POST obalona. Szuka się daleko, a rozwiązanie jest blisko. Wystarczyło podpiąć dysk by płyta ruszyła oczywiście bez obrazu. Przetwornice na karcie VGA raczej działają, choć pobór w spoczynku wynosi 70mA/80mA. Czy to nie za dużo ?
Na gnieździe jedyne co przychodzi mi do głowy jest sprawdzenie ENBKL, na którym jest "0".

Czy ma ktoś z Was jakieś pomysły ?

#6 Toshiba M70 - brak obrazu c.d.

przez oneeye 22 maja 2010, 20:09
Z góry przepraszam, że ponawiam wątek w ten sposób ale inaczej nikt go nie zauważy :wink:

Uwziąłem się na tą płytę i staram się przywrócić ją do życia. Opiszę problem zatem od początku.

Płyta HTW00 LA-2871.
Moduł graficzny LS-2871.

Laptop uruchamiał się, ciemność na matrycy. Brak dźwięków z BIOS.
Zmieniony układ graficzny X700 na nowy.
Brak sygnału ENVDD na bramce Q5 po włączeniu.
Na gnieździe JP14 są wszystkie napięcia.
Poza napięciami na JP14 (przy odpiętym module grafiki) są:

n.9, = n.10 = n.11 = n.12 = ~3V,
n.13, n.60 - są oscylacje,
n.30, n.62, n.64 - cisza.

Laptop bez modułu grafiki zgłasza dźwiękiem problem z grafiką, ale ... normalnie się uruchamia, bootuje z dysku i uruchamia system operacyjny, oczywiście bez obrazu na LCD/CRT. Po wpięciu modułu, BIOS identycznie zgłasza problem z grafiką, napięcia na module się pojawiają, brak dalej sygnału ENVDD. System startuje oczywiście. Grafika ponownie przekulkowana, efekt ten sam.

Podpowiedzcie dobrzy ludzie co jeszcze sprawdzić, gdzie dotknąć?

#7 Re: Toshiba M70 - brak obrazu c.d.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 22 maja 2010, 20:26
Co ze złączem JP14 (płyta) oraz JP1 (karta)? Przelutowane/wyczyszczone? Sprawdzone pod kątem uszkodzeń styków?
Czy przelutowywałeś kondensatory przy złączu JP14? A most północny?

#8 Re: Toshiba M70 - brak obrazu c.d.

przez oneeye 8 lipca 2010, 22:13
Vogelek23 napisał(a):Co ze złączem JP14 (płyta) oraz JP1 (karta)? Przelutowane/wyczyszczone? Sprawdzone pod kątem uszkodzeń styków?
Czy przelutowywałeś kondensatory przy złączu JP14? A most północny?

Wszystko co opisałeś sprawdziłem, poza mostem, jakoś nie wierzyłem, że to to. Trafił mi się inny egzemplarz podmieniłem karty i ruszył. Okazało się, że X700, którego kupiłem to był bubel. Dla pewności przelutowałem układ ze zdobytego dawcy i na oryginalnym module oddałem klientowi. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.