• Toshiba l870-18j PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV: 2.1 Brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Toshiba l870-18j PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV: 2.1 Brak obrazu

przez pyku96 11 października 2018, 09:56
Witam. Jakiś czas temu trafiła do mnie Toshiba jak w temacie z usterką brak obrazu. Posiłkując się innymi przypadkami z ta płytą zacząłem naprawę. Przemierzyłem wszystkie cewki- napięcia są. Wrzuciłem kilka różnych biosów, ostatecznie wgrany jest z tego tematu https://www.elvikom.pl/schemat-toshiba-satellite-c850-l850-plf-plr-csf-csr-dsc-uma-mb-t30919.html#p161147 i nadal brak obrazu. Prąd pobierany przez płytę wskazywał na uszkodzenie grafiki- 1,1A. Reflow grafiki nie przyniósł efektu, z tego co się dowiedziałem to tym układom wygrzanie bardzo rzadko pomaga. Zamówiłem nowy układ z popularnego serwisu A- teraz żałuje, że nie z pewnego źródła bo nie mam pewności czy jest dobry. Ostatecznie reflow mostu elekt bez zmian. Płyta po starcie z pamięciami pobiera 1,1A i spada do 0,97A bez wentylatora. Bez pamięci w tej chwili 1.02A Przed wymiana grafiki było bodajże 0.90-0.95A. Uszkodzony most czy grafika? Klawiatura pod usb nie reaguje na capslock.
Most SLJ8E
Grafika 216-0833000 (1609) Made in Taiwan

Re: Toshiba l870-18j PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV: 2.1 Brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 11 października 2018, 09:56

#2 Re: Toshiba l870-18j PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV: 2.1 Brak obrazu

przez koper912 11 października 2018, 10:20
Pokaż fotkę wlutowanego układu.

#3 Re: Toshiba l870-18j PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV: 2.1 Brak obrazu

przez morph 11 października 2018, 10:47
Witaj
Przed wymianą GPU klawiatura pod USB reagowała, np. na capslock?

#4 Re: Toshiba l870-18j PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV: 2.1 Brak obrazu

przez pyku96 11 października 2018, 12:08
Nie pamiętam czy reagowała. Ewentualnie mam jeszcze jedną taką płytę, też brak obrazu ale pobiera 0.71A i rośnie pomału. Bez pamięci pobierany prąd bez zmian.
Obrazek
Obrazek

#5 Re: Toshiba l870-18j PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV: 2.1 Brak obrazu

przez matic 14 października 2018, 11:21
Try to reball the old (original) GPU and solder it to the board.
If nothing changes reflash the BIOS chip again with old (original) dump.

Re: Toshiba l870-18j PLF/PLR/CSF/CSR DSC MB REV: 2.1 Brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 14 października 2018, 11:21
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).