Witam wszystkich, szczególnie specjalistów. Zwracam się do was o pomoc w diagnozie źródła niepoprawnej pracy płyty VGSG rev2.1 z Toshiba L50-A-1EK.
Intel Core i5 - 4200m
Nvidia Geforce GT 740
SR17E
IT8587E EXA
Laptop uległ awarii (niejasna sytuacja, prawdopodobnie zwarcie do przewodzącej obudowy podczas składania). Płyta nie dawała oznak życia. Został wymieniony uszkodzony KBC (zaprogramowany jednak nie przeze mnie) oraz bq24735 (układ ładowania zaraz za wejściem DC). Po wymianie płyta ruszyła, świeci się dioda od zasilania sieciowego, ale:
- Brak obrazu (zaraz po uruchomieniu widać komunikację LVDS po matrycą (dłużej trwa ta komunikacja przy przypiętej matrycy)),
- Wstają wszystkie napięcia i zgłaszają sygnał PWRGOOD,
- LPC_FRAME - jest,
- 33Mhz do KBC od PCH jak i 25 Mhz (kryształ) mają dodatkową harmoniczną/e.
- po podaniu zasilaniu przy podpiętym włączniku od razu się włącza i zatrzymuje się na prądzie 0,69A. Można wyłączyć płytę jedynie przez 5sec przytrzymanie włącznika - sygnały SLP_4# i SLP_3# przechodzą do stanu aktywnego po wyłączeniu (przy włączonej płycie jest 3v3).

1 kanał - PLTRST#
2 kanał - SYS_PWROK

SYS_PWROK i PCH_PWROK

Kanał 1 - PM_DRAM_PWRG
Kanał 2 - PCH_PWROK
Ponadto:
- Procesor wstaje, wiatraczek co jakiś czas się kręci, jest ok,
- PCH nie grzeje się zbytnio - 51 stopni po 30 min "pracy",
- 32 kHz - ok,
- 27 MHz - ok.
- komunikacja z kośćmi bios występuje
Zmieniałem wsad bios i wsad pch bez jakichkolwiek zmian niestety.
Zmieniana kość ram bez skutku
Z tego co rozumiem płyta zatrzymuje się jeszcze przed POST.
Proszę szanownych kolegów o wskazówkę, poradę jak mógłbym zdiagnozować co jest nie tak.
Pozdrawiam
Intel Core i5 - 4200m
Nvidia Geforce GT 740
SR17E
IT8587E EXA
Laptop uległ awarii (niejasna sytuacja, prawdopodobnie zwarcie do przewodzącej obudowy podczas składania). Płyta nie dawała oznak życia. Został wymieniony uszkodzony KBC (zaprogramowany jednak nie przeze mnie) oraz bq24735 (układ ładowania zaraz za wejściem DC). Po wymianie płyta ruszyła, świeci się dioda od zasilania sieciowego, ale:
- Brak obrazu (zaraz po uruchomieniu widać komunikację LVDS po matrycą (dłużej trwa ta komunikacja przy przypiętej matrycy)),
- Wstają wszystkie napięcia i zgłaszają sygnał PWRGOOD,
- LPC_FRAME - jest,
- 33Mhz do KBC od PCH jak i 25 Mhz (kryształ) mają dodatkową harmoniczną/e.
- po podaniu zasilaniu przy podpiętym włączniku od razu się włącza i zatrzymuje się na prądzie 0,69A. Można wyłączyć płytę jedynie przez 5sec przytrzymanie włącznika - sygnały SLP_4# i SLP_3# przechodzą do stanu aktywnego po wyłączeniu (przy włączonej płycie jest 3v3).

1 kanał - PLTRST#
2 kanał - SYS_PWROK

SYS_PWROK i PCH_PWROK

Kanał 1 - PM_DRAM_PWRG
Kanał 2 - PCH_PWROK
Ponadto:
- Procesor wstaje, wiatraczek co jakiś czas się kręci, jest ok,
- PCH nie grzeje się zbytnio - 51 stopni po 30 min "pracy",
- 32 kHz - ok,
- 27 MHz - ok.
- komunikacja z kośćmi bios występuje
Zmieniałem wsad bios i wsad pch bez jakichkolwiek zmian niestety.
Zmieniana kość ram bez skutku
Z tego co rozumiem płyta zatrzymuje się jeszcze przed POST.
Proszę szanownych kolegów o wskazówkę, poradę jak mógłbym zdiagnozować co jest nie tak.
Pozdrawiam