• [SZUKAM WSADU BIOS] Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 [SZUKAM WSADU BIOS] Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

przez milek99 26 sierpnia 2015, 16:01
Mam Toshiba L50-A-1EK PSKK6E z uszkodzonym biosem.
Programatorem EZP2010 wgrałem wsad z tego wątku: https://www.elvikom.pl/toshiba-satellite-l50-a-19n-vgsg-t38130.html

Po tym zabiegu laptop się włącza ale bardzo często Windows 8.1 rzuca Bluescreen ACPI_BIOS_ERROR

Biosu pobranego ze strony producenta nie mogę zaktualizować oryginalnym programem bo otrzymuję komunikat że w laptopie jest ta sama wersja (1.9).
Z kolei po wyciągnięciu pliku BIN z paczki ze strony Toshiby EZP2010 informuje że plik jest za duży.

Z tego co wyczytałem to z pliku można coś "Wyrzucić" ale nie mogę znaleźć żadnej informacji co i jak można.

Załączam wyciągnięty plik BIN może ktoś z was potrafi go zmniejszyć.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: [SZUKAM WSADU BIOS] Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

przez Google Adsense [BOT] 26 sierpnia 2015, 16:01

#2 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

przez WIOLAD 26 sierpnia 2015, 18:12
Proszę sprawdzić po przycięciu:
toshiba-l50-a-1ek-t40200.html

#3 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

przez milek99 27 sierpnia 2015, 10:38
Niestety, ale ten wsad nie działa. Czarny ekran po włączeniu, laptop nie bootuje.
W hex edytorze widzę że usunąłeś końcówkę w której są zapisane jakieś dane.
We wsadzie z linku (Toshiba Satellite L50-A-19N VGSG) są te dane. Sprawdziłem i pobierając ten bios ze strony toshiby ma tą samą wielkość co mój do zmniejszenia. Wnioskuję więc że trzeba wyciąć coś ze środka ale nie mam pojęcia co :(

#4 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

przez mario 27 sierpnia 2015, 12:28
Sprawdź poprawnie przycięty bios: toshiba-l50-a-1ek-t40200.html#p151579

Czy na tej płycie jest jeszcze druga kość 2MB?

#5 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

przez milek99 27 sierpnia 2015, 13:15
Na tym wsadzie laptop się uruchamia, zaraz będę testował czy dalej będzie problem z błędem ACPI.
Tak, jest druga kość 2MB. Jakbyś mógł jeszcze tą przerobić było by super.
A jeszcze tak zapytam, nie masz jakiejś krótkiej podpowiedzi jak przycinać takie BINy ?

[SZUKAM WSADU BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2015, 13:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).