• Toshiba L300 - nie włącza się - problem z RTC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Toshiba L300 - nie włącza się - problem z RTC

przez 1yoko777 25 grudnia 2017, 14:53
Płyta 6050A2170401 REV2.00 - Platforma Sacramento 10 PS10
Płyta kupiona jako sprawna, ale po zamontowaniu jedynie zapala się led zasilania i ładowania baterii. Stwierdziłem rozładowaną baterię bios. Podmieniłem na nową która szybko ulegała rozładowaniu, czyli zwarcie w obwodzie RTC. Po pomiarze obciążeń tego zasilania stwierdziłem zwarcie (7,2 om względem masy) na pin A23 mostka południowego AF82801 IBM(U519). Mam pytanie do znawców czy ten stan jest prawidłowy na tym IC, czy też może być jeszcze inna przyczyna opisanej usterki. Na co dzień zajmuję się naprawą TV i monitorów, z laptopem a przynajmniej taką usterką mam do czynienia pierwszy raz.

Re: Toshiba L300 - nie włącza się - problem z RTC

przez Google Adsense [BOT] 25 grudnia 2017, 14:53

#2 Re: Toshiba L300 - nie włącza się - problem z RTC

przez Type5 25 grudnia 2017, 23:53
Jeśli dostałeś na płytę gwarancję, to zwróć do sprzedawcy.
Rezystancja 7,2Ω w tym miejscu nie jest prawidłowa.
Jeśli chciałbyś sam naprawić tą płytę, to zrób próbę zwarciową:
podłącz zasilacz serwisowy - do masy, + do +V_RTC, ustaw napięcie 1V i sprawdź palcami co się grzeje, możesz zwiększyć napięcie do +3V.
Podejrzane są 2 elementy: kondensator C881 10µF/6,3V oraz most południowy.
Możesz wylutować kondensator, jeśli dalej będzie 7,2Ω w tym miejscu, to uszkodzony jest most południowy.

#3 Re: Toshiba L300 - nie włącza się - problem z RTC

przez 1yoko777 26 grudnia 2017, 09:15
Dzięki za podpowiedź. Ten kondensator 881 i inne w obwodzie RTC wylutowywałem i to nie zmieniało stanu rezystancji względem masy a więc na 100% przywarty jest most. A płytę kupiłem ze słowną gwarancją na aukcji jak się okazuje od oszusta. Głupota i zawierzanie kosztuje.

Re: Toshiba L300 - nie włącza się - problem z RTC

przez Google Adsense [BOT] 26 grudnia 2017, 09:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).