• Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez beta 19 czerwca 2012, 11:34
Witam.
Toshiba L300-10U , pcb Hannstar J MV-4 94V-0. Laptop odpala , system startuje ale efekt jest taki jak na foto.

Obrazek

W biosie tego efektu nie ma.

Obrazek

Natomiast pojawia się gdy cokolwiek jest ładowane tak jak tu:

Obrazek

Bios podmieniłem programując na programatorze ale bez skutku. Pozostaje karta graficzna albo kontroler na płycie. Być może jest to całkiem oczywista usterką .
Pytanie czy ten mostek znany jest z takich problemów.

Obrazek

Dodam że występuje jeszcze jeden efekt, po jakimś niedługim czasie ekran zaczyna migać i gaśnie podświetlenie. Podmieniałem matrycę na inną i występuje dokładnie ten sam efekt.
Na zewnętrznym monitorze obraz ok.

Pozdrawiam.

Re: Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez Google Adsense [BOT] 19 czerwca 2012, 11:34

#2 Re: Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez oneeye 19 czerwca 2012, 12:28
beta napisał(a):Witam.
Toshiba L300-10U , pcb Hannstar J MV-4 94V-0. .

To nie jest oznaczenie płyty głównej.
Taśma podstawiona?

#3 Re: Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez beta 19 czerwca 2012, 13:53
Ma kolega rację, źle spisałem płytę. Powinni być 6050A2174501-MB-A03.
Kabelek łączący matrycę z płytą główną wygląda na sprawny.
Pozdrawiam.

#4 Re: Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez SidNet 19 czerwca 2012, 15:47
beta napisał(a):Kabelek łączący matrycę z płytą główną wygląda na sprawny.

Sprawdził to Kolega wzrokowo??

#5 Re: Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez indicheq 19 czerwca 2012, 17:44
Jeżeli grafika korzysta z pamięci systemowej, to prawdopodobnie układ graficzny, natomiast jeżeli masz pamięci dedykowane do grafiki, to możliwe że one dają Ci w kość. W takim wypadku też może być sama grafika.

#6 Re: Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez beta 20 czerwca 2012, 16:45
Jak napisałem że wygląda na sprawny to tylko dla tego że przemierzyłem go. Też stawiam na grafikę ale wpierw podniosę go i przemierzę połączenia z matrycą. Chwilowo odłożony czeka na sito.
Pamięci wykluczam bo na zewnętrznym monitorze jest ok.
Pozdrawiam.

#7 Re: Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez beta 28 czerwca 2012, 11:44
Witam.
Upłynęło trochę czasu , wczoraj dopiero udało mi się do niego wrócić po otrzymaniu odpowiedniego sita.
Po zdjęciu układu miałem spore problemy by go zakulkować, niby pady wyglądały dobrze ale cyna nie chciała się z tym związać. W związku z tym mam zapytanie czego używacie w takich przypadkach. Laptopa naprawiłem przy pomocy układu wylutowanego z innej płyty, tzw. szrot na części a w tym przypadku postawienie kul obyło bez problemów. Komputer wstał a obraz jest ok.

Obrazek

Układ który użyłem ma lekko skazę w jednym rogu tak jak na zdjęciach :

Obrazek

Obrazek

ale wszystko działa ok. Zastanawiam się czy każda taka skaza na układzie jest dyskwalifikująca. W każdym razie winowajcą był układ a sprzęt przechodzi teraz fazę testów.
Pozdrawiam.

Re: Toshiba L300-10U zły obraz na matrycy.

przez Google Adsense [BOT] 28 czerwca 2012, 11:44