• Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 10 lipca 2023, 16:47
clops35 napisał(a):Czy laptop będzie pracował gdy podłączysz zasilacz, uruchomisz go i dopiero wepniesz baterię?

Tak, jak włożę baterię na włączonym systemie to system się nie wyłączy. Bateria nie jest widoczna. BatteryMon jej też nie widzi.
Mam inną starą baterię która jest martwa (podaje 0V). Ma uszkodzoną jedną celę. Jak ją podepnę to system ją identyfikuje i pokazuje że jest 100% naładowana. Z tą martwą baterią wpiętą odpala sią na zasilaczu. Poniżej foty BatteryMon'a z obu baterii.
Obrazek
Obrazek
Co rozumiesz przez czerwony punkt i zielony punkt?
Oczywiście jak tylko odepnę zasilacz to od razu gaśnie. Na obu bateriach.

Re: Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez Google Adsense [BOT] 10 lipca 2023, 16:47

#22 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 10 lipca 2023, 16:54
matrixmm napisał(a):Co rozumiesz przez czerwony punkt i zielony punkt?
Sorry zpomniałem wstawić zdjęcia
Zmierz rezystancję czerwonego punktu do n.9 chargera oraz do pinów 3, 4, 5, 6, 7 złącza baterii,
zmierz rezystancję zielonego punktu do n.10 chargera, oraz pinów 3, 4, 5, 6, 7 złącza baterii.
Obrazek

Jakie oznaczenie nadrukowane ma element ze zdjęcia?
Obrazek

#23 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 10 lipca 2023, 17:27
Czerwony punk to jest n.9 a zielony to n.10 rezystancja pomiędzy nimi to 9,6K
Rezystancja pomiędzy czerwonym punktem n.9 do złącza baterii:
3-INF (nieskończona)
4-4,5K
5-42K
6-1Ω
7-9,3K

Rezystancja pomiędzy zielonym punktem n.10 do złacza baterii:
3-nieskończona
4-4,5K
5-42K
6-9,3K
7-1Ω
Element zaznaczony na drugiej fotce ma oznaczenie: 215LJ. Na szybko nie znalazłem co to może być ale zaraz poszukam dokładniej.

#24 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 10 lipca 2023, 17:38
A czy jest połączenie pomiędzy czerwonym punktem i n.9 chargera,
zielonym punktem i n.10 chargera.
pytam gdyż:

matrixmm napisał(a):Złącze baterii bez baterii (sam zasilacz):
1-1,4V
2-1,4V
3-0V
4-0V
5-0V
6-0V
7-0V
8-GND
9-GND

clops35 napisał(a):Zmierz napięcia po podłączeniu zasilacza, bez baterii na n.9 i 10 chargera.
matrixmm napisał(a):n.9 - 3,3V
n.10 - 3,3V

a teraz piszesz że są połączenia.

#25 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 10 lipca 2023, 17:49
clops35 napisał(a):A czy jest połączenie pomiędzy czerwonym punktem i n.9 chargera,
zielonym punktem i n.10 chargera.
pytam gdyż:

Według mnie czerwony punkt to n.9 chargera a zielony to n.10 chargera. Rezystancja pomiędzy nimi to 9,6K.

Coś namieszałem. Przepraszam.
Jeszcze raz złącze baterii bez baterii (sam zasilacz):
1-1,4V
2-1,4V
3-0V
4-0V
5-3,3V
6-3,3V
7-3,3V
8-GND
9-GND

#26 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 10 lipca 2023, 19:14
matrixmm napisał(a):Według mnie czerwony punkt to n.9 chargera a zielony to n.10 chargera. Rezystancja pomiędzy nimi to 9,6K.
To może inaczej. Bo po prostu nie rozumiem.
Zmierz rezystancję pomiędzy:
n.9 chargera i n.6 złącza baterii (z pominięciem czerwonego punktu),
n.10 chargera i n.7 złącza baterii (z pominięciem zielonego punktu).

n.17-18 chargera,
n.27-28 chargera.

#27 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 10 lipca 2023, 19:42
Rezystancja pomiędzy:
n.9 chargera i n.6 złącza baterii - 1Ω
n.10 chargera i n.7 złącza baterii - 1Ω

n.17-18 - rezystancja nieskończona
n.27-28 - 20Ω

#28 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 10 lipca 2023, 20:15
n.17 chargera i obydwoma stronami zaznaczonego rezystora,
n.18 chargera i obydwoma stronami zaznaczonego rezystora.
Obrazek

EDIT:
O ile mnie wzrok nie myli w tym miejscu jest uszkodzona ścieżka 8-)
Obrazek

#29 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 11 lipca 2023, 08:33
n.17
0,578k
0,578k

n.18
19Ω
19Ω
clops35 napisał(a):O ile mnie wzrok nie myli w tym miejscu jest uszkodzona ścieżka

Sorki to słabe zdjęcie telefonem. Ścieżka jest ok.

Obrazek

EDIT:
Przepraszam edytowałem. Z n.18 jest 19Ω.
Teraz zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość.
Jak pierwszy raz podpinam samą baterię. (bez zasilacza) Zaczyna mrugać led ładowania. Jak zaraz szybko przycisnę power to led power zaświeci się na kilka sekund i zgaśnie. Potem już więcej się nie zaświeci nawet jak przyciskam power.
Jak podepnę samą baterię i nacisnę przycisk power dużo później (10-15s) to wtedy led power się nie zapala.

EDIT 2:
Jak podobną operację wykonam z zasilaczem. Czyli:
Podłączam zasilacz => podpinam baterię =>szybko przyciskam power. Płyta uruchamia się normalnie. I teraz uwaga. Odłączam zasilacz i płyta działa jeszcze ze 2 sekundy na samej baterii.

#30 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 11 lipca 2023, 09:41
n.9 chargera i obydwoma zaznaczonymi rezystorami,
n.10 chargera i obydwoma zaznaczonymi rezystorami,
n.6 złącza baterii i obydwoma zaznaczonymi rezystorami,
n.7 złącza baterii i obydwoma zaznaczonymi rezystorami.

Zmierz rezystancję pomiędzy wyprowadzeniami każdego z rezystorów.
Obrazek

#31 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 11 lipca 2023, 11:19
Mam problem z pomiarem i nie bardzo potrafię zrozumieć dlaczego.
Napiszę co pomierzyłem. Możesz mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje i który pomiar jest prawidłowy?

Rezystory zaznaczone na zdjęciu to wedle pomiarów:
Górny bliżej krawędzi płyty - 580Ω.
Dolny 18Ω.

Rezystancja pomiędzy rezystorami a:
n.6 (Data) baterii pierwszy rezystor 2M / drugi rezystor 2M
n.7 (Clk) baterii inf / inf

Sprawa się komplikuje podczas pomiarów rezystancji pomiędzy ISL'ą a rezystorami. W zależności którą sondę przyłożę do chargera (czarną lub czerwoną) pomiary są inne.
I tak:
Przykładam czarną do n.9 inf/inf (Fluke startuje od kilku mega i koczy na nieskończoności)
Przykładam czerwoną do n.9 Fluke startuje pomiar od -2,2M staje na 43K po czym przykładam sondę do drugiego rezystora i staje na 1,98M przekładam ponownie do pierwszego i mam też 1,98M. I teraz mam już cały czas na obu 1,98M.

Przykładam czarną do n.10 inf/inf (Fluke startuje od kilku mega i koczy na nieskończoności)
Przykładam czerwoną do n.10 Fluke startuje pomiar od -2,2M staje na 43K przykładam sondę do drugiego rezystora i staje na 1,98M przekładam ponownie do pierwszego i mam też 1,98M. I teraz mam już cały czas na obu 1,98M.

Jak to interpretować? Ewidentnie brak mi wiedzy i nie potrafię tego zinterpretować.

EDIT:
Wiesz, tak sobie teraz myślę, że aż mi głupio, że tyle czasu Tobie zabieram.
Może powinienem podmienić charger? Mam taką Isle w wersii A ale to chyba bez znaczenia.
Może od tego powinienem był zacząć :(
Tak nie chciałem jej rwać na czuja, bo wolałbym się nauczyć niż tak na chybił trafił. Ale może ją podmienię by ją wykluczyć?

#32 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 11 lipca 2023, 11:27
Kolego przepraszam Cię najmocniej, bo to ja namieszałem - nie wiem o czym myślałem :oops:

n.17 chargera i obydwoma rezystorami ze zdjęcia z obu stron.

EDIT:
matrixmm napisał(a):Wiesz, tak sobie teraz myślę, że aż mi głupio, że tyle czasu Tobie zabieram.
Może powinienem podmienić charger? Mam taką Isle w wersii A ale to chyba bez znaczenia.
Może od tego powinienem był zacząć
Czasem się nie przejmuj (to pojęcie względne :lol: )
Charger jest najprawdopodobniej dobry, a na 100% uszkodzona jest ścieżka pomiędzy n.17 chargera i rezystorem pomiarowym
matrixmm napisał(a):n.17
0,578k
0,578k

n.18
19Ω
19Ω

#33 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 11 lipca 2023, 11:37
Górny rezystor 1,7Ω / 494Ω
Dolny rezystor 512Ω / 494Ω

EDIT:
clops35 napisał(a):Charger jest najprawdopodobniej dobry, a na 100% uszkodzona jest ścieżka pomiędzy n.17 chargera i rezystorem pomiarowym

A to nie wynika z rezystancji:
górnego rezystora, bliżej krawędzi płyty - 580Ω?

#34 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 11 lipca 2023, 12:14
matrixmm napisał(a):Górny rezystor 1,7Ω / 494Ω
Ten rezystor jest uszkodzony.
Nie znam wartości jaką powinien mieć, nie ma schematu, a datasheet układu nic nie mówi jakiej wartości powinien być.
Spróbujemy coś dopasować, na początek zmierz rezystancję rezystorów ze zdjęcia poniżej.
Obrazek

#35 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 11 lipca 2023, 12:25
Oba 10Ω.
W datasheet pomiędzy CSON n.17 a rezystorem pomiarowym nie ma w ogóle rezystora. Jest pomiędzy CSOP n.18. Dobrze patrzę?

#36 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 11 lipca 2023, 12:34
matrixmm napisał(a):Dobrze patrzę?
Dobrze patrzysz, ale analogicznie na n.27 CSSN też nie ma, a przed chwilą go mierzyłeś.
Zmierz rezystancję tego jak go nazwałeś "dolnego rezystora" ze zdjęcia z postu #30.

#37 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 11 lipca 2023, 12:44
clops35 napisał(a):Zmierz rezystancję tego jak go nazwałeś "dolnego rezystora" ze zdjęcia z postu #30.

19Ω

#38 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 11 lipca 2023, 13:09
No to tak na płytach z tym chargerem:
lenovo płyta LZ57 48.4PA01.021 nie zastosowano rezystorów wcale,
acer płyta JV70-CP zastosowano jeden 10Ω,
dell płyta LA-8831P zatosowano jeden 10Ω,
dell płyta LA-3301P zatosowano jeden 10Ω.

W miejsce uszkodzonego wstaw na razie 10Ω rezystor, zobaczymy efekt.

#39 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez matrixmm 11 lipca 2023, 13:28
Wymieniłem na 10Ω. Niestety niczego to nie zmieniło.

#40 Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez clops35 11 lipca 2023, 13:29
Jaka jest teraz rezystancja pomiędzy n.17-18 chargera?

Re: Toshiba C675D, płyta BS AB/TK AB. Nie działa na baterii

przez Google Adsense [BOT] 11 lipca 2023, 13:29
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).