• Toshiba C660 płyta la-6842p wyłącza się po 30 sekundach, potrzebny oryg. Bios

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba C660 płyta la-6842p wyłącza się po 30 sekundach, potrzebny oryg. Bios

przez luk86 15 listopada 2013, 21:18
Witam.
Laptop toshiba C660-16Z prawdopodobnie po zawilgoceniu. Początkowo włączał się i po kilku sekundach wyłączał, jednak przyczynę problemu uszkodzone dwa rezystory znalazłem oraz przeprogramowałem bios.
Laptop aktualnie się uruchamia, pokazuje obraz na ekranie, ale wyłącza się po 30 sekundach od naciśnięcia przycisku włącznika, za każdym razem po takim samym czasie. Najprawdopodobniej przyczyną jest nie oryginalny wsad biosu, oryginalny wsad przed przeprogramowanie zgrałem, ale niestety ten oryginalny wsad z kostki o pojemności 4MB jest uszkodzony.
Płyta to: PWWAA LA-6842P Rev: 1.0 2010-08-26 Made in China
Bios programowałem już wielokrotnie wsadami znalezionymi w internecie jak i wsadami do płyty LA-6842P znalezionymi na forum, niestety wyłącza się zawsze po 30 sekundach. Bios ze strony producenta nie jestem w stanie wgrać, bo ma pojemność przekraczającą pojemność kostki biosu.

W ramach testu zaprogramowałem też raz bios wsadem do "eMachines 1.23 (NEW70123)", płyta odpala, treść obrazu pokazuje ale brak wtedy podświetlenia ekranu na tym wsadzie, jednak płyta ciągle działa, nie wyłącza się ani po 30 sekundach ani po 5 minutach.
W związku z powyższym raczej tylko jest problem z tym wsadem biosu.
Poprosiłem jednego kolegę z forum, który aktualnie także się boryka z tą płytą o oryginalny wsad ciosu, bo ma oryginalny zgrany i sprawny. Wgrałem, ale niestety nadal płyta wyłącza się po 30 sekundach.
Może potrzebuję oryginalny wsad dokładnie do toshiby C660-16Z, jeśli któryś z kolegów ma taki zgrany to bym prosił o niego.
Może ktoś wie jak problem rozwiązać.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

Re: Toshiba C660 płyta la-6842p wyłącza się po 30 sekundach, potrzebny oryg. Bios

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2013, 21:18

#2 Re: Toshiba C660 płyta la-6842p wyłącza się po 30 sekundach, potrzebny oryg. Bios 

przez pdm64 15 listopada 2013, 23:20
A spróbuj tego, oryginał do 16z;

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Toshiba C660 płyta la-6842p wyłącza się po 30 sekundach, potrzebny oryg. Bios

przez luk86 15 listopada 2013, 23:58
Najpierw zaprogramowałem samą kostkę 4MB, problem z wyłączaniem ustąpił. Następnie przeprogramowałem też ec bios, nadal działa, nic się nie wyłącza :)
Bardzo dziękuję za pomoc :)

Re: Toshiba C660 płyta la-6842p wyłącza się po 30 sekundach, potrzebny oryg. Bios

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2013, 23:58