• Toshiba A300 - zastępowanie kondensatora NEC/TOKIN

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A300 - zastępowanie kondensatora NEC/TOKIN

przez PureEvil 17 sierpnia 2012, 10:11
Witam

Wymieniłem kondensator NEC/Tokin na 6x330 kondensatorki. Za raz po odpaleniu płyty słychać zgrzyt i piszczenie. Płyta włączyła się i za raz wyłączyła. Już przy kolejnym podłączeniu zasilacza coś "piszczy" i grzeje się układ U69 - wymieniłem go lecz nic to nie dało. Grzeje mi się też okolica Q83, Q78,Q94,Q81 - sprawdziłem w okolicy kondensatory i wyglądają dobrze. Nie wiem co się dzieję. Proszę o pomoc.
Dodam, że jest zwarcie w miejscu NEC'a. Wydaje mi się że nie powinno go tam być.
Płyta po podłączeniu pobiera 0,17-0,24A.
Po włożeniu procesora płyta próbkuje co sekundę zasilacz wykazuje zwarcie.

Płyta Inventec 07A99.

Re: Toshiba A300 - zastępowanie kondensatora NEC/TOKIN

przez Google Adsense [BOT] 17 sierpnia 2012, 10:11

#2 Re: Toshiba A300 - dziwne zachowanie po wymianie NEC/Tokin

przez novitech 17 sierpnia 2012, 10:27
Jaki był objaw przed wymiana tego kondensatora? Wstaw zdjęcie po wymianie kondensatora.

#3 Re: Toshiba A300 - dziwne zachowanie po wymianie NEC/Tokin

przez PureEvil 17 sierpnia 2012, 10:58
Objaw był standardowy czyli po włączeniu do momentu ładowania systemu było ok jak system ładował się to wyłączał się laptop. Od razu się za NEC'a zabrałem bo kilkukrotnie on był przyczyną takiego zachowania w tych Toshibach.
Bez kondensatorów też mi zwarcie pokazuje w miejscu NEC'a

Kondensatory które wlutowałem:

Obrazek

Obrazek

Dodam, że koszulki termo były nie porozrywane - porozrywałem w celu sprawdzenia czy dobrze wlutowałem z masą i +.

#4 Re: Toshiba A300 - dziwne zachowanie po wymianie NEC/Tokin

przez WIOLAD 17 sierpnia 2012, 12:13
Wlutuj te kondensatory bezpośrednio do płyty bez tej pajęczyny oraz wyczyść ją z topnika.

#5 Re: Toshiba A300 - dziwne zachowanie po wymianie NEC/Tokin

przez PureEvil 17 sierpnia 2012, 14:03
Zawsze lutowałem po kabelkach wygodniej mi było i działało dobrze. Przelutuje je zatem jeszcze raz chodź wątpię aby to coś pomogło.

-- piątek, 17 sie 2012, 15:42 --

Po przelutowaniu to samo. Płyta prubkuje co sekunde płyta pokazuje zwarcie.

Obrazek

#6 Re: Toshiba A300 - zastępowanie kondensatora NEC/TOKIN

przez serwis24 24 sierpnia 2012, 21:10
Sprawdzałeś przetwornice CPU pod kątem zwarcia ? Może masz przebite tranzystory

#7 Re: Toshiba A300 - zastępowanie kondensatora NEC/TOKIN

przez PureEvil 27 sierpnia 2012, 13:00
Wymienione zostały klucze przetwornicy procesora i sama przetwornica. Laptop startuje, zasilacz nie wykazuje zwarcia lecz płyta po starcie ma pobór ~1,20A i stoi, nagle resetuję się raz, potem wyłącza i finał jest taki, że nie nie mogłem dojść co tam dalej jest nie tak. Laptop został skupiony na części...Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Re: Toshiba A300 - zastępowanie kondensatora NEC/TOKIN

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2012, 13:00