• ThinkPad T480 ET-480 NM-B501 jak zaprogramować KBC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 ThinkPad T480 ET-480 NM-B501 jak zaprogramować KBC

przez danielb406 31 października 2025, 19:55
Witam. Posiadam ThinkPada T480, który się zawieszał nawet gdy wszystko od niego odłączyłem, pomyślałem, że jak wgranie nowego wsadu nie pomoże to płyta główna out. Pobrałem BIOS z kilku źródeł, 16MB, oraz 1MB i pięknie wszystko się zaprogramowało, zweryfikowało. Laptop jednak praktycznie nie daje oznak życia, zakręci delikatnie tylko kilak razy powoli wentylatorem i wszystko. Zarówno wsady z tego forum i Vinafix. Może trzeba jeszcze EC zaprogramować pomyślałem. Tylko ono jest w KBC Lenovo BD4178A. Mam SVOD3, kiedyś udało mi się zaprogramować kilka razy w różnych laptopach poprzez złącze klawiatury, ale tutaj nie pasuje mi żadna taśma. Jak to zrobić?

Re: ThinkPad T480 ET-480 NM-B501 jak zaprogramować KBC

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2025, 19:55

#2 Re: ThinkPad T480 ET-480 NM-B501 jak zaprogramować KBC

przez Vogelek23 31 października 2025, 21:02
Układ U101 (ThinkEngine BD4178A) służy do nieco innych zadań. Firmware EC w tym modelu jest w kontrolerze U23 (MEC1653), układ ten programuje się poprzez magistralę JTAG. Aby włączyć JTAG w MEC-u, należy przesunąć rezystor R8797 w miejsce R8796, zamontować zworki R10288-R10291 oraz rezystory pull-up R10318, R2429, R2430 i R2431. Dostajesz wtedy "dostęp" do MEC-a przez port JTAG2.

#3 Re: ThinkPad T480 ET-480 NM-B501 jak zaprogramować KBC

przez danielb406 31 października 2025, 22:29
Dziękuję za wytłumaczenie. Niestety nie posiadam nic więcej oprócz tego wspomnianego przeze mnie programatora. Obawiam się, że opłacalność zakupu kolejnej zabawki przekroczy wartość płyty głównej, a nie mam pewności czy to w ogóle pomoże, nie wiadomo czy winowajcą może okazać się CPU...

#4 Re: ThinkPad T480 ET-480 NM-B501 jak zaprogramować KBC

przez Vogelek23 31 października 2025, 22:45
Zdaje się, że SVOD3 ma możliwość programowania przez JTAG, natomiast opisywane pierwotne objawy z zawieszaniem się wskazywałyby bardziej na jakieś uszkodzone połączenie. Sprawdź czy przypadkiem nie masz odlutowanego któregoś pinu na złączach pamięci RAM.

#5 Re: ThinkPad T480 ET-480 NM-B501 jak zaprogramować KBC

przez danielb406 31 października 2025, 23:48
Ok, sprawdzę. Czy programowanie układów 16MB i 1MB nawet wcześniej zgranym wsadem oryginalnym mogło spowodować, że konieczne będzie programowanie KBC gdy nie chce teraz wstać laptop? Pamięć sprawdzałem na dwóch gniazdach. Oczywiście sprawdzę pod mikroskopem piny gniazd. Od T470 znalazłem gdzie się wlutować kabelkami ale od T480 nie...

Re: ThinkPad T480 ET-480 NM-B501 jak zaprogramować KBC

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2025, 23:48