• Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez DaCoPL 13 grudnia 2010, 11:21
Witam.

Laptop: Sony Vaio VGN-NR21Z.
Opis usterki: Kolorowe, pionowe pasy na ekranie.

Czy takie pasy ewidentnie wskazuja na uszkodzony chip graficzny?

Obrazek

Notebook jest na grafice NVIDIA GF 8400M GT. Dodam, że po podłączeniu do monitora zewnętrzenego monitor nie reaguje i nie pokazuje nic. Cały czas obraz jest na matrycy.

Pozdrawiam.

Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez Google Adsense [BOT] 13 grudnia 2010, 11:21

#2 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez jmichal 13 grudnia 2010, 11:26
Zdecydowanie tak.Podgrzej GPU i zobacz czy obraz się poprawi

#3 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez tomerrro 13 grudnia 2010, 13:32
Mam lapka z tym samym objawem. Podgrzałem układ układ ,ale bez zmian. Wymieniłem i także lipa. Podgrzewałem pamięci i tez lipa. Laptop sony PCG-391.Na razie odstawiłem go , ale jutro będę wracał do tematu.

#4 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez jr120065 13 grudnia 2010, 19:46
Miałem kiedyś coś takiego jak była uszkodzona tasiemka matrycy.

#5 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez frankie 13 grudnia 2010, 20:30
Proponuję przelutować i przemyć złącze matrycy

#6 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez DaCoPL 17 grudnia 2010, 17:58
Przelutowane gniazdo, przeczyszczone wszelkie gniazda i złącza dotyczące LCD. Pogrzany rdzeń GPU i podgrzane pamięci GPU. Sprawdziłem pamięci RAM, ruszałem całą taśmą. Wszystko sprowadziło sie do fiaska.

Bardzo proszę jeszcze o jakieś sugestie.

#7 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez Lakier88 17 grudnia 2010, 20:05
DaCoPL napisał(a):Przelutowane gniazdo, przeczyszczone wszelkie gniazda i złącza dotyczące LCD. Pogrzany rdzeń GPU i podgrzane pamięci GPU. Sprawdziłem pamięci RAM, ruszałem całą taśmą. Wszystko sprowadziło sie do fiaska.

Bardzo proszę jeszcze o jakieś sugestie.

Samo podgrzanie rdzenia gpu w tym przypadku nic nie da. Przeklukuj gpu (ale w tym wypadku awaria powróci po pół roku) lub po prostu wymień go na nowy. Jeżeli masz tam g86-750, to w przypadku sony, można go zamienić na g86-770.

#8 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez DaCoPL 17 grudnia 2010, 23:23
Lakier88 napisał(a):Samo podgrzanie rdzenia gpu w tym przypadku nic nie da.

Dlaczego "w tym przypadku" nic to nie da? Możesz to jakoś objaśnić?

#9 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez frankie 17 grudnia 2010, 23:39
DaCoPL napisał(a):Dlaczego "w tym przypadku" nic to nie da? Możesz to jakoś objaśnić?

Czasem pomaga czasem nie. Jeśli kulki są już mocno utlenione lub pad jest zanieczyszczony(czego nie możemy sprawdzić) to podgrzanie nic nie da.Podgrzewanie oczywiście można stosować do diagnostyki a nie naprawy.

#10 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez Lakier88 18 grudnia 2010, 00:32
frankie napisał(a):
DaCoPL napisał(a):Dlaczego "w tym przypadku" nic to nie da? Możesz to jakoś objaśnić?

Czasem pomaga czasem nie. Jeśli kulki są już mocno utlenione lub pad jest zanieczyszczony(czego nie możemy sprawdzić) to podgrzanie nic nie da.Podgrzewanie oczywiście można stosować do diagnostyki a nie naprawy.

Dokładnie. Nie raz miałem takie przypadki, że podgrzewanie nic nie dawało, a reballing tak.

#11 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez greg464 18 grudnia 2010, 00:55
A co z samą matrycą?
Podmieniona?

#12 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez Lakier88 18 grudnia 2010, 01:40
No ale, windows się uruchamia z załadowanymi sterownikami karty graficznej? Jeżeli nie, a pewnie tak jest, to po co ten cały spam, z taśmą, matrycą czy innymi rzeczami. Dziwny temat.

#13 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez DaCoPL 18 grudnia 2010, 16:15
frankie napisał(a):

W tych układach problem nie występuje przecież w kulkach na chipie między chipem, a płytą główną, tylko w łączeniu rdzenia z płytką zieloną krzemową. Myślę, że gdybym ruszał płytą/dociskał układ do płyty, to choć w małym stopniu coś by się zmieniało, a tu nic (oczywiście w przypadku utlenienia/zimnych lutów).

Ale coż... zapewne spróbuję ten reballing.

Sugestie dalej mile widziane

#14 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez tomerrro 18 grudnia 2010, 17:02
Witam!
Tak jak pisałem ,miałem podobny problem.
Reballowałem i podmieniłem na inny układ i dalej lipa.
Wcześniej laptop zanim do mnie trafił był gdzieś w serwisie i tam coś w nim zadłubali i powiedzieli: " będzie działał tylko niech pan nie gra w gry na nim" . Niestety jeszcze nie robiłem do niego następnego podejścia. Mam jakieś przeczucie ,ze kolega ma podobna usterkę i reball nie da rezultatu, ale trzymam kciuki za Kolege ;)

#15 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez DaCoPL 18 grudnia 2010, 17:11
Po podmianie dokładnie miałeś taki sam efekt? Nic a nic się nie zmieniło? Może zamieniłeś na uszkodzony układ..?

#16 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez tomerrro 18 grudnia 2010, 17:23
Efekt był identyczny, wiec doszedłem do wniosku ,ze to raczej nie układ.Nie wydaje mi się abym trafił na identycznie uwalony układ ;). System normalnie się ładuje. Pasy są widoczne na matrycy jak i na zew monit. Ale może u Ciebie to układ.....

#17 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez frankie 18 grudnia 2010, 17:30
DaCoPL napisał(a):Po podmianie dokładnie miałeś taki sam efekt? Nic a nic się nie zmieniło? Może zamieniłeś na uszkodzony układ..?

Kolega nie gdyba tylko stawia nowe kulki i czekamy na efekt :)

#18 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez tomerrro 18 grudnia 2010, 17:38
frankie napisał(a):
DaCoPL napisał(a):Po podmianie dokładnie miałeś taki sam efekt? Nic a nic się nie zmieniło? Może zamieniłeś na uszkodzony układ..?

Kolega nie gdyba tylko stawia nowe kulki i czekamy na efekt

A kolega nie dogaduje tylko trzyma kciuki ;)

#19 Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez DaCoPL 23 grudnia 2010, 09:56
Mam tu G86-750-A2. Podgrzewanie nie dawało efektu.
Wczoraj dokonałem reballingu i efekt jest. Wszystko wróciło do normy. Nie będę wymieniał na ten czas tego układu bo kobieta jest nachalna i koniecznie musi mieć laptopa do soboty/do świąt.

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi.

Re: Sony Vaio VGN-NR21Z kolorowe, pionowe pasy.

przez Google Adsense [BOT] 23 grudnia 2010, 09:56