Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
#21 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
domo997 •
5 grudnia 2016, 15:17
Tak jak już wcześniej pisałem. Płyta w tym momencie jest całkowicie martwa. Wymieniłem dwa pierwsze mosfety od strony gniazda zasilania i na źródle (S) pierwszego mosfeta mam 19V, ale także na bramce (G) jest ok 19V. Po wylutowaniu dwóch tranzystorów i zmostkowaniu Dren-Źródło. Dalej mam na bramce ok 19V - czyli coś blokuje. Pobór prądu płyty 100mA. Poniżej pomiary chargera:
ACN - 0V
ACP - 0V
CMSRC - 18.7V
ACDRV - 18.6V
ACOK - 0V
ACDET - 0,44
IOUT - 0V
SDA - 3.3V
SCL - 3.3V
ILIM - 0V
BATDRV - 0.1V
SRN - 0.3V
SRP - 0V
GND - 0V
LODRV - 0V
REGN - 0V
BTST - 0.1V
HIDRV - 0.3
PHASE - 0.3V
VCC - 18.9V
Nick:
Google Adsense [BOT]
Re: Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez Google Adsense [BOT] • 5 grudnia 2016, 15:17
#22 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
Nie masz zwarcia za mosfetami?
#23 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
domo997 •
5 grudnia 2016, 16:29
#24 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
Wiec tak aby pojawiło się napięcie na REGN 6v Charger musi mieć napięcie VIN 19v, oraz acdet 2.4v nie wiecej jednak niz 3.15v.Zainteresuj się acdet.
#25 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
domo997 •
11 grudnia 2016, 14:41
Po wylutowaniu rezystorów podłączonych do ACDET i zmierzeniu ich posiadają takie same wartości jak w nocie katalogowej. Asekuracyjnie wymieniłem także charger i dalej to samo.

#26 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
Pomierz końcówkę zasilacza i opublikuj wyniki.
#27 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
domo997 •
12 grudnia 2016, 13:44
Płytę podłączam pod zasilacz laboratoryjny i na gnieździe zasilania jest 19.5V
#28 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
johnbad •
15 grudnia 2016, 14:23
domo997 napisał(a):Po wylutowaniu rezystorów podłączonych do ACDET i zmierzeniu ich posiadają takie same wartości jak w nocie katalogowej. Asekuracyjnie wymieniłem także charger i dalej to samo.
Check the continuity on those board traces where the resistors goes. And for a short on BQ24725
#29 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
domo997 •
15 grudnia 2016, 17:52
Przelutowałem jeszcze raz BQ24725 i mam tak, że przy podłączonym zasilaczu (bez baterii) wciskam POWER na chwilę mignie dioda POWER i HDD po czym gasną - pobór prądu chwilowy to ok 350mA. Gdy włożę baterię i podłączę zasilacz to zaświeca się kontrolka ładowania baterii, natomiast zasilacz laboratoryjny nie wskazuje żadnego poboru prądu (<10mA). Co najlepsze gdy wciskam POWER na baterii (i baterii razem z zasilaczem) to laptop się odpala jednak nie daje obrazu. Pomiary chargera:
ACN 19.6V
ACP 19.6V
CMSRC 19.1V
ACDRV 24V
ACOK 2.8V
ACDET 2.6V
IOUT 40mV
SDA 3.3V
SCL 3.3V
ILIM 0V
BATDRV 1V
SRN 1V
SRO 0V
GND 0V
LODRV 0V
REGN 6V
BTST 5.8V
HIDRV 1V
PHASE 1V
VCC 19.3V
#30 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
Na moje charger do wymiany
#31 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
johnbad •
16 grudnia 2016, 12:06
At this point everything checks-out, as I understood earlier the board was flooded with liquids so now you have to go furthermore, check 3.3V and 5V for presence and so on....
#32 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
domo997 •
16 grudnia 2016, 12:59
The board wasn't flooded. 3.3V and 5V is only presence when i plug baterry.
#33 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez
domo997 •
23 grudnia 2016, 17:42
JPserwis napisał(a):Na moje charger do wymiany
Zamówiłem charger od innego dostawcy i laptop ożył

. Uszkodzenie tamtego chargera objawiało się napięciem ACDRV 24V?
#34 Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
domo997 napisał(a):JPserwis napisał(a):Na moje charger do wymiany
Zamówiłem charger od innego dostawcy i laptop ożył
. Uszkodzenie tamtego chargera objawiało się napięciem ACDRV 24V?
Krótkie wyjaśnienie z mojej strony:
Akurat napięcie na ACDRV 24V jest poprawne po prostu miałeś odpowiednie stany na "nogach" układu ładowania a mimo to nie podejmował ładowania baterii.
Nick:
Google Adsense [BOT]
Re: SONY VAIO SV171E13M - brak reakcji, pokazuje ładowanie
przez Google Adsense [BOT] • 26 grudnia 2016, 23:56
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).