Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Samsung RV720-S02PL bios
przez Google Adsense [BOT] • 26 grudnia 2013, 22:41
Please do not request schematics via Email, thanks.
Nie wysyłam schematów na PW ani email.
A więc zamówiłem kostkę bios zaprogramowałem objaw ten sam, płyta startuje wentylator załącza się od razu i pracuje brak obrazu.
Zrobiłem wstępne pomiary:
Napięcia 3.3 ,5V obecne.
Napięcie na KBC obecne
Grafika lekko ciepła, natomiast procesor zimny.
Zmierzyłem napięcia na 2szt. cewek zaraz przy podstawce procesora nie mam schematu ale wywnioskowałem że to pewnie zasilanie procesora 0V.
Proszę o pomoc ewentualnie wycinek schematu jaki układ na tej konstrukcji jest przetwornicą dla procesora.
Pozdrawiam
Zrobiłem wstępne pomiary:
Napięcia 3.3 ,5V obecne.
Napięcie na KBC obecne
Grafika lekko ciepła, natomiast procesor zimny.
Zmierzyłem napięcia na 2szt. cewek zaraz przy podstawce procesora nie mam schematu ale wywnioskowałem że to pewnie zasilanie procesora 0V.
Proszę o pomoc ewentualnie wycinek schematu jaki układ na tej konstrukcji jest przetwornicą dla procesora.
Pozdrawiam
Please do not request schematics via Email, thanks.
Witam ponownie.
Temat wygląda tak, przeprogramowałem kostkę raz jeszcze. Laptop wstaje zatrzymuje się na ekranie początkowym logo samsung i cisza, nie reaguje na nic.
Może jakiś inny wsad biosu ktoś podrzuci?.
Pozdrawiam
-- poniedziałek, 13 sty 2014, 17:53 --
Znalazłem odpowiedni bios do mojego modelu, nazwa pliku: samsung_np-rv518_s02ee_scala2_r_ba41-01610a.bin
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Temat wygląda tak, przeprogramowałem kostkę raz jeszcze. Laptop wstaje zatrzymuje się na ekranie początkowym logo samsung i cisza, nie reaguje na nic.
Może jakiś inny wsad biosu ktoś podrzuci?.
Pozdrawiam
-- poniedziałek, 13 sty 2014, 17:53 --
Znalazłem odpowiedni bios do mojego modelu, nazwa pliku: samsung_np-rv518_s02ee_scala2_r_ba41-01610a.bin
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Re: Samsung RV720-S02PL bios [ROZWIĄZANY]
przez Google Adsense [BOT] • 13 stycznia 2014, 12:23