• Samsung R730 podtrzymanie biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez dikbud 25 marca 2013, 22:42
Witam otrzymałem do naprawy takiego lapka jak w temacie, model płyty: BREMEN-UL REV 1.3. Laptop był po lekkim zalaniu, ale wykończony został zasilaczem uniwersalnym. Wymieniłem układ ładowania oraz KBC bo były uszkodzone. Laptop obecnie uruchamia się prawidłowo wszystko działa ładowanie baterii jest. Ale po odłączeniu od zasilania mimo że bateria w laptopie naładowana oraz bateria biosu wymieniona na nową nie trzyma ustawień biosu. Poniżej zamieszczam pomiar przy baterii biosu na diodzie d512 jest 2,97V dioda sprawna.

Obrazek

Proszę o wskazówki co sprawdzić nie mam schematu

Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez Google Adsense [BOT] 25 marca 2013, 22:42

#2 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez WIOLAD 25 marca 2013, 23:49
Zobacz czy pasuje.
Obrazek

#3 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez dikbud 26 marca 2013, 00:01
Problem jest jeszcze taki że na płycie nie ma oznaczeń elementów. Niestety utrudnia mi to diagnozę.

#4 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez WIOLAD 26 marca 2013, 00:03
dikbud napisał(a):Problem jest jeszcze taki że na płycie nie ma oznaczeń elementów. Niestety utrudnia mi to diagnozę.

To jest raptem 6 elementów do sprawdzenia na początek.

#5 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez dikbud 26 marca 2013, 10:28
R793 ok, sprawdzany bez wylutu napięcie od strony diody 2,6V po drugiej stronie 2,59V.
R792 5,08kom sprawdzany bez wylutu napięcie od strony diody 2,6V po drugiej stronie 0,43V.
Kondensatory ok.

Zakładając, że r793 i r792 to te nad diodą d512.

#6 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez WIOLAD 26 marca 2013, 19:03
dikbud napisał(a):
R792 5,08kom sprawdzany bez wylutu napięcie od strony diody 2,6V po drugiej stronie 0,43V.

Wylutuj go jeszcze dla pewności i zmierz jak jest rezystancja na C221 do masy przy wyjętej baterii oraz sam rezystor.

#7 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez dikbud 27 marca 2013, 10:42
Rezystancja R792 19,8kom czyli prawidłowo. Brak rezystancji na C221

#8 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez WIOLAD 27 marca 2013, 13:39
Czy są oscylacje na kwarcu przy moście po podłączeniu bateryjki?

#9 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez dikbud 27 marca 2013, 13:46
Nie mam jak sprawdzić oscylacji. Mam uszkodzony sprzęt do pomiaru czekam na części do niego. Wracając do sprawy wymiana kości bios nie pomaga tak samo zaprogramowanie. Czy napięcie za tym rezystorem powinno być takie niskie, przypomnę że był on po zalaniu może coś pod mostem jest nie tak.

#10 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu 

przez WIOLAD 27 marca 2013, 14:27
dikbud napisał(a):Czy napięcie za tym rezystorem powinno być takie niskie, przypomnę że był on po zalaniu może coś pod mostem jest nie tak.

Nie, powinno być w granicach 3V.
Z mostem jak najbardziej słuszne podejrzenia.

#11 Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez dikbud 27 marca 2013, 17:27
Reballing pomógł na razie działa. Dziękuję i pozdrawiam.

Re: Samsung R730 podtrzymanie biosu

przez Google Adsense [BOT] 27 marca 2013, 17:27