• Samsung R540 Bremen-C rev.1.1 (100210)-4 włącza się, ciemny ekran, vga też.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung R540 Bremen-C rev.1.1 (100210)-4 włącza się, ciemny ekran, vga też.

przez marcinusek 16 kwietnia 2016, 18:56
Mam problem z moim prywatnym lapkiem R540 samsung. Kilka dni temu zaczął się wyłączać w trakcie pracy. Zainstalowałem jakiś programik monitorujący temperatury i z tego co pamiętam temp dochodziła do 80stC i wtedy się wyłączał.
3 miesiące temu czyściłem wiatrak z kurzu a było tego po 2 latach sporo i wymieniłem paste na procku. I ostatnio rozebrałem ponownie lapka aby go ponownie wyczyścić, tym razem zdjąłem też cienki radiator z PCH, wymieniłem pastę, złożyłem wszystko i lapek już nie działa prawidłowo.
Płyta Bremen-c rev. 1.1 (100210)-4
Płyta uzbrojona tylko w ram w slocie 2.
Objaw: Włącza się, akumulator się ładuje, po kilku sekundach włącza się wiatrak od proca, procesor ciepły, układ obok PCH (chyba układ SB) wyczuwalnie cieplejszy ale jeszcze nie parzy.
Wizualnie nic nie jest upalone. Robiłem reset biosu przez wyjęcie pastylki CR2032 i zwarcie pinów.
Pomierzyłem napięcia:
z zasilacza 19V
l1 - 0,34v
l2 - 1,13v
l3 - 1,13v
l4 - 3,37v
l5 - 0,89v
L6 - 5,11v
L7 - 1,07v
L8 - 1,51v
Prośba o wsparcie.

Re: Samsung R540 Bremen-C rev.1.1 (100210)-4 włącza się, ciemny ekran, vga też.

przez Google Adsense [BOT] 16 kwietnia 2016, 18:56

#2 Re: Samsung R540 Bremen-C rev.1.1 (100210)-4 włącza się, ciemny ekran, vga też.

przez mrserwis 16 kwietnia 2016, 20:34
Wg. mojego schematu L1 to zasilanie CPU. Może źle zapięty w sockecie podczas czyszczenia? Próbował kolega na innym CPU? przeprogramowany bios?

--
faktycznie przepraszam serdecznie. Zmylił mnie temat na badcaps gdzie ktoś prosił o schemat do bremen-c a wstawili do bremen-l..

#3 Re: Samsung R540 Bremen-C rev.1.1 (100210)-4 włącza się, ciemny ekran, vga też.

przez marcinusek 17 kwietnia 2016, 10:57
Niestety nie próbowałem z innym cpu, nie mam na podmiane, ale martwi mnie wcześniejsze przegrzewanie. Cpu wyjmowalem z socketu i osadzalem spowrotem. Jest gdzieś dostępny wsad biosu do tej płyty? Programatorek widziałem tu gdzieś na forum, jestem w stanie coś takiego zrobić.

--- Posty scalono ---

Kolego mrserwis, jakie powinne być napięcia ? Czy na L1 jest za niskie z powodu cpu?

#4 Re: Samsung R540 Bremen-C rev.1.1 (100210)-4 włącza się, ciemny ekran, vga też.

przez Vogelek23 17 kwietnia 2016, 19:44
Niestety nie próbowałem z innym cpu, nie mam na podmiane
To proszę zaopatrzyć się w części zamienne - my Ci ich nie wymienimy w ramach forum.

marcinusek napisał(a):Jest gdzieś dostępny wsad biosu do tej płyty?
Owszem - gdybyś był łaskaw być nieco mniej leniwy i skorzystać z lokalnej wyszukiwarki: wsad-bios-samsung-np-540-ja07pl-sprawny-t42300.html oraz samsung-r540-t32370.html. Zostaw jednak BIOS w spokoju, skoro laptop włącza się i działa jako tako.

marcinusek napisał(a):jakie powinne być napięcia ?
Właściwe. Proszę sprecyzować, o które napięcia Ci chodzi. Jeśli masz na myśli L1, to tutaj napięcie jest uzależnione od tego, jak zasilana jest płyta (bateria, bateria + zasilacz, zasilacz) i wynosi od 0V do 14V.

marcinusek napisał(a):Czy na L1 jest za niskie z powodu cpu?
Nie, bo L1 to nie jest cewka przetwornicy CPU.

mrserwis napisał(a):Wg. mojego schematu L1 to zasilanie CPU.
A to ciekawe, skoro schemat do tej płyty jest niedostępny... :wtf:

Wystarczy spojrzeć na płytę BREMEN-C, aby stwierdzić, że w zasilaniu CPU ma ona osławiony kondensator NEC/TOKIN, który w takich przypadkach należy zastąpić czterema kondensatorami tantalowymi 330uF/2,5V. Jest to pierwsza rzecz, jaką z tą płytą należy zrobić.

Re: Samsung R540 Bremen-C rev.1.1 (100210)-4 włącza się, ciemny ekran, vga też.

przez Google Adsense [BOT] 17 kwietnia 2016, 19:44
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).