• Samsung R540 brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung R540 brak obrazu

przez chicken007 24 sierpnia 2016, 09:01
Witam. Jest to laptop na płycie Bremen-c rev 1.1 . W laptopie podobno nie łączyło gniazdo i ktoś je próbował wymienić , po tej operacji efekt jest taki że laptop odpala ale bez obrazu. Napięcia są wszystkie obecne, podstawiłem procka, ram i bios, na wszelki wypadek wstawiłem nowe kondensatory zamiast NEC/TOKIN. Płyta po naciśnięciu włącznika pobiera 0,4 A i tak stoi ( taki pobór jest od razu po naciśnięciu włącznika). Podejrzewałem problem z czujnikiem zamknięcia klapy bo znajduje się obok gniazda ładowania i widać że jest ukruszony do tego płyta w miejscu gniazda jet trochę zdeformowana i nie wiadomo co z wewnątrzwarstwowymi ścieżkami. Na wyjściu czujnika jest 1,3 V i nie reaguje na zbliżenie magnesu. Schematu nie posiadam. Może ktoś pomoże z diagnozą?

Re: Samsung R540 brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2016, 09:01

#3 Re: Samsung R540 brak obrazu

przez chicken007 24 sierpnia 2016, 10:00
Pin 2 do masy ma 22kohm, rezystor jest sprawny i napięcie 3,3V do niego dochodzi. Ten pin 2 czujnika U500 to gdzieś na KBC idzie tylko nie wiem na który pin i czy dochodzi.

#5 Re: Samsung R540 brak obrazu

przez rager24 24 sierpnia 2016, 10:58
Jest prostszy sposób żeby to sprawdzić. Sprawdź czy na 1 pinie jest 3.3V i jeśli jest to odlutuj czujnik i zrób zworkę pomiędzy pinem 1 i 2.

#6 Re: Samsung R540 brak obrazu

przez chicken007 26 sierpnia 2016, 08:17
Połączenie między czujnikiem a 34 pinem KBC jest ok. Na wyjście czujnika podawałem już 3,3V i było bez zmian. Chyba to jednak problem z czymś innym.

#8 Re: Samsung R540 brak obrazu

przez chicken007 15 września 2016, 10:02
Sorki że nie odpisywałem ale okazało się że płyta była prawdopodobnie po upadku, bo po podniesieniu grafy były pozrywane pady. Sprzęt oddany klientowi bo zrezygnował z naprawy.