• Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu

przez KEYZOR 29 grudnia 2011, 23:45
Witam;

samsung R530, wg. świadków wyłączył się podczas grania. Płyta podłączona do zasilacza pobiera 0.02A oraz świeci się dioda sygnalizująca zasilanie. Po wciśnięciu przycisku zasilania, natężenie rośnie aż do 1.2A, gdy płyta osiągnie powyższe natężenie włącza się wentylator. Tuż po włączeniu wentylatora, natężenie spada do 0,2A wiatrak wyraźnie zwalnia aby po chwili znowu wrócić do natężenia około 1.3A i wiatrak pracuje stabilnie. Płyta się nie wyłącza, świecą się diody sygnalizujące pracę oraz podświetlenie touchpada, brak jednak obrazu oraz podświetlania, brak również obrazu na wyjściu D-SUB.

Zrobione:
-podgrzanie północy oraz południa (brak efektów)
-clear cmos (brak efektów)
-uruchomienie samej płyty (brak efektów, natężenie 0,5A)

Platforma: BREMEN - UL REV 1.1

Napięcia na cewkach:
L1 - 1.09V
L2 - 1,09V
L3 - 0,37V
L7 - 1,08V
L8 - 3,3V
L9 - 5,14V
L10 - 1,55V

Moje podejrzenia kieruje w kierunku północy, słusznie? W jaki sposób w tym laptopie zrealizowany jest czujnik zamknięcia klapy (nie potrafię go znaleźć)?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Re: Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu

przez Google Adsense [BOT] 29 grudnia 2011, 23:45

#2 Re: Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu 

przez pawel80 30 grudnia 2011, 18:15
Miałem podobny problem jak kolega wyżej tyle że w R730.
W moim przypadku dociśnięcie ręką południa uruchomiło płytę, a po podgrzaniu płyta już nie wstała.
Po ściągnięciu Południa okazało się, że pod układem jest sporo oderwanych padów. Także sądze, że u kolegi jest podobnie.
Po zatym w tych Samsungach na układach BGA nie ma wogóle żadnego kleju, co może powodować odrywanie się padów od laminatu.

#3 Re: Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu

przez KEYZOR 30 grudnia 2011, 20:45
Czy udało Ci się naprawić pady i uruchomić płytę ?

Płyta rzeczywiście po dociskaniu południa zachowuje się inaczej (nie uruchamia się wentylator), dlatego też, jak w końcu dostane preheater to zdemontuje mostki i zobaczę jak wyglądają pady.

Czy są może jeszcze jakieś sugestie?

Pozdrawiam
Darek

#4 Re: Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu

przez arvika 30 grudnia 2011, 21:25
pawel80 napisał(a):Miałem podobny problem jak kolega wyżej tyle że w R730.
W moim przypadku dociśnięcie ręką południa uruchomiło płytę, a po podgrzaniu płyta już nie wstała.
Po ściągnięciu Południa okazało się, że pod układem jest sporo oderwanych padów. Także sądze, że u kolegi jest podobnie.
Po zatym w tych Samsungach na układach BGA nie ma wogóle żadnego kleju, co może powodować odrywanie się padów od laminatu.

Pady mogły zostać urwane przede wszystkim przez dociskanie układu.

#5 Re: Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu

przez pawel80 31 grudnia 2011, 06:59
Może źle się wyraziłem, dociskałem nie ręką dosłownie a palcem. W moim przypadku było to południe, choć do namierzenia go trochę mi zajeło.
Nie wydaje mi się też, żeby dociskanie przeze mnie południa urwało pady skoro laptop trafił do mnie z podobną usterką jak w temacie (brak podświetlenia i obrazu na matrycy, prąd skakał do 1,3A malał i z powrotem 1,3A. Klient mówił, że jak dociska klawiaturę na górze, to laptop się włącza, a jak puści to wyłącza).
I za każdym razem przy naciśnięciu południa startował normalnie, a po puszczeniu nie. Prądy zachowywały się podobnie jak u kolegi z tematu (jeśli mnie pamięć nie myli).
Po refolow południa płyta już nie przechodziła postu i prąd oscylował przy 0.5A. Po ściągnięciu go z płyty było zerwanych 13 padów, nie naprawiałem ich, znalazłem płytę po zalaniu z r530, płyta po wymiane chargera wstała (plus małe modyfikacje na płycie żeby pasowała do R730).
Poniżej zdjęcie z urwanymi padami.
Obrazek

#6 Re: Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu

przez KEYZOR 14 marca 2012, 01:52
Zgodnie z radą pawel80 podniosłem południe, efekt taki jak na zdjęciu powyżej. Dziękuje za pomoc i przepraszam że dopiero teraz piszę.

Re: Samsung R530 - brak podswietlenia i obrazu

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2012, 01:52