• Samsung NP310E5C-A01PL - załącza się i wyłącza cyklicznie, potrzebny BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP310E5C-A01PL - załącza się i wyłącza cyklicznie, potrzebny BIOS

przez McAron 10 lutego 2014, 13:00
Laptop Samsung NP310E5C-A01PL, płyta SCALA3-15/17CRV rev 1.2. Dokładnego modelu płyty w tej chwili nie napiszę bo nie nie mam jej przed sobą.
Usterka - włącza się i po sekundzie wyłącza, następnie cyklicznie się to powtarza.
Po załączeniu pokazuje się na chwilę na matrycy logo producenta. Do Biosu można wejść, wtedy się nie wyłącza. Ładowanie akumulatora działa. Pobór prądu po załączeniu 0,75A (bez łądowania aku). Napięcia 3,3/5V są poprawne. Pozostałe napięcia też raczej OK. Kwarc 25MHz działa poprawnie. Bateria CMOSa - OK. Na VGA zewnętrznym nic się nie pojawia. Wygrzewanie PCH (HM75) nic nie zmienia. Z podłączonym dyskiem SATA działa trochę dłużej, o 1 może 2 sekundy. Nie posiadam schematu, nawet zbliżonego modelu - może ktoś udostępni ? Dodam jeszcze, że oczywiście wizualnie nic nie posiada oznak uszkodzenia. Bios chyba odpada skoro możne wejść w ustawienia. Może ktoś podsunąć jakieś sugestie ?

--- Posty scalono ---

Potrzeby BIOS do laptopa SAMSUNG model NP310E5C-A01PL.
Płyta SCALA3-15/17CRV rev 1.2, BA41-01979A, BIOS PO4RAP.

Re: Samsung NP310E5C-A01PL - załącza się i wyłącza cyklicznie, potrzebny BIOS

przez Google Adsense [BOT] 10 lutego 2014, 13:00

#3 Re: Samsung NP310E5C-A01PL - załącza się i wyłącza cyklicznie, potrzebny BIOS

przez McAron 11 lutego 2014, 20:00
No więc tak. Wylutowałem BIOS i na programator. Nie było na liście dokładnie tego typu ale było kilka podobnych (z gatunku *25Q64*) . Na pierwszym typie zrobiłem sobie kopię. Próba skasowania była nieudana, nie kasował się 0 sektor - od adresu 0x2000. Pozostałe sektory skasowały się. Próba nagrania wsadu z załącznika powyżej zakończona niepowodzeniem, błędy weryfikacji od samego początku. Przełączyłem typ flasha na Winbonda, skasował się cały i zaprogramował poprawnie wsadem z drugiego załącznika powyżej. Po wlutowaniu płyta zachowuje się prawie dobrze. Tzn. po pierwszym załączeniu wyłącza się. Po drugim załączeniu uruchamia się i próbuje zbootować się z dysku z Win8 ale mu się nie udaje. Z dysku z Linuksem i XP startuje. Z CD instalator ósemki też. Dysk sprawdziłem na innym komputerze (nie jako startowy) i nie ma błędów. Jak się domyślam, ponieważ wykasowałem całego flasha, wykasowałem też ME region i serial Windowsa (chyba jest w Biosie?).
Czy powrót do poprzedniego biosu (mam kopię i mam nadzieję, że poprawnie wykonaną) i przeflashowanie go z pendrive będzie właściwą drogą ? I czy obecna sytuacja może powodować brak startu z oryginalnego HDD z Windowsem 8 ?
Ktoś może mnie naprowadzić i zaoszczędzić cennego czasu na eksperymentach ?

ps. Wiem, że temat zbacza w stronę "software" - jeżeli ekipa forum uzna za stosowne to można przenieść do odpowiedniego działu.

Re: Samsung NP310E5C-A01PL - załącza się i wyłącza cyklicznie, potrzebny BIOS

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2014, 20:00