• Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Samaelvonhell 27 sierpnia 2015, 14:44
Witam,

Mam problem którego już powoli nie ogarniam...
Płyta SCALA3-15/PETRONAS-15 Rev:1.4 BA1839A PTC, UMA, Procesor Intel, PCH - BD82HM65 SLJ4P, KBC - SMSC MEC1310-NU. Schemat niedostępny... brak oznaczeń elementów na silk screenie - sama przyjemność.
Z braku schematu posiłkowałem się schematem SCALA3-14. Laptop był po zalaniu, zalane okolice przetwornicy 1.5V i mosfeta otwierającego 5V na konektor HDD. Klientka oczywiście laptopa próbowała odpalić - wyłączał się. Po wyczyszczeniu płyta normalnie wstała jednak nie widziała żadnych urządzeń SATA.
Z braku czasu odłożyłem na kilka dni na półkę i przy drugim podejściu sprawa stała się dość oczywista - płyta wstała dopiero po podgrzaniu PCH. Ok. Układ wymieniony na nowy, płyta znów normalnie działa tylko cały czas nie widzi urządzeń SATA.... Aida64 na odpalonym z pendive'a systemie obecność kontrolera SATA pokazuje i przydzielone mu adresy/zasoby itp., podpiętych napędów już nie. W biosie pokazuje Sata 1 i 2 - Not installed. ODD rusza, kręci płytą coś próbuje odczytać. HDD - brak reakcji. Oba napięcia 5V na konektory HDD i ODD obecne. Brak zwarć na kondensatorkach 10nF na parach sygnałowych napędów (względem i do masy). Tasiemki napędów przemierzone. HDD i ODD oczywiście podpinane różne - na pewno działające. Niemal na każdym kondensatorku w okolicy PCH coś jest, 3.3V, 1.05V no i 3-cie zasilające kontroler SATA 1.5V też znalazłem. BIOS przeprogramowany. W akcie desperacji już nawet KBC podmieniłem - chociaż nie miało by to nic wspólnego z usterką ale tonący brzytwy się chwyta. Oscylator 25MHz, jedyny na płycie, oczywiście działa. 100MHz SATA jest chyba internal wytwarzany w PCH - nie wiem gdzie sprawdzić a mogło by to być przyczyną... Już kończą mi się możliwości i w głowie pustka.

Bardo proszę o jakieś sugestie.

Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Google Adsense [BOT] 27 sierpnia 2015, 14:44

#2 Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez dominik555 27 sierpnia 2015, 16:03
Możliwe, że trzeba zaprogramować BIOS z czystym ME Region. Zamieść BIOS na forum w odpowiednim dziale, żeby go przerobić.

#3 Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez dominik555 28 sierpnia 2015, 18:11
Przetestuj samsung-np300e5a-scala3-15-petronas-15-t40236.html

Jak nie zadziała to będę rzeźbił dalej.

-----------------------------------------------------------------

Nastąpiła zmiana linka, pomyliły mi się działy.

#4 Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Samaelvonhell 1 września 2015, 09:44
Przetestowałem, Twój BIOS działa, ale problem z SATA pozostał...

#5 Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Usunięty Użytkownik 402 2 września 2015, 00:36
Gniazdo sata zalane nie było?
Generator zegarów nie był zalany?

#6 Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Samaelvonhell 2 września 2015, 13:49
Nie, ani gniazda, ani Green Clock SLG3NB145VTR - który też właśnie na wszelki podmieniłem, chociaż generuje on inne zegary i objaw byłby inny. 100MHz SATA idzie z PCH.

Śladów zalania wiele nie było, śladowe ilości utlenionej cyny/miedzi w miejscach które opisałem w pierwszym poście, wciekło od przycisków touchpada, czysta woda. Klawiatura cała działa.

#7 Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Usunięty Użytkownik 402 2 września 2015, 15:06
Dla ścisłości co zaobserwowałem na schemacie to że z zegar idzie do mostu, a z mostu sata do dysku.
Pomiędzy mostem, a gniazdem sata są tylko kondensatory, napięcia zasiania tylko 5v, bez 3,3v lecz schemat jest od scala 14 jak dobrze pamiętam.

#8 Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Samaelvonhell 2 września 2015, 16:03
No dokładnie. scala 14 jest prawie identyczna, nawet mam płytkę dla porównania, co prawda już strasznie ogołoconą, ale generator jeszcze na niej był. No i właśnie dlatego, że tylko 5V, sygnały bezpośrednio do PCH, zegar z PCH, układ wymieniony, jestem w kropce. Przemierzone, przelutowane i wymienione już wszystko wszerz i wzdłuż. Chyba skończy się tym, że HDD będzie przez przejściówkę podpięte pod USB... a ja będę miał kolejny koszmar z goniącym mnie nienaprawialnym samsungiem...

#9 Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Usunięty Użytkownik 402 2 września 2015, 19:14
Jedyne co wymyśliłem to podstawienie cpu, skoro most załatwiony to może i procesorowi się dostało.

Re: Samsung NP300E5A - SCALA3-15/PETRONAS-15 nie działa SATA

przez Google Adsense [BOT] 2 września 2015, 19:14
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).