Witam. Laptop Samsung NP350 V5C .Płyta QCLA4 LA-8861P , Rev 2.0 , 2012-05-03. Sprawa wygląda tak: podłączyłem laptopa pod zasilacz warsztatowy. Czerwona dioda o przeciążenia pulsuje , prąd na amperomierzu skacze-nawet bez wciskania włącznika. Pomierzyłem rezystancje na cewkach i wygląda to tak: PL152 - 370Ω , PL332 - 411Ω , PL511 - 3.3Ω , PL512 - 00.2Ω , PL402 - 12Ω , PL201 - 1,2Ω , PL352 - 00,8Ω , PL514 - 3,9Ω , PL801 - 2,4Ω , PL202 - 38KΩ , PL703 - 6,6Ω. Pomiaru napięć jeszcze nie robiłem. Ponieważ przypuszczam ,że jest zwarcie . Pomoże ktoś w dalszej diagnozie?
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Samsung NP 350V5C -nie włącza się
przez Google Adsense [BOT] • 28 grudnia 2017, 21:11
Jest zwarcie i to nie jedno, wygląda jakby pół płyty było zwarte.
Na początek przeprowadź próbę zwarciową w głównej gałęzi (PL201), ustaw napięcie 1V i sprawdzaj, co się grzeje.
W przypadku przebitego górnego klucza PQ351 (a na to wygląda) będziesz miał do wymiany prawie wszystkie przetwornice, UR3, U14 i prawdopodobnie PCH.
Temat opisywany wielokrotnie na forum, wystarczy poszukać.
Na początek przeprowadź próbę zwarciową w głównej gałęzi (PL201), ustaw napięcie 1V i sprawdzaj, co się grzeje.
W przypadku przebitego górnego klucza PQ351 (a na to wygląda) będziesz miał do wymiany prawie wszystkie przetwornice, UR3, U14 i prawdopodobnie PCH.
Temat opisywany wielokrotnie na forum, wystarczy poszukać.
rubin714p napisał(a):PL352 - 00,8Ω- Sprawdź czy został przebity PQ351.
Jeśli tak to poszukaj na forum - było o tej "standardowej usterce" wielokrotnie - lista elementów do wymiany długa.
Jeśli jest przebity górny klucz - wstrzymaj się z próbą zwarciową.
Jeśli pomiar wykonywany z procesorem - wyjmij procesor i powtórz pomiary na cewkach przetwornic zasilających procesor.
Zastosowałem się do zaleceń sebastiank- zmierzyłem PQ351 (wlutowany) i pomiędzy nóżką 1 a n.4 licząc w dół od jedynki ma 61Ω na pozostałych ma zwarcie ale wydaje mi się że one są połączone na ścieżce.Pomiar cewek bez procesora: PL352 -00,8Ω (dokładnie tak mi pokazuje .Omomierz nastawiony na zakres 200Ω). PL514 - 40kΩ ( tu jeśli dłużej przytrzymam końcówkę od miernika to rośnie ta rezystancja) , PL801- 2,6Ω , PL202- 94,7Ω , PL703- 7,7Ω, PL511- 920Ω, PL512-920Ω, PL402-22Ω, PL152-366Ω, PL407Ω.
rubin714p napisał(a):zmierzyłem PQ351 (wlutowany) i pomiędzy nóżką 1 a n.4 licząc w dół od jedynki ma 61Ω- tu masz DS: http://aosmd.com/pdfs/datasheet/AON7408.pdf.
Zmierz pomiędzy D a S.
Zmierz też rezystancję głównej gałęzi względem masy.
Zasilacz mam .Stacji BGA konkretnej nie mam . Czyli tak prawdę mówiąc lepiej kupić sprawną płytę?
Znalazłem taki temat samsung-np350e5c-plyta-la-8861p-i-zwarcie-t36300.html czy to jest ten temat?Temat zamykam .Klient po rozmowie telefonicznej nie wyraził zgody na naprawę.Będzie szukał sprawnej płyty do kupienia. Dziękuję koledze sebastiank.

Re: Samsung NP 350V5C -nie włącza się
przez Google Adsense [BOT] • 29 grudnia 2017, 14:55