• Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Petrys88 16 lipca 2015, 11:38
Witam. W tym komputerze od razu po przejściu z procedury POST otrzymuję pustą tabelę boot menu. Komputer nie widzi w ogóle systemu operacyjnego. Sam HDD jest widoczny w BIOS. Jego podmiana na inny model również jest w BIOS wyświetlona (model, numer seryjny, pojemność). Reset BIOS programowy nie pomógł, reset fizyczny (zwory) również nie zdał rezultatu. W BIOS w zakładce z ustawieniami priorytetów bootowania jest pusto. Nigdzie nie dopatrzyłem się w sieci rozwiązania tego problemu. Nie wygląda na uszkodzenie sprzętowe bo sam dysk jest widoczny przez BIOS. Macie jakieś porady? Dodam że komputer nie reaguje też na próbę uruchomienia recovery menu klawiszem F4. Przechodzi od razu do pustego boot menu. Załączam zdjęcie okna, którego treść pojawia się przy starcie.

Obrazek

Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Google Adsense [BOT] 16 lipca 2015, 11:38

#2 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Vogelek23 16 lipca 2015, 12:28
Czy próbowałeś bootować komputer z pendrive'a lub innego zewnętrznego nośnika USB?

#3 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Petrys88 16 lipca 2015, 13:39
W BIOS jak pisałem nie można ustawić priorytetów natomiast w tym boot menu które się wyświetla, gdy wsadzę bootowalnego pendrive z linuxem, dalej jest pusto.

#4 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez koloboro 16 lipca 2015, 14:43
Spróbuj przeprogramować bios.

#5 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Vogelek23 16 lipca 2015, 15:08
Dasz radę wejść do ustawień BIOS przez F2? Jeśli tak, to zamieść zdjęcia zakładek ADVANCED oraz BOOT.

#6 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Petrys88 22 lipca 2015, 19:25
Załączam fotki z BIOS. Zaawansowane oraz boot razem z podmenu priorytety.
Zaawansowane:
Obrazek
Boot:
Obrazek
Menu wyboru priorytetów bootowania:
Obrazek

Dodam jeszcze że przy uruchamianiu laptop po wyświetleniu logo samsunga resetuje się i dopiero po restarcie wyświetla się puste boot menu którego zdjęcie zamieściłem w pierwszym poście. Myślicie że winny jest BIOS? Bez programatora się chyba nie obejdzie bo skoro nie bootuje to za wiele się nie zdziała. Czekam na wasze sugestie.

#7 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez koloboro 22 lipca 2015, 22:32
Bateria RTC ok?

#8 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez amorphe 22 lipca 2015, 23:07
W menu "Boot" ustaw "Secure boot" na Disabled i zapisz ustawienia.
Po restarcie sprawdź efekt.

#9 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez 4goth 22 lipca 2015, 23:27
amorphe napisał(a):W menu "Boot" ustaw "Secure boot" na Disabled

...oraz dodatkowo "Fast BIOS Mode" również na Disabled.

#10 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Petrys88 23 lipca 2015, 08:02
Te dwie opcje były już oczywiście zmieniane podczas próby bootowania z CD i pendrive - nie przyniosło to żadnych rezultatów. Bateria BIOS jest dobra. Laptop po wyłączeniu przestał bootować. Teraz pojawia się tylko okno z pierwszego postu.

#11 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez MajkelKRK 14 sierpnia 2015, 16:15
Miałem identyczny przypadek, przeprogramuj BIOS. U mnie chyba za 3 razem było ok.

#12 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Petrys88 1 listopada 2015, 15:38
Witam. Wracam do tematu. Komputer trochę przeleżał ponieważ właściciel był za granicą i się nie upominał. Wracają jednak na święta w grudniu i warto było by przysiąść i dowiedzieć się co go gnębi. Pójdę za waszymi radami i przeprogramuję BIOS i zobaczymy co z tego wyjdzie. W dziale z BIOSAMI zadałem pytanie z prośbą o wsad i małe wyjaśnienie za razem. Będę wdzięczny jeżeli któryś z kolegów wspomoże. Już prędzej próbowałem wyodrębnić wsad z pliku dostępnego na stronie samsunga, jednak spaliło to na panewce. Rozkręciłem go i teraz mam już oznaczenie płyty głównej (poprzednio temat przez brak tego oznaczenia poleciał do kosza). Jeszcze raz z góry dziękuję za pomoc:)

#13 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu  [ROZWIĄZANY]

przez RobertD 5 listopada 2015, 10:36
Miałem podobny przypadek i wgranie wsadu PCH oraz EC rozwiązała problem z bootowaniem jak i działaniem sprzętu. Jednakże zalecam wymianę kostki bios na nową a nie używanie tej samej, kilka tych samsungów wróciło na reklamację ze względu na kolejne uszkodzenie wsadu bios.

#14 Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Petrys88 5 listopada 2015, 15:04
Wgrałem wsad z forum. REV płyty był inny ale cały symbol taki sam więc warto było spróbować. Były problemy przy starcie ale zmiany w BIOS (UEFI) rozwiązały sprawę. W boot menu mam teraz wszystko tak jak być powinno. Trochę mnie zmartwiłeś tymi pamięciami bo komputer poszedł już do klienta który odebrał go prędzej niż zakładałem. No niestety mądry Polak po szkodzie, tak więc na przyszłość będę wiedział żeby wsadzić nową kość. Nie martwmy się na zapas, być może nie wróci i wszystko będzie dobrze. Dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Re: Samsung 3530EC nie bootuje - puste boot menu

przez Google Adsense [BOT] 5 listopada 2015, 15:04