Dzień dobry.
Laptop jak w temacie.
Przeszedł kilka serwisów nie znaleźli usterki...
Trafił w końcu do mnie.
Objaw był taki, że laptop nie reagował na power on.
Po krótkich oględzinach nie znalazłem uszkodzeń mechanicznych (prócz lutowanego KBC ...)
ale brak sygnału zegara na UCL1 (9pin)
przelutowałem układ. Po podłączeniu zasilania laptop wstał
ale po kilku mninutach już nie odpalał znów.
Wylutowałem układ. wyczyściłem wlutowałem ponownie. Wstał... po kilku minutach znów nie działa brak sygnału na 9 pinie....
Podgrzałem układ i gdy był ciepły pokazały się przebiegi na 9 pinie....
zamówiłem układ.
Pierwszy który dotarł nie generował niczego... reklamowałem przyszedł drugi .... sygnał zegarowy jest. Ale laptop nadal nie wstaje
okazuje się, że układ według zaleceń i według schematu to: SLG3NB274VTR (oznaczenie 2740) a u mnie jest układ SLG3NB330VTR (oznaczenie 3300).
i teraz nie wiem czy one są zamienne
nie mogę namierzyć pdf do tego drugiego ...
co ciekawe laptop niby się budzi za każdym razem ale nie da się wyłączyć... trzeba przytrzymać poweron aby wyłączył się "na siłę"
druga rzecz ... laptop po włączeniu pobiera prąd około 1,2A ale nie jest on stabilny...
wcześniej gdy nie odpalał prąd też był w tych granicach
a gdy odpalał to start był 1,1 (do 1,5A) potem malał do 0,9 i wzrastał ...
teraz efekt taki, że nie startuje ale włącza się ciepli się procesor most itd ... ale nie działa....
mój oscyloskop nie pokazuje przebiegu na kwarcu 25MHz
ale co ciekawe bez kwarcu też mam przebieg 32kHz i płytę da się obudzić
może ktoś spotkał się z takim dziwnym objawem ?
Laptop jak w temacie.
Przeszedł kilka serwisów nie znaleźli usterki...
Trafił w końcu do mnie.
Objaw był taki, że laptop nie reagował na power on.
Po krótkich oględzinach nie znalazłem uszkodzeń mechanicznych (prócz lutowanego KBC ...)
ale brak sygnału zegara na UCL1 (9pin)
przelutowałem układ. Po podłączeniu zasilania laptop wstał

ale po kilku mninutach już nie odpalał znów.
Wylutowałem układ. wyczyściłem wlutowałem ponownie. Wstał... po kilku minutach znów nie działa brak sygnału na 9 pinie....
Podgrzałem układ i gdy był ciepły pokazały się przebiegi na 9 pinie....
zamówiłem układ.
Pierwszy który dotarł nie generował niczego... reklamowałem przyszedł drugi .... sygnał zegarowy jest. Ale laptop nadal nie wstaje

okazuje się, że układ według zaleceń i według schematu to: SLG3NB274VTR (oznaczenie 2740) a u mnie jest układ SLG3NB330VTR (oznaczenie 3300).
i teraz nie wiem czy one są zamienne

co ciekawe laptop niby się budzi za każdym razem ale nie da się wyłączyć... trzeba przytrzymać poweron aby wyłączył się "na siłę"
druga rzecz ... laptop po włączeniu pobiera prąd około 1,2A ale nie jest on stabilny...
wcześniej gdy nie odpalał prąd też był w tych granicach
a gdy odpalał to start był 1,1 (do 1,5A) potem malał do 0,9 i wzrastał ...
teraz efekt taki, że nie startuje ale włącza się ciepli się procesor most itd ... ale nie działa....
mój oscyloskop nie pokazuje przebiegu na kwarcu 25MHz
ale co ciekawe bez kwarcu też mam przebieg 32kHz i płytę da się obudzić

może ktoś spotkał się z takim dziwnym objawem ?