• Restartowanie się laptopa Acer Aspire VN7-592G

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Restartowanie się laptopa Acer Aspire VN7-592G

przez shevchenko1987 10 lutego 2018, 17:28
Model: Acer VN7-592G
Platforma: Wistron Rayleigh_SLS 14302-1M

Witam serdecznie,

posiadam laptop: https://www.acer.com/ac/pl/PL/content/s ... .G6JEP.002

który niezależnie od poziomu naładowania i odpalonego systemu (mam Linux i Windows) potrafi się zrestartować w dowolnym momencie.

Myślałem, że to elektronika baterii szaleje. Wczoraj przyszła nowa bateria. Zamontowałem, ale niestety bez zmian.

Jak się okazało na kablu, gdy odłączę baterię to też potrafi strzelić restart.

Z podłączoną baterią i kablem zasilania czasami przy przechyleniu pod jakimś kątem potrafi na chwilę odłączyć i załączyć zasilanie, ale laptop się wtedy nie wyłącza tylko zasilanie przechodzi na ułamek sekundy na baterię, ale zdarza się to rzadko.

Natomiast po nocy, gdy komputer jest wyłączony zawsze ubywa baterii - Jakieś 5-7%.

Mam schemat do płyty głównej.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Ewentualnie czy ktoś zna serwis bądź też podjąłby się naprawy?

Pozdrawiam,
Sławek

---
Edycja:

Poszperałem w sieci i jak się okazuje nie jestem sam z tym problemem.

Link 1: https://answers.microsoft.com/en-us/win ... b35?auth=1

Link 2: https://community.acer.com/en/discussio ... on-battery

Link 3: https://community.acer.com/en/discussio ... on-battery

Żaden niestety nie przedstawia rozwiązania. W trzecim linku jest mowa o dokręceniu śrubki znajdującej się przy baterii. Sprawdziłem, u mnie jest dokręcona.

Re: Restartowanie się laptopa Acer Aspire VN7-592G

przez Google Adsense [BOT] 10 lutego 2018, 17:28

#2 Re: Restartowanie się laptopa Acer Aspire VN7-592G

przez psycode 15 lutego 2018, 12:05
Proszę wykluczyć podstawowe sprawy:
-Wyjmij baterię włącz laptopa i ruszaj na boki wtyczką kabla zasilacza, żeby się upewnić czy gniazdo nie jest uszkodzone.
-Trzymaj w palcach nieruchomo wtyczkę a drugą ręką wyginaj krok po kroku uczciwie cały kabel aż do zasilacza, a potem koszulkę przy zasilaczu.
-Poświeć latarką w gniazda USB i HDMI czy nie ma zwarć.
-włóż baterię, podłącz zasilacz ale wyłącz go z gniazdka sieciowego i teraz ruszaj wtyczką zasilacza przy laptopie. Czy jesteś w takim stanie wywołać restart?

-Podaj temperatury np z programu Aida64 (komputer->czujnik) i potem z menu wybierz test stabilności systemu i znów podaj temperatury.

-Po wykonaniu powyższych czynności, jeśli nic nie jest podejrzanego i jeśli nie boisz się podjąć ryzyka to wygraj najnowszy Bios w którym jest już zawarta wcześniejsza aktualizacja wsadu ME (Intel management engine - zarządzenie energią). Jednak ja bym się obawiał przypadkowego restartu i uwalenia biosu. Decyzja Twoja.
https://www.acer.com/ac/en/US/content/support-product/6402;-;Aspire%20VN7-572G

Jeśli powyższe czynności robiłeś to przepraszam, jednak musimy wiedzieć, że podstawy są wykluczone

I odpowiedź na pytania.
1.Czy jest to zawsze restart czy też wyłączenia całkowite?
2.Czy laptop Ci wcześniej spadł? Został uderzony w wystającą wtyczkę zasilacza? (możliwe pęknięcia laminatu płyty lub wepchnięty trochę pin gniazda przez co okresowo dotyka czegoś na płycie)
3.Czy był choć trochę zalany lub wystawiony na wilgoć?
4.Od kiedy to się dzieje? Co robiłeś chwilę wcześniej kiedy problem pojawił się pierwszy raz?

Re: Restartowanie się laptopa Acer Aspire VN7-592G

przez Google Adsense [BOT] 15 lutego 2018, 12:05
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).