• Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

#1 Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Bane24 6 grudnia 2025, 21:28
Witam!!!

Obrazek

Mam prośbę czy mógłbym ktoś powiedzieć co to są za elementy które znaczyłem na tym zdjęciu.Według mnie są to tranzystor typy N-MOSFET które znajdują się na głównej linii zasilania,ale nie jest tego pewien więc proszę Was o pomoc.

Obrazek

Pozdrawiam Piotr Ko

Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2025, 21:28

#2 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Vogelek23 6 grudnia 2025, 21:44
Oba zaznaczone elementy to diody. D471 (oznaczenie na obudowie L4) to dioda BAT54, natomiast D6035 (oznaczenie na obudowie 403xx) to dioda TVS AZ4024-02S.

#3 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Bane24 6 grudnia 2025, 21:59
Witam !!!

Dziękuję za pomoc.

Czy te elementy które teraz zaznaczyłem na tym zdjęciu są tranzystor typy N-MOSFET ???

Oto zdjęcie

Obrazek

Pozdrawiam Piotr Ko

#4 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Vogelek23 7 grudnia 2025, 13:29
Żaden z tych elementów nie jest tranzystorem N-MOSFET. Element D250 (oznaczenie na obudowie C96pJ) to 4-kanałowa dioda ESD AZC099-04SR7G, natomiast element Q203 (oznaczenie na obudowie S15) to P-MOSFET PJS6415.

#5 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Bane24 7 grudnia 2025, 19:25
Witam !!!

Dziękuję za odpowiedż.

Pozdrawiam Piotr Ko

#6 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Bane24 17 grudnia 2025, 16:02
Witam !!!

Mam pytanie o element który zaznaczyłem na zdjęciu według mnie jest to kondensator jeśli tak to dlaczego żadna z jego nóżek nie jest przwarta do masy?

Oto zdjęcie:

Obrazek

Pozdrawiam Piotr Ko

#7 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Vogelek23 17 grudnia 2025, 19:36
Bane24 napisał(a):jest to kondensator jeśli tak to dlaczego żadna z jego nóżek nie jest przwarta do masy?
A dlaczego ma być? To nie jest żadną regułą. Na tej płycie występuje więcej takich kondensatorów, które nie są połączone z masą - chociażby kondensatory szeregowe magistrali SATA czy PCIe. Mają one za zadanie przepuszczać sygnały o określonej częstotliwości i filtrować składową stałą oraz niższe częstotliwości, np. zakłócenia z sieci elektroenergetycznej 50Hz. Dla prądu zmiennego kondensator jest pewnego rodzaju rezystorem - im większa jego pojemność, tym niższa "rezystancja" (a dokładnie: reaktancja pojemnościowa) dla określonej częstotliwości. Określa się ją wzorem: XC=1/(2πfc), gdzie f to częstotliwość w hercach (Hz), a c to pojemność kondensatora w faradach (F). Reaktancja pojemnościowa wyrażona jest w omach (Ω).

Myślę, że powinieneś zacząć od podstaw - skacząc od razu na głęboką wodę, gdy nie umiesz utrzymać się na jej powierzchni, szybko utoniesz. Poczytaj o budowie, zasadzie działania i przeznaczeniu podstawowych elementów elektronicznych (rezystor, kondensator, cewka, dioda, tranzystor) i potem dopiero zabierz się za analizę budowy płyty głównej. Bez podstaw teoretycznych nie ma szans, żebyś w 100% zrozumiał, jak co działa.

#8 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE

przez Bane24 17 grudnia 2025, 20:20
Witam !!!

Dziękuję za odpowiedż.Dowiedziałem się w między czasie że kondensatory które mają przywartą jedną nóżkę do masy są to kondensatory odsprzęgające.Ostatnio zacząłem się uczyć podstaw elektoniki z kursu Forbot poziom I.

Mam pytanie. Jak mogę dokładnie przetestować kondensatory które znajdują się płycie głównej laptopa bez ich wylutowania ???

Pozdrawiam Piotr Ko

#9 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 17 grudnia 2025, 21:55
Bane24 napisał(a):Jak mogę dokładnie przetestować kondensatory które znajdują się płycie głównej laptopa bez ich wylutowania ???
Pojedynczy kondensator w układzie można jedynie sprawdzić pod kątem tego, czy nie ma zwarcia między wyprowadzeniami, o ile nie bocznikuje go nic innego (np. uzwojenie transformatora). Zwykle kondensatory są też zgrupowane w danej linii zasilania, a równoległe pojemności się sumują (dla przykładu: kondensatory 100nF, 1µF i 100µF są połączone równolegle, wypadkowa pojemność - mierzona na każdym z tych kondensatorów - wyniesie zawsze 101,1µF). W takiej sytuacji nie będziesz w stanie sprawdzić, czy wybrany kondensator ma poprawną pojemność, dopóki nie wylutujesz go z płyty. Dlatego kondensatory (a ściślej - ich pojemności) mierzy się zawsze poza układem. W tym jednak konkretnym przypadku - jeśli wiesz, że na danej linii są połączone jedynie 3 kondensatory i znasz ich wartości składowe - możesz oszacować, że jeśli pomiar wskaże sumę pojemności wszystkich trzech kondensatorów, to najpewniej wszystkie są sprawne (mają poprawną, niezaniżoną pojemność). Z kondensatorami nie jest jednak tak łatwo - przeważnie mają one dość sporą tolerancję. Kondensatory elektrolityczne o większych pojemnościach (sprawne!) potrafią mieć nawet 20-100% odchyłki od wartości, podanej na obudowie.

Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 17 grudnia 2025, 21:55