Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE
przez Google Adsense [BOT] • 6 grudnia 2025, 21:28
#2 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE
przez Vogelek23 • 6 grudnia 2025, 21:44
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
#4 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE
przez Vogelek23 • 7 grudnia 2025, 13:29
ELVIKOM LAB Ltd - Apple Repairs & PCB Design - Free Quotes! https://www.elvikom.co.uk
#7 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE
przez Vogelek23 • 17 grudnia 2025, 19:36
Bane24 napisał(a):jest to kondensator jeśli tak to dlaczego żadna z jego nóżek nie jest przwarta do masy?A dlaczego ma być? To nie jest żadną regułą. Na tej płycie występuje więcej takich kondensatorów, które nie są połączone z masą - chociażby kondensatory szeregowe magistrali SATA czy PCIe. Mają one za zadanie przepuszczać sygnały o określonej częstotliwości i filtrować składową stałą oraz niższe częstotliwości, np. zakłócenia z sieci elektroenergetycznej 50Hz. Dla prądu zmiennego kondensator jest pewnego rodzaju rezystorem - im większa jego pojemność, tym niższa "rezystancja" (a dokładnie: reaktancja pojemnościowa) dla określonej częstotliwości. Określa się ją wzorem: XC=1/(2πfc), gdzie f to częstotliwość w hercach (Hz), a c to pojemność kondensatora w faradach (F). Reaktancja pojemnościowa wyrażona jest w omach (Ω).
Myślę, że powinieneś zacząć od podstaw - skacząc od razu na głęboką wodę, gdy nie umiesz utrzymać się na jej powierzchni, szybko utoniesz. Poczytaj o budowie, zasadzie działania i przeznaczeniu podstawowych elementów elektronicznych (rezystor, kondensator, cewka, dioda, tranzystor) i potem dopiero zabierz się za analizę budowy płyty głównej. Bez podstaw teoretycznych nie ma szans, żebyś w 100% zrozumiał, jak co działa.
#8 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE
przez Bane24 • 17 grudnia 2025, 20:20
Witam !!!
Dziękuję za odpowiedż.Dowiedziałem się w między czasie że kondensatory które mają przywartą jedną nóżkę do masy są to kondensatory odsprzęgające.Ostatnio zacząłem się uczyć podstaw elektoniki z kursu Forbot poziom I.
Mam pytanie. Jak mogę dokładnie przetestować kondensatory które znajdują się płycie głównej laptopa bez ich wylutowania ???
Pozdrawiam Piotr Ko
Dziękuję za odpowiedż.Dowiedziałem się w między czasie że kondensatory które mają przywartą jedną nóżkę do masy są to kondensatory odsprzęgające.Ostatnio zacząłem się uczyć podstaw elektoniki z kursu Forbot poziom I.
Mam pytanie. Jak mogę dokładnie przetestować kondensatory które znajdują się płycie głównej laptopa bez ich wylutowania ???
Pozdrawiam Piotr Ko
#9 Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE [ROZWIĄZANY]
przez Vogelek23 • 17 grudnia 2025, 21:55
Bane24 napisał(a):Jak mogę dokładnie przetestować kondensatory które znajdują się płycie głównej laptopa bez ich wylutowania ???Pojedynczy kondensator w układzie można jedynie sprawdzić pod kątem tego, czy nie ma zwarcia między wyprowadzeniami, o ile nie bocznikuje go nic innego (np. uzwojenie transformatora). Zwykle kondensatory są też zgrupowane w danej linii zasilania, a równoległe pojemności się sumują (dla przykładu: kondensatory 100nF, 1µF i 100µF są połączone równolegle, wypadkowa pojemność - mierzona na każdym z tych kondensatorów - wyniesie zawsze 101,1µF). W takiej sytuacji nie będziesz w stanie sprawdzić, czy wybrany kondensator ma poprawną pojemność, dopóki nie wylutujesz go z płyty. Dlatego kondensatory (a ściślej - ich pojemności) mierzy się zawsze poza układem. W tym jednak konkretnym przypadku - jeśli wiesz, że na danej linii są połączone jedynie 3 kondensatory i znasz ich wartości składowe - możesz oszacować, że jeśli pomiar wskaże sumę pojemności wszystkich trzech kondensatorów, to najpewniej wszystkie są sprawne (mają poprawną, niezaniżoną pojemność). Z kondensatorami nie jest jednak tak łatwo - przeważnie mają one dość sporą tolerancję. Kondensatory elektrolityczne o większych pojemnościach (sprawne!) potrafią mieć nawet 20-100% odchyłki od wartości, podanej na obudowie.
Re: Pytanie o elementy na płycie głównej laptopa - HP ProBook x360 11 G3 EE [ROZWIĄZANY]
przez Google Adsense [BOT] • 17 grudnia 2025, 21:55
| Podobne Wątki |
|---|
| Pytanie o elementy na płycie głównej HP ProBook x360 11 G3 EE [ROZWIĄZANY] |
| Pytanie o elementy na płycie głównej HP ProBook x360 11 G3 EE [ROZWIĄZANY] |
| Testowanie elementów na płycie głównej HP ProBook x360 11 G3 EE [ROZWIĄZANY] |
| Ładowanie baterii do laptopa HP ProBook x360 11 G3 EE bez laptopa [ROZWIĄZANY] |
| Zwarty element na płycie głównej laptopa [ROZWIĄZANY] |
| Fujitsu U757 brakujące elementy na płycie [ROZWIĄZANY] |