Forum ELVIKOM

Forum ELVIKOM

Forum poświęcone profesjonalnym naprawom sprzętu komputerowego

English  Polski  Русский 
Slot zarezerwowany Wolny slot Wolny slot Wolny slot Wolny slot

Strefa czasowa: UTC + 1


Zasady działu


1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.




 Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 #1   Tytuł: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 19 stycznia 2017, 15:48 
Mam problem j.w.
Po napisaniu i wysłaniu posta za pierwszym razem pokazuje się po dłuższej chwili ekran informujący o błędzie.

Temat nieaktualny.
Przed chwilą miałem jeszcze problem ale kiedy założyłem nowy temat i chciałem uzyskać informacje o błędzie żeby zrobić zrzut ekranu problem zniknął.
Wygląda to tak jakby założenie tematu zlikwidowało problem.



 
 
 Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 19 stycznia 2017, 15:48 
 
 
 
 #2   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 20 stycznia 2017, 01:16 
Temat pozostawiam otwarty na jakiś czas - jeśli ktokolwiek doświadczył lub doświadczy opisanego wyżej problemu, proszę dopisywać się w tym temacie, załączając stosowne zrzuty ekranowe.

Stani napisał(a):
Wygląda to tak jakby założenie tematu zlikwidowało problem.
Możliwe także, że dostawca serwera VPS wykonywał w tym czasie jakieś prace administracyjne na serwerze i stąd kłopoty ze stroną. Ale poczekajmy kilka dni na ewentualne zgłoszenia.




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #3   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 20 stycznia 2017, 07:24 
Sytuacja się powtórzyła po dłuższej bezczynności na forum, po pozostawieniu jednak włączonej strony na komputerze. Niestety nie mogłem wtedy zrobić znów Ctrl+PrintScreen. Może znów teraz wystąpi więc wysyłam tego posta.
Jednak jest
Obrazek



 
 
 #4   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 20 stycznia 2017, 09:31 
Czy sprawdzałeś występowanie problemu na innych przeglądarkach (Firefox, Chrome, Safari, IE)?




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #5   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 20 stycznia 2017, 14:07 
Nie sprawdzałem ale do niedawna na operze było dobrze.
Teraz znów za drugim razem pójdzie.



 
 
 #6   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 21 stycznia 2017, 08:08 
Kolejnym problemem jest wylogowywanie z forum. Nie mogę określić prawidłowości w której mnie wylogowuje.



 
 
 #7   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 21 stycznia 2017, 21:36 
Stani napisał(a):
Kolejnym problemem jest wylogowywanie z forum. Nie mogę określić prawidłowości w której mnie wylogowuje.
Jeśli nie zaznaczyłeś "Zapamiętaj mnie" w oknie logowania, sesja trwa godzinę i po tym czasie zostajesz automatycznie wylogowany (ma to związek z ustawieniami bezpieczeństwa). Abyś nie był wylogowywany po 60 minutach, podczas kolejnego logowania zaznacz checkbox "Zapamiętaj mnie" w oknie logowania.

Stani napisał(a):
Nie sprawdzałem ale do niedawna na operze było dobrze.
Teraz znów za drugim razem pójdzie.
Wciąż próbuję wywołać ten problem na Operze, ale póki co bezskutecznie.




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #8   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 22 stycznia 2017, 09:06 
Vogelek23 napisał(a):
Stani napisał(a):
Kolejnym problemem jest wylogowywanie z forum. Nie mogę określić prawidłowości w której mnie wylogowuje.
Jeśli nie zaznaczyłeś "Zapamiętaj mnie" w oknie logowania, sesja trwa godzinę i po tym czasie zostajesz automatycznie wylogowany (ma to związek z ustawieniami bezpieczeństwa). Abyś nie był wylogowywany po 60 minutach, podczas kolejnego logowania zaznacz checkbox "Zapamiętaj mnie" w oknie logowania.


Zawsze zaznaczam "Zapamiętaj mnie".

Vogelek23 napisał(a):
Stani napisał(a):
Nie sprawdzałem ale do niedawna na operze było dobrze.
Teraz znów za drugim razem pójdzie.
Wciąż próbuję wywołać ten problem na Operze, ale póki co bezskutecznie.


A mnie się udało bez prób.
Teraz też tak mam.
Spróbuję na innej przeglądarce.

-- Dodano: 22 stycznia 2017, 10:10 --

Znalazłem blokowanie zawartości. Nie wiem dlaczego ale po odblokowaniu przy kolejnym wejściu blokuje.
Mam antywirusa Eset Nod32.

Obrazek



 
 
 #9   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 4 lutego 2017, 06:46 
Stani napisał(a):
Znalazłem blokowanie zawartości. Nie wiem dlaczego ale po odblokowaniu przy kolejnym wejściu blokuje.
Mam antywirusa Eset Nod32.
To jest inny problem, bez związku z zainstalowanym oprogramowaniem antywirusowym. Związany jest z tym, że wszystkie obrazki, wklejane do postów przed instalacją certyfikatu SSL (czyli jakieś 3-4 lata temu), mają adresy URL w postaci "http://" zamiast "https://", co powoduje, że przeglądarka odnajduje lokalnie elementy (obrazki), które nie są objęte szyfrowaniem. A ponieważ przeglądarka łączy się z forum wyłącznie za pomocą bezpiecznego protokołu HTTPS, te niezabezpieczone elementy są przez nią blokowane. Niestety, do tego trzeba się przyzwyczaić, bo nie ma możliwości szybkiej zmiany tych adresów - od długiego już czasu zmieniam je ręcznie, ale na forum są dziesiątki tysięcy postów, które trzeba wyedytować, stąd jeszcze trochę to potrwa.

Stani napisał(a):
Kolejnym problemem jest wylogowywanie z forum. Nie mogę określić prawidłowości w której mnie wylogowuje.
Czasami (rzadziej, niż raz na miesiąc) wykonuję przy skrypcie forum prace, które wymagają usunięcia wszystkich aktywnych sesji. Jeśli akurat trafiłeś na taki moment, mogło Cię wylogować z forum pomimo zaznaczonej opcji "Zapamiętaj mnie". Nie ma innej możliwości automatycznego wylogowania - chyba, że jakiś program cyklicznie czyści ciasteczka w Twojej przeglądarce, ale to już nie jest problem z forum. Tym bardziej, że nikt inny nie zgłaszał dotychczas takich problemów - byłoby to z pewnością bardzo uciążliwe i zostałoby niezwłocznie zgłoszone.

Co zaś do głównego problemu błędu wewnętrznego serwera, nie zdołałem wygenerować tego komunikatu na żadnej przeglądarce (Opera, Chrome, Safari, IE9/10, Firefox, Yandex) ani systemie (Windows 7/8.1/10, Mac OS 10.12, Linux Debian/Fedora). Może opisz po kolei i rób screeny czynności, które wykonujesz. Mam jednakowoż wrażenie, że to może być problem oprogramowania po Twojej stronie.




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #10   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 13 kwietnia 2017, 09:10 
Czy problem nadal występuje? Czy ktokolwiek może potwierdzić opisywane przez autora problemy z wysyłaniem postów?




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #11   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.  [ROZWIĄZANY]
PostNapisane: 18 lipca 2017, 01:24 
Z uwagi na to, że nie udało mi się wywołać opisywanego problemu na żadnej przeglądarce, a także nikt inny nie potwierdził występowania podobnego błędu od stycznia (ponad pół roku), nie pozostaje mi nic innego, jak zamknąć ten wątek uznając, że problem leżał po stronie komputera lub sieci internetowej autora tego wątku.




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #12   Tytuł: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 18 lipca 2017, 01:44 
Testujemy pisanie postów i przekroczenie czasu na napisanie postu (czasu bezczynności). W większości przeglądarek wyświetla się komunikat o przekroczeniu czasu, zobaczymy, jak to jest tutaj.



 
 
 Tytuł: Re: Re: Problem z wysyłką postów.
PostNapisane: 18 lipca 2017, 01:44 
 
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  

Strefa czasowa: UTC + 1

 Strona 1 z 1 [ Posty: 12 ]    
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników
 Podobne tematy 
Edycja zamkniętych postów - Ponowne otwarcie wątku  [ROZWIĄZANY]
Problem z kartą microsd  [ROZWIĄZANY]
Firefox -problem z youtube
Problem z boardview .ASC  [ROZWIĄZANY]
Problem z programowaniem Macronix - MX25L6473E  [ROZWIĄZANY]
HP 4530S Problem z klawiaturą