• Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez mdcs 22 grudnia 2010, 01:56
witam...
Mam dość nietypowy problem w mojej stacji. Na 3 różnych termoparach jakich używałem wskazania temperatury nie budziły zastrzeżeń. Zakupiłem i podłączyłem termoparę OMEGA, bo chcę kontrolować temperaturę pod układami BGA. Problem jest taki, że termopara leży luzem na stole a odczyt temperatury jest na poziomie 40-45stopni (powinien być 20-21). Po nagrzaniu cały czas jakby zawyża o tą różnicę i żeby wylutować układ LF trzeba grzać do 250stopni (faktycznie jest wtedy niecałe 230).
Przetwornik temperatury to MAX6675.
Czy ktoś z Kolegów po fachu miał taki problem?
pozdrowienia
mdcs

Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez Google Adsense [BOT] 22 grudnia 2010, 01:56

#2 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez benchmarek 22 grudnia 2010, 17:41
Proszę spróbować włączyć równolegle z ujemną elektrodą termopary, a masą rezystor 1k. Termopara podłaczona z dobrą polaryzacą? Wygląda to tak jakby kompensacja zimnego końca w układzie max nie była robiona.

#3 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez kmkm2 22 grudnia 2010, 20:15
Witam
Ujemny biegun termopary należy podłączyć do masy zasilania. Żeby sprawdzić czy działa dioda pomiarowa w max6675 wystarczy go delikatnie podgrzać i zobaczyć czy zmieni się wartość pomiaru.
Pozdrawiam

#4 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez h3nry 28 grudnia 2010, 11:10
W temperaturze pokojowej 20st to sporo :) Jak jest w 200 czy 500st, czy odchyłka narasta liniowo jak na przykładzie?

Obrazek

#5 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez gts 30 grudnia 2010, 01:18
Mam podobny problem z termoparą 5TC-TT-KI-40-1M i Achi IR Pro SC. Termopara pokazuje zbyt wysoką temperaturę. W okolicach 20 stopni pokazuje więcej o ok 2 niż multimetr i pirometr.
Profile które do tej pory jakoś sobie dawały radę nie działają.
Kupiłem tą termoparę bo jest cieniutka i łatwo ją umieścić pod lub obok układu. Ta oryginalna ma tendencje do prężenia i odklejania się podczas procesu co prowadzi do ugotowania układu. Termopara bez styku z pcb znacznie przekłamuje.

#6 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez mdcs 8 stycznia 2011, 20:29
Panowie... Kompensacja zimnego końca działa dobrze. Jak zewrę wejście pomiarowe to zawsze pokazuje temp.pokojową. Ujemna elektroda połączona na stałe z masą. Na 3 "zwykłych" termoparach K wszystko działa wyśmienicie. Po podłączeniu mikroskopijnej 5TC-TT-KI-40 powstaje błąd. Pożyczyłem drugi egzemplarz - to samo. Podpinając je pod zaciski termopary w multimetrze uzyskuję poprawne wskazania (pokój 21, wrzątek 99-100). Odchyłka w zakresie dla mnie użytecznym (do 250stopni) jest stała. Tak jakby offset.

#7 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez benchmarek 8 stycznia 2011, 21:31
Jeśli masz stałą rozbieżność wskazań i możliwość ręcznej kompensacji w kodzie programu to po problemie. U mnie na ad597 działa jak należy. Niestety na maxie nigdy nie testowałem,może ktoś znający ten układ się wypowie, może jest jakaś sztuczka w ustawieniach albo coś w tym stylu? Co się dzieje po zmianie polaryzacji podłaczenia sondy?

#8 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez mdcs 10 stycznia 2011, 01:16
No tak...mogę sobie to kompensować w algorytmie, ale MAX6675 to specjalistyczny układ, z kompensacją, itd i nie ma sensu takie "obchodzenie" problemu. To ma działać. Na innych termoparach działa to i na Omedze powinno.

#9 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez benchmarek 13 lutego 2011, 19:44
Jaka temperatura jest podawana przy zwarciu wejścia termopary?

#10 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez mdcs 17 lutego 2011, 13:27
oczywiście pokojowa

#11 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez 256 18 lutego 2011, 15:11
Czy próbowałeś podłączać termoparę innymi zaciskami, bądź przewodami niż masz instalowane?
Możliwe że złącze przewodów termopary z metalem gniazda/złącza powoduje powstanie termoogniwa, które wytwarza inną wartość napięcia niż termopara typu K....
Wobec tego kompensacja zimnego końca nie działa tak jak trzeba, bo powstało złącze o innych parametrach niż w termoparze typu K

#12 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez DjDave 10 marca 2011, 13:57
Czy problem został rozwiązany? Chciałem właśnie zakupić Omegę, jednak po przeczytaniu tego wątku waham się.

#13 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez kmkm2 10 marca 2011, 14:21
Proponuje kupić najcieńszą termoparę Czaki ze spłaszczoną końcówką. dobrze współpracuje z max6675

#14 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez DjDave 10 marca 2011, 14:42
Termoparę chcę kupić do ACHI IR PRO SC.

#15 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez michallus 10 marca 2011, 17:56
Termopara z Czaki jest sztywna i nawet ta najcieńsza jest za gruba.

Mam termopary Omegi w tym najcieńszą. Wszystkie podpinam pod Maxy 6675.
Oczywiście mam możliwość kalibracji każdej.

#16 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez katar83 10 marca 2011, 19:19
Nie wiem co to za moda z tymi cienkimi termoparami które niby trzeba wkładać pod układ. Sam używam termopary omegi o średnicy około 1mm(grubość ta sama mniej więcej co oryginalna), kładę ją 1mm od układu i wskazania temp na Jovy są takie jakie być powinny. Jak lutuje np coś pblead to wszystko mogę ruszyć dokładnie od 183C, nie mniej nie więcej.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jakie są plusy kupowania najcieńszej termopary i wtykania jej pod układ bo osobiście nic mi nie przychodzi do głowy a różnice rzędu 1-3C nie robią na mnie wrażenia.(to już pewnie nie równe grzanie górnej grzałki daje większe różnice)
Przecież używa się tego mniej wygodnie, zajmuje to więcej czasu i do tego istnieje możliwość narobienia szkód pod samym układem. Do tego dochodzi jeszcze mniejsza wytrzymałość i generalnie czym cieńsza to bardziej podatna na uszkodzenia mechaniczne.

#17 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez benchmarek 10 marca 2011, 21:55
Gdyby coś było nie tak z termoparami Omega to inżynierowie Omegi by dawno na to "wpadli".

#18 Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez fgfg 13 kwietnia 2011, 23:21
Należy odłączyć od masy PIN2 MAX6675 i bezpośrednio do niego podłączyć minus termopary.

Re: Problem z termoparą OMEGA (błędne wskazania)

przez Google Adsense [BOT] 13 kwietnia 2011, 23:21
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).