• Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez cfo 7 czerwca 2017, 14:23
Witam.

Laptop nie uruchamiał się, po przeprogramowaniu dwóch kości u52 i u53 ec oraz bios laptop działa prawidłowo, przechodzi wszystkie testy. Jednak mam taki problem, wersja bios jaką wgrałem programatorem to A12, dostępna jest A18 i chce ją wgrać jako update ze strony i kończą mi się pomysły jak mogę to zrobić. Próbowałem z windows 7 z uprawnieniami administratora, aktualizacja przechodzi bez żadnych błędów czy ostrzeżeń, pokazuje, że zaktualizuje się do wersji A18 po czym laptop restartuje się i nadal jest wersja A12, tak samo dzieje się z poziomu dosa czy innego systemu (windows 98). Próbowałem też komendy w dosie E6230A18 /s /f i to samo, aktualizacja do A13 też nie daje efektu. Nie wiem co może powodować taki problem, może ktoś posiadał taki przypadek.

Pozdrawiam.

Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2017, 14:23

#2 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez Type5 7 czerwca 2017, 22:19
Czy w biosie pokazuje Service Tag?
Przekopiowałeś Service Tag z oryginalnego wsadu?

#3 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez cfo 7 czerwca 2017, 23:23
Type5 napisał(a):Czy w biosie pokazuje Service Tag?
Przekopiowałeś Service Tag z oryginalnego wsadu?

Service Tag jest widoczny i zgadza się z tym, który jest na obudowie, brakuje Asset Tag oraz Ownership Tag. Chciałem usunąć Service Tag i jeszcze raz wprowadzić, ale narzędzie które znalazłem Dell.Bios.Reset nie obsługuje tego modelu. Po próbie aktualizacji bios, gdy dochodzi do resetu laptopa, powinna otworzyć się konsola do aktualizacji bios ale nic się nie pojawia i uruchamia się automatycznie system z poprzednią wersją bios.

#4 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez Type5 8 czerwca 2017, 00:05
Przypuszczam, że powodem braku możliwości aktualizacji bios może być brak wszystkich seriali lub jakieś zmiany w tych wsadach, które nie pozwalają na aktualizację.
Ja robię wszystkie edycje wsadu biosu darmowym programem HxD,
kopiuję cały blok seriali z oryginalnego wsadu (który nie działa) i wklejam w to samo miejsce do wsadu (działającego), który potem wgrywam programatorem do kości.
Może zaprogramuj jeszcze raz te kości przez programator innymi wsadami.

#5 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez cfo 8 czerwca 2017, 09:56
Witam, jeśli nie będzie innego sposobu to tak zrobię, przeprogramuje innym wsadem. Zainteresowała mnie informacja o całym bloku seriali z oryginalnego wsadu, czy możesz podać jakieś informacje, dzięki którym mógłbym przekopiować te seriale ze zgranego wcześniej wsadu i gdzie się znajdują w ec czy bios, jakieś komórki pamięci lub inny sposób identyfikacji?

Pozdrawiam.

#6 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez Type5 8 czerwca 2017, 12:33
Jeśli chodzi o seriale zawarte w biosach to różnie to robią różni producenci.
Czasem są tylko w biosie KBC (spotkałem w Acerze), czasem w głównym biosie, a czasem w obu.
Otwieram oryginalny wsad programem HxD, wyszukuję serial (ten z obudowy od spodu), najczęściej obok są jeszcze inne seriale,
zaznaczam więc cały blok (od miejsca gdzie kończą się F do miejsca gdzie zaczynają się następne F lub zera)
i kopiuję cały blok (nadpisuję) w dokładnie to samo miejsce (wszystko w programie HxD) do wsadu, który będzie wgrany programatorem.

#7 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez cfo 17 czerwca 2017, 17:52
Witam

Dziękuje za informacje kolego "Type5", miałem dziś trochę czasu więc rozkręciłem laptopa, wylutowałem kości i przeprogramowałem innym wsadem - bez zmian. Później, jak kolega wyżej podpowiedział, skopiowałem wszystkie service tag z mojego starego wsadu do nowego, którym go przeprogramowałem, dodatkowo wszystkie seriale od komórki 600000 do 646f80, jednak bez zmian. Zmiany wykonuję w układzie u52 EN25Q64 - w u53 nie doszukałem się seriali. Nie mogę porównać początkowych komórek mojego pierwotnego wsadu, ponieważ jest rozsypany i dopiero mniej więcej od środkowej części wsadu jest podobny do dawcy. Załączam moje wsady, może ma ktoś jakiś pomysł.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#8 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez Type5 17 czerwca 2017, 21:06
W Twoim wsadzie U52 numer Service Tag powtarza się 54 razy.
Ten dawca ma już podmieniony blok, więc nie wiadomo ile w nim było tych numerów i czy pod tym samym offsetem.
Znalazłem w sieci bios do tego modelu i w U52 numer Service Tag powtarza się 59 razy i występuje pod innymi offsetami niż w Twoim.
Wniosek z tego porównania nasuwa mi się taki, że należałoby podmienić swój numer Service Tag (tylko numer, nie blok) we wszystkie te same miejsca, czyli na przykładzie mojego biosu 59 razy, w działającym wsadzie.

#9 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez procesor82 18 czerwca 2017, 04:06
Utwórz boot disk dos bez autoexec.bat i config.sys. Jako flashera użyj uniflash2.0b05.zip.

#11 Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez cfo 19 czerwca 2017, 20:19
Witam

Tak, dump dawca został zmodyfikowany i ja to zrobiłem kopiując całość ze starego wsadu - doliczyłem się w nim 59 service tag, część jest u góry zakodowana "T€CČŔOTY1 HBTCTY1 H.B.T.C.T.Y.1" a co do różnic offsetu, chodzi zapewne o inną wersję wsadu. Tą którą wgrałem to wersja A10 a oryginalnej nie udało mi się odczytać, ale wydaje mi się że jest to wersja A14. Wgrałem inną wersję A12, na której laptop też działa stabilnie, zmodyfikowałem wszystkie nr. service tag bez kopiowania seriali od komórek 00600000 do 0063D380, jednak efekt jest ten sam. Zamieszczam nowy przerobiony wsad, może ktoś wie co jeszcze można w nim przerobić. Gdzieś musi być wpis odpowiadający za fleszowanie. Co do uniflash2.0b05.zip, powoduje wygaszenie ekranu i zawieszenie się laptopa aż do momentu wyłączenia laptopa i chyba ta wersja nie obsługuje fleszy, które są na tej płycie. Zawsze programuję u52 i u53. Może ktoś posiada zgraną wersję A14 z takiego laptopa to może uda się większość dodać ze starego wsadu.

Pozdrawiam.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Problem z aktualizacją bios w Dell Latitude E6230 LA-7731P REV:1.0

przez Google Adsense [BOT] 19 czerwca 2017, 20:19
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).