• Tablet ASUS Transformer Pad TF300T - po upadku

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Tablet ASUS Transformer Pad TF300T - po upadku

przez darole 12 czerwca 2013, 18:13
Witam, trafił w moje ręce wspomniany w temacie tablet. Po upadku pobił się przedni panel ze zintegrowanym dotykiem.
Sam tablet uruchamiał się, był obraz nie działał tylko dotyk. Zamówiłem więc nowy dotyk. W trakcie demontażu uszkodzeniu uległa także matryca. Wiec i ją musiałem dokupić. Jak już dostałem panel z dotykiem i matryce i złożyłem wszystko do "kupy" okazało się że dotyk dalej nie działa. I teraz mam dylemat - czy przy upadku uszkodziło się coś jeszcze na płytce pośredniczącej pomiędzy panelem dotykowym a płytą główną czy też kupiony dotyk jest niekompatybilny.

Obrazek

Obrazek

Podam jeszcze oznaczenie obu paneli dotykowych:
- oryginalny: JA-DA5158N-IBB W18140-10120500*0102120717224839
- nowy: I101FGT04.0 54529NS000S08Z21901306600404

Na pierwszy rzut oka oba panele wyglądają identycznie (oba mają napisy ASUS na przedzie) - nie wiem co o tym myśleć.
Czy ktoś miał podobny przypadek albo ma wiedzę odnośnie paneli dotykowych i ich zamienników?

Re: Tablet ASUS Transformer Pad TF300T - po upadku

przez Google Adsense [BOT] 12 czerwca 2013, 18:13

#2 Re: Tablet ASUS Transformer Pad TF300T - po upadku

przez mikesh 12 czerwca 2013, 20:30
Digitizer na pierwszym zdjęciu to wersja G01, a druga czyli stara to wersja prawdopodobnie G03.

#3 Re: Tablet ASUS Transformer Pad TF300T - po upadku 

przez pawel80 13 czerwca 2013, 03:47
Witam
Tu kolega ma trochę informacji na temat problemów z wymianą digizera w Asusuach TF300T
http://forum.xda-developers.com/showthr ... =digitizer
Proponuje przeczytać ten wątek od początku są tam solucje na rozwiązanie twojego problemu
Pozdrawiam
Paweł

#4 Re: Tablet ASUS Transformer Pad TF300T - po upadku

przez darole 18 czerwca 2013, 16:13
Spory wątek odnośnie tego tematu - ale potrzebna jest klawiatura pod dock.
Znalazłem w Polsce firmę zajmującą się takimi przypadkami - kalibracja/instalacja sterowników pod różne digitizery i tam przesłałem tego tableta.
Obecnie czekam na jego powrót.

#5 Re: Tablet ASUS Transformer Pad TF300T - po upadku

przez mikesh 18 czerwca 2013, 16:20
Wystarczyło zakupić na początku odpowiednią wersję digitizera, nauczka na przyszłość. Wersje G01 i G03 nie są zamienne.

Re: Tablet ASUS Transformer Pad TF300T - po upadku

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2013, 16:20