• Odzyskanie danych z pendrive'a.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Odzyskanie danych z pendrive'a.

от DaCoPL 5 Июнь 2013, 13:49
Witam.

Posiadam pendrive'a, który po włożeniu do usb pokazuje, że zainstalował urządzenie, jest to "Generic USB flash Disk USB Device". Jednak urządzenie to nie ma partycji i ma 0MB miejsca wolnego i użytego. W zarządzaniu dyskami pokazuje się jako Dysk1;wymienny;brak nośnika.

Potrzebuję odzyskać z niego dokumenty officea.

Da się to jakoś zrobić?

Pozdrawiam.

Re: Odzyskanie danych z pendrive'a.

от Google Adsense [BOT] 5 Июнь 2013, 13:49

#2 Re: Odzyskanie danych z pendrive'a.

от VIPSC 5 Июнь 2013, 14:35
Może padł tylko kontroler pamięci.
Najprościej niech kolega spróbuje zdobyć takiego samego Pen Drive i przelutować do sprawnego kość pamięci z uszkodzonego.

Pozdrawiam.

#3 Re: Odzyskanie danych z pendrive'a.

от arvika 5 Июнь 2013, 16:19
VIPSC писал(а):Może padł tylko kontroler pamięci.
Najprościej niech kolega spróbuje zdobyć takiego samego Pen Drive i przelutować do sprawnego kość pamięci z uszkodzonego.

Pozdrawiam.

I ryzykuje wtedy wyzerowanie modułu pamięci gdy kontroler nie dogada się z pamięcią.

Najbezpieczniejszą metodą jest odczytanie modułu nand i zdekodowanie danych. Uprzedzając pytanie - zwykłym programatorem nie odczytasz poprawnie kości.

#4 Re: Odzyskanie danych z pendrive'a.

от VIPSC 5 Июнь 2013, 16:35
Kwestia tylko jak bardzo są te dana dla kolegi ważne.
Koszt nowego "Drajwa" to powiedzmy 20zł i troszkę swojej roboty ale jest ryzyko utraty danych , odczyt i zdekodowanie danych jak kolega Arvika napisał to koszta idące pewnie w setki złotych.
Doświadczenie w odzysku z pamięci flash mam nieduże, kolega Arvika ma pewnie racje co do niebezpieczeństwa utraty danych.
Niemniej jednak, te 5-6 razy robiłem przelut samej kości do innego "Pena" i za każdym razem mi się udało.
Pewnie prędzej czy później "wpadnę" :)

Pozdrawiam

#5 Re: Odzyskanie danych z pendrive'a.

от arvika 5 Июнь 2013, 17:01
Tak jak napisałem w szkoleniu, dane to nie płyta główna, którą w razie niepowodzenia naprawy można wymienić na inną. Gdy dane przepadną to bezpowrotnie, nie bedzie możliwości odzyskania danych. Tu nie ma miejsca na takie ryzyko.

#6 Re: Odzyskanie danych z pendrive'a.

от Macpod 5 Июнь 2013, 19:01
Pewnie prędzej czy później "wpadnę" :)

Mam tylko nadzieję, że Kolega informuje klientów, że to czy ich dane zostaną odzyskane, czy utracone zależy od szczęścia.

#7 Re: Odzyskanie danych z pendrive'a. 

от Usunięty Użytkownik 402 5 Июнь 2013, 22:57
Proponuję pod mikroskopem dokładnie sprawdzić połączenia procesora z pamięcią. Naprawiłem już kilka tak uszkodzonych sticków.

#8 Re: Odzyskanie danych z pendrive'a.

от VIPSC 6 Июнь 2013, 10:03
Kolego KamikazePL, oczywiście że klientów informuję o możliwości porażki i bezpowrotnej utraty danych.

Tak jak napisałem wcześniej, wszystko to kwestia jak bardzo te dane są dla klienta ważne....

Dla wielu klientów po informacji o cenie profesjonalnego odzysku, okazuje się że dane nie były jednak aż tak ważne ;)
Wtedy proponuję przelut kości i informuję o ryzyku.

Pozdrawiam