• WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: natančen model nosilca podatkov in kratek opis napake.
  2. Objava teme mora vsebovati: podroben opis problema, kaj je bilo narejeno, rezultate teh dejavnosti in oblikovano poizvedbo.
  3. Nalaganje vseh popolnih navodil/shem ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takimi datotekami, je prepovedano. V eni temi ne smete objaviti več eno stran navodil/shem.
  4. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a bzt 30 Maj 2013, 19:36
Posiadam Dysk WDCaviar WD800, słychać głowice że stara się zaskoczyć ale niestety po 3 sekundach spada.
Zdobyłem dysk Identyczny (taka sama partia i rok).
Przełożyłem dysk i sytuacja się zmieniła, głowica poprawnie chodzi (tzn nie stuka), ale za to "lata" po całym dysku. W komputerze jest poprawnie wykrywana, ale niestety widzi tylko jedną całą pustą partycję. Klient mówi, że na 100% ma 2. I tu jest moje pytanie: Czy musze przelutować rom, czy może jest coś więcej uszkodzone?

Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 30 Maj 2013, 19:36

#2 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a amorphe 30 Maj 2013, 19:49
Przelutuj go - sam się przekonałem, że ta sama partia i rok nie gwarantuje pełnej zgodności.

#3 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a bzt 30 Maj 2013, 19:53
Za godzine dam odpowiedź. Bo najlepsze jest to, że przełożyłem tą rzekomo uszkodzoną elektronike, do dawcy podpiąłem i działa (co prawda badów ma o tak 1/3) to mi odczytał poprawnie wszystkie partycje co były na dysku i jakieś znikome dane.

#4 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a arvika 30 Maj 2013, 21:35
Zaraz zaraz, przekładałeś dysk w sensie talerz? Czy elektronikę tylko?

#5 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a bzt 30 Maj 2013, 21:47
To tak. przelutowałem roma i nic.
Więc co mi zostało. Para białych rękawiczek, czyste miejsce bez kurzu i maske. Zabrałem się za rozkrecanie, całe szczęście był tylko jeden talerz. Przekręciłem dysk uważając na głowice by jej nie powyginać. Dla testów skręciłem ten z bad sektorami i uwaga, lepiej dokładnie podokręcać talerz (wpadł w takie wibracje, że się cały porysował), a co do tego talerza z danymi. Uff, udało się, po wpięciu sa dwie partycje, i dane. Przyznam się że wolno po ok 100kB/s idą dane, ale najważniejsze, że się kopiują.

I tak:
Z dysku dawcy wziąłem obudowe wraz z głowicą oraz elektronike. Z uszkodzonego sam talerz.
UWAGA !! Wystarczy jakiś pyłek, niedokrecenie śrubki, lekkie wygięcie glowicy = porysowanie talerza a to = 0% szans na odzyskanie danych

Temat do zamknięcia

#6 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a arvika 30 Maj 2013, 22:23
Chwyciłeś Pana Boga za nogi :)

#7 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a bzt 30 Maj 2013, 22:57
Ręce po tym mi tak chodziły jak po 5-7 piwach. Ale przyznam, bez naprawdĘ czystego pomieszczenia i dobrych narzędzi to ma się szansĘ 50%. albo się uda albo i nie :). ja miałem to szczęście, że miałem rękawiczki i nie byłem chory.

#8 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Napisal/-a arvika 30 Maj 2013, 23:13
bzt napisal/-a:Ale przyznam, bez naprawde czystego pomieszczenia i dobrych narzędzi to ma się szanse 50%. albo się uda albo i nie

Szanse są poniżej 1%.

Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov