• WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).

#1 WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da bzt 30 maggio 2013, 19:36
Posiadam Dysk WDCaviar WD800, słychać głowice że stara się zaskoczyć ale niestety po 3 sekundach spada.
Zdobyłem dysk Identyczny (taka sama partia i rok).
Przełożyłem dysk i sytuacja się zmieniła, głowica poprawnie chodzi (tzn nie stuka), ale za to "lata" po całym dysku. W komputerze jest poprawnie wykrywana, ale niestety widzi tylko jedną całą pustą partycję. Klient mówi, że na 100% ma 2. I tu jest moje pytanie: Czy musze przelutować rom, czy może jest coś więcej uszkodzone?

Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da Google Adsense [BOT] 30 maggio 2013, 19:36

#2 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da amorphe 30 maggio 2013, 19:49
Przelutuj go - sam się przekonałem, że ta sama partia i rok nie gwarantuje pełnej zgodności.

#3 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da bzt 30 maggio 2013, 19:53
Za godzine dam odpowiedź. Bo najlepsze jest to, że przełożyłem tą rzekomo uszkodzoną elektronike, do dawcy podpiąłem i działa (co prawda badów ma o tak 1/3) to mi odczytał poprawnie wszystkie partycje co były na dysku i jakieś znikome dane.

#4 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da arvika 30 maggio 2013, 21:35
Zaraz zaraz, przekładałeś dysk w sensie talerz? Czy elektronikę tylko?

#5 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da bzt 30 maggio 2013, 21:47
To tak. przelutowałem roma i nic.
Więc co mi zostało. Para białych rękawiczek, czyste miejsce bez kurzu i maske. Zabrałem się za rozkrecanie, całe szczęście był tylko jeden talerz. Przekręciłem dysk uważając na głowice by jej nie powyginać. Dla testów skręciłem ten z bad sektorami i uwaga, lepiej dokładnie podokręcać talerz (wpadł w takie wibracje, że się cały porysował), a co do tego talerza z danymi. Uff, udało się, po wpięciu sa dwie partycje, i dane. Przyznam się że wolno po ok 100kB/s idą dane, ale najważniejsze, że się kopiują.

I tak:
Z dysku dawcy wziąłem obudowe wraz z głowicą oraz elektronike. Z uszkodzonego sam talerz.
UWAGA !! Wystarczy jakiś pyłek, niedokrecenie śrubki, lekkie wygięcie glowicy = porysowanie talerza a to = 0% szans na odzyskanie danych

Temat do zamknięcia

#6 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da arvika 30 maggio 2013, 22:23
Chwyciłeś Pana Boga za nogi :)

#7 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da bzt 30 maggio 2013, 22:57
Ręce po tym mi tak chodziły jak po 5-7 piwach. Ale przyznam, bez naprawdĘ czystego pomieszczenia i dobrych narzędzi to ma się szansĘ 50%. albo się uda albo i nie :). ja miałem to szczęście, że miałem rękawiczki i nie byłem chory.

#8 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

da arvika 30 maggio 2013, 23:13
bzt ha scritto:Ale przyznam, bez naprawde czystego pomieszczenia i dobrych narzędzi to ma się szanse 50%. albo się uda albo i nie

Szanse są poniżej 1%.

Questo argomento è contrassegnato come D'ARCHIVIO. Rispondi solo se il tuo messaggio contiene la soluzione (Termini e Condizioni p. 12.1).