• WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Thementitel sollte ein vollständiges Modell des Datenträgers und kurze Beschreibung des Problems enthalten.
  2. Thema Nachricht sollte eine detaillierte Beschreibung des Problems enthalten, was geprüft wurde, Schlussfolgerungen und die Frage.
  3. Das Hochladen vollständigen Anweisungen/Schaltpläne ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  4. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Gerät beschrieben werden. Für jede nächste Gerät sollten Sie ein neues Thema öffnen.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

von bzt 30 Mai 2013, 19:36
Posiadam Dysk WDCaviar WD800, słychać głowice że stara się zaskoczyć ale niestety po 3 sekundach spada.
Zdobyłem dysk Identyczny (taka sama partia i rok).
Przełożyłem dysk i sytuacja się zmieniła, głowica poprawnie chodzi (tzn nie stuka), ale za to "lata" po całym dysku. W komputerze jest poprawnie wykrywana, ale niestety widzi tylko jedną całą pustą partycję. Klient mówi, że na 100% ma 2. I tu jest moje pytanie: Czy musze przelutować rom, czy może jest coś więcej uszkodzone?

Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

von Google Adsense [BOT] 30 Mai 2013, 19:36

#2 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

von amorphe 30 Mai 2013, 19:49
Przelutuj go - sam się przekonałem, że ta sama partia i rok nie gwarantuje pełnej zgodności.

#3 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

von bzt 30 Mai 2013, 19:53
Za godzine dam odpowiedź. Bo najlepsze jest to, że przełożyłem tą rzekomo uszkodzoną elektronike, do dawcy podpiąłem i działa (co prawda badów ma o tak 1/3) to mi odczytał poprawnie wszystkie partycje co były na dysku i jakieś znikome dane.

#4 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

von arvika 30 Mai 2013, 21:35
Zaraz zaraz, przekładałeś dysk w sensie talerz? Czy elektronikę tylko?

#5 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

von bzt 30 Mai 2013, 21:47
To tak. przelutowałem roma i nic.
Więc co mi zostało. Para białych rękawiczek, czyste miejsce bez kurzu i maske. Zabrałem się za rozkrecanie, całe szczęście był tylko jeden talerz. Przekręciłem dysk uważając na głowice by jej nie powyginać. Dla testów skręciłem ten z bad sektorami i uwaga, lepiej dokładnie podokręcać talerz (wpadł w takie wibracje, że się cały porysował), a co do tego talerza z danymi. Uff, udało się, po wpięciu sa dwie partycje, i dane. Przyznam się że wolno po ok 100kB/s idą dane, ale najważniejsze, że się kopiują.

I tak:
Z dysku dawcy wziąłem obudowe wraz z głowicą oraz elektronike. Z uszkodzonego sam talerz.
UWAGA !! Wystarczy jakiś pyłek, niedokrecenie śrubki, lekkie wygięcie glowicy = porysowanie talerza a to = 0% szans na odzyskanie danych

Temat do zamknięcia

#7 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

von bzt 30 Mai 2013, 22:57
Ręce po tym mi tak chodziły jak po 5-7 piwach. Ale przyznam, bez naprawdĘ czystego pomieszczenia i dobrych narzędzi to ma się szansĘ 50%. albo się uda albo i nie :). ja miałem to szczęście, że miałem rękawiczki i nie byłem chory.

#8 Re: WD Caviar WD800, słychać spadającą głowice

von arvika 30 Mai 2013, 23:13
bzt hat geschrieben:Ale przyznam, bez naprawde czystego pomieszczenia i dobrych narzędzi to ma się szanse 50%. albo się uda albo i nie

Szanse są poniżej 1%.

Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)