• Toshiba A300 działa tylko na baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Toshiba A300 działa tylko na baterii

przez chicken007 23 maja 2013, 09:31
Witam. Mam problem z naprawą toshiby satellite A300-15L na płycie DABL5SMB6E0. Na samej baterii działa ok. Po podpięciu ładowarki zaświeca się kontrolka zasilania i ładowania (ładowanie działa), po włączeniu laptopa gaśnie zasilanie oraz ładowanie ( w tym momencie już nie ładuje), laptop się uruchamia i działa na baterii. Po wyłączeniu laptopa ponownie zapalają się kontroli zasilania i ładowania. Bez baterii świeci kontrolka zasilania obecne są napięcia 3V oraz 5V, na układzie ISL6251 na pin 24 mam 19V, pin 2 ACSET mam 2,5V a po naciśnięciu włącznika znikają napięcia 3V oraz 5V i gaśnie kontrolka zasilania, na pinach 24 i 2 napięcia pozostają. Od czasu do czasu laptop uruchomi się normalnie więc raczej to nie bios. Na samym wejściu zasilania laptopa tuż za diodą zabezpieczającą jest tranzystor PQ28, który puszcza 19V i w momencie gdy naciskam power to na jego bramce znika mi wysterowanie. Nie posiadam schematu. Stawiałem na zimne luty układu KBC bo jak go lekko dociskałem to laptop się uruchamiał normalnie ale po przelutowaniu już nie reaguje na docisk. Może ktoś pomoże?

Re: Toshiba A300 działa tylko na baterii

przez Google Adsense [BOT] 23 maja 2013, 09:31

#2 Re: Toshiba A300 działa tylko na baterii

przez Machine 24 maja 2013, 12:23
resistance PL10
resistance PL7
resistance PL11
resistance PL9
positive measure ohms to ground
negative on all PL

#3 Re: Toshiba A300 działa tylko na baterii

przez chicken007 24 maja 2013, 14:50
PL11-27 ohms, PL7-8,2ohms, PL10-8,2ohms, PL9-940ohms, PL12-790ohms, PL3-690ohms, PL4-660ohms

#4 Re: Toshiba A300 działa tylko na baterii 

przez Machine 24 maja 2013, 15:18
Anode voltage PD6
all voltages on the pins of the PQ2
all voltages on the pins of the PQ1
Voltage pin 23 of PU1
Voltage on PC16

#5 Re: Toshiba A300 działa tylko na baterii

przez chicken007 28 maja 2013, 10:22
Jednak to były zimne luty, po pomiarach w okolicy PQ2 laptop zaczął pracować normalnie, przelutowałem tam dokładnie i jest ok. Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam.

Re: Toshiba A300 działa tylko na baterii

przez Google Adsense [BOT] 28 maja 2013, 10:22