• Nokia Booklet 3G probelm z SSD

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Nokia Booklet 3G probelm z SSD

przez domo997 27 maja 2013, 17:30
Witam, w dalszym ciągu mam problem z dyskiem SSD firmy SuperTalent FUM32G818H - jest to już trzecia sztuka (dwie wcześniejsze poszły na gwarancję). Nie mogę zainstalować systemu WINDOWS 7. Instalacja dochodzi do ostatniego punktu (aktualizacja) i wyskakuje komunikat:
system windows nie może ustawić informacji offline o ustawieniach regionalnych
Gdy wybiorę inny język klawiatury np. na portugalski, instalacja dochodzi do końca. Jednak komputer wisi na logo Windows po ponownym uruchomieniu. Dodam, że na innym dysk SSD system zainstalował się bez problemu. Instalowałem także na innych dyskach SATA przy pomocy przejściówki i instalacje także przebiegały ok. Bios do laptopa wgrany najnowszy, już nie mam pomysłów co dalej robić.

Re: Nokia Booklet 3G probelm z SSD

przez Google Adsense [BOT] 27 maja 2013, 17:30

#2 Re: Nokia Booklet 3G probelm z SSD

przez pawel80 27 maja 2013, 20:11
Witam
Jaki wgrywasz system?
Jest w nim zintegrowany service pack.
Jak nie to spróbuj najpierw zrobić sobie instalkę windows 7 + service pack 1.
W twoim przypadku problem leży chyba po stronie kontrolera sata. W tej Nokii jest chyba sata to pata I to stwarza problem dla niektórych dysków ssd.
Po za tym ja bym spróbował jeszcze postawić tylko jedną partycję na dysku ssd na innym komputerze albo z pod np. Gpart. I dopiero zainstalować Windows 7 tak żeby nie była tworzona partycja systemowa 100 MB.
Jeszcze jedna opcja to skoro na innym dysku bez problemu możesz postawić system to spróbuj zrobić kopię tego dysku na dysk docelowy.
Pozdrawiam
Paweł

#3 Re: Nokia Booklet 3G probelm z SSD

przez domo997 27 maja 2013, 22:24
Wgrywam Windows 7 Starter SP1. Zgadza się w Nokii jest sata to pata. Próbowałem robić pod Gparted na innym komputerze i dalej to samo. Z poprzednimi dyskami robiłem kopię z HDD na SSD i system się odpalał, ale łapał zwiechy i po którymś tam uruchomieniu gubił pliki.

Próbowałem jeszcze zrobić patent z elektrody, też nie pomaga:

Sorry guys, I do not speak Polish, but with Google you can translate the text. I am very grateful to winyl12 for posting LA-5301P.pdf. It would have been almost impossible to fix the very same problem on my Nokia Booklet 3G Without the ciruit diagram, but with the help of the diagram I could fix it. Of course there is no warranty that this fix will work for everyone. You work on your own Booklet 3G at your own risk. I bought my Nokia Booklet used without a hard drive (ebay). I also bought a Samsung MMCRE28G8MXP-0VBL1 128GB SSD (also ebay). The BIOS of the Booklet 3G intermittently recognized the SSD, but could not install any OS on it (firmware update of the BIOS to 2.00 version did not help (I could do it only with the help of Bart PE), the drive already had the latest firmware version and the drive was tested OK on a destop system). First I decided to put a heatsink on the GL831 chip, it did not work (heatsink was removed). So, I decided to measure resistance values first. Everything looked fine except one connection between 1.8V_SATAPLL and 1.8V_SATA; it was completely open, but it should have been close to 0 Ohm because of R554 (0_0603_5%)(lower left corner on page 19 on the diagrams). After a little inspection of the board, it turned out that this resistor was either removed or has never been installed on the board. The location is at the level of pin 4 or 5 or 6 of the GL831 chip (at the 1-16 pin side of the GL831 chip). One side of the solder pad is connected to pin 8 of the GL831 chip. The other side of the solder pad is connected to the drain (pin 1) of Q34 (lower center on page 22 of the diagram)(this connection to Q34 is buried, not visible). So I decided to try it by shorting these solder pads by solder. It worked. I could install Windows and Joli OS as well. Unfortunately I did not make a picture of the board and I do not want to disassemle the Booklet again, but if someone posts or sends me a picture, I can locate it. The missing connection is listed in the Change list at ITEM 11, but the change was not implemented on the drawing (fortunately). It is likely that before making the connection, the internal 3.3.V to 1.8V regulator of the GL831 chip failed intermittently and this could cause the intermittent recogition of the SSD drive.

link: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... oklet&sid=

#4 Re: Nokia Booklet 3G probelm z SSD

przez domo997 28 maja 2013, 13:43
Zainstalowałem Ubuntu 10.04 i wygląda, że netbook działa ok.

Re: Nokia Booklet 3G probelm z SSD

przez Google Adsense [BOT] 28 maja 2013, 13:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).