• Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by lekolorado 20 April 2013, 17:29
Witam. Posiadam stację lutowniczą WEP 852D+ oraz topnik Amtech'a NC-559. Posiadam płytę główną od starego xboxa nie nadającą się już do niczego. Spróbowałem ostatnio na niej swoich sił. Grzałem od góry, zaczynając od 200C przez 2 minuty i tak co kolejną minutę dodawałem 20C, przy 15 minucie gdzie na grzałce miałem ustawione 460C na mierniku który dałem pod płytą główną zaraz pod układem było 180C nie zwiększając nic doszło do 220C gdzie można już było ściągać układ. Cała operacja zajęła mi około 25minut. Topnik dałem na boki układu jak miernik pokazywał ponad 100C.

Chciałbym się dowiedzieć czy to jest dobry czas jak na sam hot air? Czy dobrze zwiększam temperaturę? Czy robię jakieś błędy? Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady.

Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by Google Adsense [BOT] 20 April 2013, 17:29

#3 Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by lekolorado 24 April 2013, 19:02
Mam tylko hota także grzeję tylko od góry.

#4 Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by mikesh 24 April 2013, 19:29
Kolega popełnia jeden duży błąd, nie używa podgrzewacza.
Nie wiem do czego te próby mają prowadzić.

#5 Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by lekolorado 24 April 2013, 22:11
Bez podgrzewacza nie da rady? Nawet jeśli dobiorę odpowiednie temperatury i czas?

#6 Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by mikesh 24 April 2013, 22:39
lekolorado wrote:Bez podgrzewacza nie da rady? Nawet jeśli dobiorę odpowiednie temperatury i czas?

Ale co chcesz zrobić? Pisze kolega o jakiejś starej płycie od Xboxa.
Do zabawy sam hot wystarczy, jednak jeśli chodzi o lutowanie BGA to nie jest to możliwe.
Skoro dół płyty rozgrzewa się do 220°C to trzeba się zastanowić jaką temperaturę ma układ :frustry:

#7 Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by adam1114 25 April 2013, 05:51
Delikatne płyty grzanie takim sposobem powygina jak banany.

#8 Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by lekolorado 25 April 2013, 09:54
Czy zamiast podgrzewacza mógłbym zastosować drugiego hot aira? Jednym grzać od dołu, a drugim od góry.

#9 Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by mikesh 25 April 2013, 20:24
lekolorado wrote:Czy zamiast podgrzewacza mógłbym zastosować drugiego hot aira? Jednym grzać od dołu, a drugim od góry.

Dalej nie zdradził kolega co chce robić tymi hotami?

#10 Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania? 

by korzon13 25 April 2013, 20:43
Zadaniem podgrzewacza jest równomierne podgrzanie całej płyty aby zminimalizować różnicę temperatur przy lutowaniu BGA. Ułatwia to lutowanie układów ale przede wszystkim zapobiega wyginaniu się płyt. Do xboxa stosuje się nawet specjalne uchwyty usztywniające aby całkowicie wykluczyć odkształcanie. Wyobraź sobie jak wyglądają pozrywane ścieżki wewnątrz termicznie wygiętej płyty. Dodam, że podgrzewacz powinien obejmować całą powierzchnię płyty - wiec Hot Air nie nadaje się do tego.

Cały proces lutowania BGA jest prosty jeśli jest odpowiednia stacja do BGA na podczerwień. Jeśli używasz hot aira jest to dość skomplikowane gdyż sam musisz ręcznie kontrolować odpowiedni przyrost temperatury w czasie. Nie może to trwać 25min - jak napisałeś w pierwszym poście. Trwa to ok 6 minut i bez podgrzewacza tego prawidłowo nie wykonasz.

Re: Hot-Air WEP 852D+ - Jak skrócić czas grzania?

by Google Adsense [BOT] 25 April 2013, 20:43