• Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#21 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

pawel80 11 Квітня 2013, 16:19
yaro014 написав:Rozgrzany grot do czerwoności?, zapewne to jakaś lutownica z maplina za grosze na której się nieda nic lutować oprócz kabelków.

Nie zawsze oznacza że tania lutownica to do niczego się nie nadaje.
Ja swoją pierwszą lutownicę wspomnianą wyżej kupiłem 3 lata temu właśnie w Maplinie za 34.99£ i była to najtańsza jaką mieli ostatnia analogowa (24Vx48W). Mam jeszcze Wellera PU81(WSP8024V-80W) i powiem szczerze że ten Union wcale nie ustępuje niczym Wellerowi jedynie ceną i dostępnością grotów ;).
Ja jestem z niej bardzo zadowolony w dalszym ciągu jest ona moją podstawową lutownicą a Weller służy do zadań specjalnych :D .
Pozdrawiam
Paweł

Re: Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

Google Adsense [BOT] 11 Квітня 2013, 16:19

#22 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

yaro014 12 Квітня 2013, 14:40
No tak, ten union to widać że ludzie go używają bo nieraz się z nim spotkałem na różnych stronach także się nie chce wypowiadac na jego temat ale dla przykładu badziew typu N89CZ nadaje się chyba jedynie do kabelków, zaczynałem od takich modeli i tam chyba nie ma siły aby wylutować DC port bez uszkodzenia lub zarysowania soldermaski a już nie mówiąc o innych elementach bo to już czysty sadyzm. Udało mi się tanio kupić pace mbt 301 z sx90 i td-100 i powiem szczerze że po ponad roku pracy na niej już nigdy nie kupię taniej stacji lutowniczej.

#23 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

ppgg1 13 Квітня 2013, 11:00
Lutuje od niedawna nowym Quickiem 202d.

Witam!
Też używam Qick-a 202d skalibrowanego na 260 stopni i to jest chyba optymalna temperatura.

Rozgrzany grot do czerwoności?, zapewne to jakaś lutownica z maplina za grosze na której się nieda nic lutować oprócz kabelków, jeszcze nie widziałem stacji lutowniczej (oprócz tych tanich podróbek które się nadają do kabelków) w której możnaby rozgrzać grot do czerwoności.

To niewiele kolego widziałeś, poczytaj sobie o quicku 202d chociażby na tym forum a potem się wypowiadaj.

#24 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

czorny 13 Квітня 2013, 11:20
Witam.

Używam Quicka 202D od 2 lat i nie potrzeba żadnej lepszej lutownicy do tego. Grot minifala i topnik Amtecha 595, ale z tym grotem rozgrzanym do czerwoności to coś jest nie tak. Posiadam kilkanaście grotów do tej stacji i żaden się tak nie zachowuje, a temperaturę mam ustawioną między 360 a 390 i na początku cynę ołowiową nakładam dookoła kbc i hotem zdjęcie układu zajmuje 5-10min. Potrenuj na trupach z różnymi temperaturami, a nadmiar cyny też usunie minifala tylko kwestia wprawy i wytrwałości. Powodzenia
Tak przy okazji Quicka w Maplinie się nie kupi tam sprzedają gorsze badziewie, po których już nie raz poprawiałem gniazda DC wymieniane właśnie przy użyciu lutownic z maplina.

#25 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

novy74 13 Квітня 2013, 22:06
Koledze zapewne chodziło o to, że robi się taki nalot czerwonawy ( albo fioletowy ) na grocie. Dzieje się tak rzeczywiście jak temperatura jest za wysoka.
Ja osobiście używam Wellera WECP-20, grot ścięty ok 2mm szerokości i też nie ma problemów z wlutowaniem metodą flux - kropla cyny i pajechali, :). Flux to Warton Future HF Rework Jelly. Wiadomo, zawsze trzeba trochę się namęczyć na początku zanim dojdzie się do wprawy.
Pozdrawiam!

#26 Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

insert 13 Квітня 2013, 23:10
Moje pierwsze KBC wlutowałem lutownicą ATTEN 936 z fulx'em H036.
Miałem mgliste pojecie na temat lutowania tego typu pająków.
Kiedyś widziałem filmik na YouTube i w zasadzie tyle. W pierwszej kolejności ocynowałem KBC cyną Sn60Pb40 i HOT'em podgrzałem układ dookoła, podniosłem i pady oczyściłem grotówką i tasiemką Chemtronics / Chem-Wik, której używam od dawna i jest naprawdę świetna!
Następnie po ustawieniu KBC "złapałem" skrajne nóżki i po sprawdzeniu czy dobrze układ jest ustawiony, nałożyłem topnika "na bogato" i ściętym grotem (dosyć wysłużonym i niezbyt cienkim) pociągnąłem grotem z dostawiona cyna 0.5 mm krawędź po krawędzi. Nadmiar cyny ściągnąłem grotem dodając topnika. FLUX H036 to tani topnik ale bardzo lepki i nie odparowuje intensywnie, po za tym cyna się w nim ładnie rozpływa. Potem jest dużo mycia ale to łatwiejsze niż lutowanie.
Grot nie pamiętam jakiej był szerokości ale nie był zbyt cieniutki. Mógł mieś ok. 3 mm średnicy (ścięty). Trochę był wysłużony i zaokrąglony, więc ładnie się ślizgał po nóżkach. Zbyt cienki mógłby się o nie zahaczać. Po ściągnięciu nadmiaru cyny tym samym grotem, nałożyłem topnik i HOT'em jeszcze tą cynę rozpłynąłem po nóżkach żeby ładnie wyglądała (żeby w innym serwisie się nie przyczepili). Potem IPA i na galowo. W sumie operacja trwała godzinę ale wszystko było O.K. Z czasem czas się skraca ale przede wszystkim ważny jest grot i flux, o wprawie nie wspomnę bo to oczywiste ale wszystko z czasem. Mimo tego, że pierwszy raz okazał się sukcesem, to każdy kolejny to pot na czole. Im bardziej jesteś świadomy, tym bardziej się zastanawiasz.

Re: Wymiana KBC oraz lutowanie BGA.

Google Adsense [BOT] 13 Квітня 2013, 23:10
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей