• Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez Emios 8 kwietnia 2013, 19:40
Witam,
Pacjent jak w temacie, płyta NIWE2 LA-5752P.
Laptop po uruchomieniu systemu i otworzeniu folderu pojawia się:
Obrazek
a w konsekwencji po chwili :
Obrazek

Wymieniłem układ N11M-GE2-S-B1, podmieniałem matrycę i taśmę.
Niestety efekty takie same. Co ciekawe jeśli się "psuje" obraz wstrzymujemy system, odpalamy ponownie i obraz na oknie logowania jest jak najbardziej prawidłowy. Podmieniłem dysk twardy z innym systemem -efekt taki sam. Czy ktoś się spotkał się z takim przypadkiem ?

Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez Google Adsense [BOT] 8 kwietnia 2013, 19:40

#2 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez Gregoor 8 kwietnia 2013, 20:46
Pamięć sprawdzałeś jakimś programem ? Miałem taki przypadek że przy starcie ok a jak system się załadował wtedy pokazywał różne śmieci.

#3 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez korzon13 8 kwietnia 2013, 22:42
Na zewnętrznym monitorze objaw ten sam? Sprawdź również zachowanie w trybie awaryjnym lub w najniższej rozdzielczości. Jeśli będzie ok to wina leży po stronie GPU.

#4 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez Emios 9 kwietnia 2013, 11:08
Podmiana pamięci nic nie dała, na monitorze zewnętrznym wszystko ok. Możliwe że problem w vramie ?

#5 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez kjedrocha 9 kwietnia 2013, 11:23
korzon13 napisał(a):Sprawdź również zachowanie w trybie awaryjnym lub w najniższej rozdzielczości

Proszę sprawdzić jeszcze to. Miałem kiedyś przypadek tak uszkodzonej matrycy, że obraz był tak poszatkowany, gdy Cokolwiek w białym kolorze dochodziło do lewek krawędzi, jeśli natomiast lewa krawędź nie musiała wyświetlać niczego białego obraz był poprawny. Chociaż Kolega pisze, że matrycę podmieniał...

Emios napisał(a):Możliwe że problem w vramie ?
Jeśli na zewnętrznym monitorze obraz jest ok, to raczej nie, ale różnie z tym bywa.

#6 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez Emios 11 kwietnia 2013, 05:47
Podmieniłem układ na kolejny nowy - bez efektu, podmieniłem matrycę - bez efektu. Brak pomysłu czego się czepić

#7 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez kjedrocha 11 kwietnia 2013, 09:49
Małe więc prawdopodobieństwo by wina leżała w układzie, skoro Kolega już na 3 różnych miał identyczny objaw.
Czy podstawianej tasiemki jest Kolega 100% pewien?
Przyglądnął bym się jeszcze dokładnie gniazdku JLVDS1, oraz rezystorom z fragmentu schematu:
Obrazek
oraz dwóm których na tymże fragmencie brak : R384 i R385.

#8 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez Emios 11 kwietnia 2013, 14:28
Tak tasiemki jestem pewien, gniazdo przelutowałem jeszcze raz. Rezystory ciężko namierzyć, dysponuje może kolega board view ?

#9 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez kjedrocha 11 kwietnia 2013, 14:54
Niestety nie.

#10 Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez vampir 11 kwietnia 2013, 18:55
Emios napisał(a):Tak tasiemki jestem pewien, gniazdo przelutowałem jeszcze raz. Rezystory ciężko namierzyć, dysponuje może kolega board view ?

Czy to nie jest przypadkiem ten model w którym, luźny zawias zwiera ścieżki od pamięci graficznej i kruszy kondensatory przy tych pamięciach?

Re: Lenovo G560 - dziwny problem z obrazem

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2013, 18:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).