• Jaką stację lutowniczą polecacie?

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Jaką stację lutowniczą polecacie?

by fudddi 31 March 2013, 00:35
Witam.

Mam zapytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów.
Ostatnimi czasy planuję rozszerzyć działalność mojego serwisu komputerowego o reballing.

Moje pytanie jest następujące; jaką stację lutowniczą polecilibyście na dzień dzisiejszy do zakupienia zależy mi przede wszystkim na funkcjonalności oraz niezawodności na stację planuję wydać do 20 000 zł.

Słyszałem że niektóre stacje lutownicze posiadają system umożliwiający sprawdzić jakość połączenia bga z płytą główną po reballingu, ile w tym prawdy?

Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

by Google Adsense [BOT] 31 March 2013, 00:35

#2 Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

by adam1114 1 April 2013, 02:01
Takich tematów jest pełno na forum, użyj wyszukiwarki.

Poza tym, teraz reballing to rzadkość, jedynie wymiana układów i na to decydują się głownie klienci.

#3 Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

by fudddi 1 April 2013, 08:06
Hmm, reballing jest ściśle powiązany (w moim mniemaniu) z wymianą układu, więc sorki za niedopowiedzenie.Co ilości tematów na forum może i jest sporo ale chciałem dowiedzieć się czegoś z nowości odnośnie stacji lutowniczych.
I czy może orientujesz się na czym polega; "system umożliwiający sprawdzić jakość połączenia bga z płytą główną" znalazłem gdzieś jedną wzmiankę o czymś takim ale nie było wytłumaczone na czym to polega?

Add:
Ponadto tematy z wyszukiwarki są z 2011 roku albo są w zupełnie innej kategorii cenowej może lepiej sam przejrzyj szukajke?

#4 Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

by arvika 1 April 2013, 09:30
W tej materii niewiele się zmieniło. Wyszło może kilka podróbek maszyn wiecej. Niech kolega zapozna się ze starymi tematami, łyknie trochę wiedzy i przestanie być pretensjonalny dla osób które chcą pomóc.

System monitorujący jakość połączeń wg mnie jest kompletnie niepotrzebny. Ktoś kto wymienia układy dziesiątkami dokładnie wie jak zachowuje się maszyna na której pracuje. Raczej zbędny wydatek.

#5 Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

by Keli 1 April 2013, 10:05
Uważam, że nie ma sensu wydawać tak wielkich pieniędzy na stacje BGA. Za 8000 zł można kupić już naprawdę dobrą stację. Nie będzie może miała kamery z wyświetlaczem LCD i pozycjonowania układu, ale jest do zbędne.

Re: Jaką stację lutowniczą polecacie?

by Google Adsense [BOT] 1 April 2013, 10:05
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).