• Sposób na zniszczone śruby.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Sposób na zniszczone śruby.

by keymaker 15 February 2013, 13:40
Witam, czy macie jakiś sprawdzony patent na śrubki z wyrobionym gwintem główki? Dostałem laptopa z takimi śrubami do naprawy, może chwycić to jakimś klejem? :frustry:

Re: Sposób na zniszczone śruby.

by Google Adsense [BOT] 15 February 2013, 13:40

#2 Re: Sposób na zniszczone śruby.

by mikesh 15 February 2013, 14:15
Mój sprawdzony sposób to małe wiertło i wkrętarka :) Śruba zazwyczaj daje się wykręcić bez problemu.

#4 Re: Sposób na zniszczone śruby.

by Macpod 24 February 2013, 17:00
j.w. Dremel, a ja jeszcze od siebie dodam: dobre wkrętkami, może wydać się to śmieszne, ale już kilka razy odkręcałem bez większych problemów wiele "problematycznych" śrub, mocno zniszczonych przez innych (wkrętaki WERA), dodatkowo takim sprzętem raczej nie zniszczy się śrub.

#5 Re: Sposób na zniszczone śruby.

by demeo 24 February 2013, 23:04
Dobre wkrętaki, jak np. WERA często pomagają, a jeśli nie to dremel. Jeśli śruba nie daję się odkręcić mimo dobrej główki to czasem jej szybkie wygrzanie lutownica i gwałtowne schłodzenie zamrażaczem pozwala ją ruszyć.

--
Pozdrawiam,
demeo

#6 Re: Sposób na zniszczone śruby.

by matisblu 25 February 2013, 01:17
Witam!
Ja czasem kapnę TS-81, troszkę cyny i wychodzi.

#7 Re: Sposób na zniszczone śruby.

by satmanek 31 March 2013, 14:44
Warto mieć taki komplet nowych dobrych wkrętaków które używa się sporadycznie, właśnie do takich śrubek. Osobiście rozwiercam, próbuję ostrym płaskim czasem jak jest podejście to płaskimi obcinaczkami zruszam za główkę.

pozdrawiam

SławeK

#8 Re: Sposób na zniszczone śruby.

by wit2 31 March 2013, 18:46
Podgrzewam trochę śrubę grotem z cyną żeby zmiękczyć niebieski lub czerwony klej dobry wkrętak wera i wychodzi bez problemu.

#9 Re: Sposób na zniszczone śruby.

by Keli 1 April 2013, 10:09
Są wiertła lewo skrętne. Przy normalnym wiertle nawiercając łepek dokręcamy tylko śrubę. Wiertło lewo skrętne często przy rozwiercaniu łepka potrafi od razu wykręcić śrubę.

Re: Sposób na zniszczone śruby.

by Google Adsense [BOT] 1 April 2013, 10:09
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).