• compal FL90 - artefakty na ekranie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 compal FL90 - artefakty na ekranie

przez rakiet 6 lutego 2010, 17:43
Witam
taki skladaczek compal uszkodzona jest grafika ifl90(artefakty na ekranie) tylko ze nie na wzystkich rozdzielkach tj na startowych jest ok dopiero jak sie wista otworzy z pulpitem to jest pulpit w kratke.Grafika jest na module.
Grafika: nvidia g84-800-a2

I pytanie czy to sam chip bga, czy pamieci jast tam ich 8 sztuk.
Podgrzewka karty nic nie dala.

Ewentualnie czy jest mozliwosc zakupu takiej karty, lub naprawy.
Z tego co widze bardzo podobna technicznie jest w lapku acer aspire8920 le1
nie podstawialem,nie chce nic zepsuc w tym acerze bo juz gotowy.

Re: compal FL90 - artefakty na ekranie

przez Google Adsense [BOT] 6 lutego 2010, 17:43

#2 Re: compal fl90

przez Vogelek23 6 lutego 2010, 21:31
Co masz na myśli, pisząc "podgrzewka"? Co grzałeś, jaką temperaturą i przez jaki czas?
Oczywiście na dłuższą metę nie ma sensu wygrzewanie chipsetu. Trzeba go definitywnie wymienić.
Pamięci (o ile nie doszło do "odpalenia" padów) można przekulkować i wlutować ponownie.

Istnieje również możliwość naprawy karty w moim serwisie.
Naprawa karty z 6-miesięczną gwarancją to koszt 280zł (warunkiem jest odesłanie całego laptopa, w przypadku wysyłki samej karty gwarancja wynosi 1 miesiąc), nowy moduł - 350zł.

Karty z Acerów nie są zbyt kompatybilne z FL90. Teoretycznie powinny działać, ale w większości nie chcą.
Prawdopodobnie winę za to ponosi fakt, że Acer wykorzystuje ROM BIOS karty, a FL90 nie - właśnie jestem w fazie diagnostyki tego zjawiska.

#3 Re: compal fl90

przez bravoag 7 lutego 2010, 20:17
Witam!
Do FL90 wkładałem kartę z Acera 5720g At HD2400 i o dziwo zadziałała, natomiast po zastosowaniu Acerowskiej gf 8600 nie startuje. Trochę to dziwne? Jeżeli problem z bios to chyba jedna i druga nie powinna startować?

#4 Re: compal fl90

przez Vogelek23 8 lutego 2010, 01:24
Nie odpowiedziałeś na poprzednie pytania.
Jeśli laptop startuje z kartą HD2400, to do wymiany jest chipset na karcie FL90.
Rzadziej jest to usterka pamięci - można je przekulkować dla pewności.

#5 Re: compal fl90

przez rakiet 9 lutego 2010, 20:54
Witam

Mialem takie karty gdzie pomagalo podgrzanie pamieci np po kolei, jezeli ustepowala usterka to wlasnie rebaling,stąd to hasło "podgrzewka",pisaliscie przeciez ze w niektorych plytach (np hp) pomaga podgrzanie niektorych "rzeczy" i wtedy wiadomo co jest do wymiany, zapewne tu bedzie chipset dlatego pytalem o ceny.
Mam jeszcze ze dwie takie ktore nie zaswiecaja wogole matrycy,zapewne to samo.

pozdrawiam

#6 Re: compal fl90

przez Vogelek23 9 lutego 2010, 21:31
Problem w tym, że często podgrzanie pamięci poprawia sytuację, jednak jest to złudna diagnoza.
Podgrzewanie pamięci, które są blisko chipsetu, skutkuje najczęściej podgrzaniem również jego.

W 95% przypadków trwale pomaga jedynie wymiana chipsetu.
Wymianę bądź przekulkowanie pamięci stosuje się wtedy, gdy usterka wystąpi ponownie w niedługim czasie.
Ja w niektórych przypadkach wymieniam od razu pamięci VRAM razem z chipsetem dla pewności.

#7 Re: compal fl90

przez rakiet 10 lutego 2010, 21:24
Witam

jest tak mam dwie uszkodzone w ten sam sposob (nie wlaczaja matrycy) karty gdzie jest praktycznie wszedzie na kondziorach zwarcie okolo 5 om,dlaczego twierdze ze zwarcie,bo jest jeszcze trzecia ktora chodzi ( artefakty na jednej z rozdzielczosci) i porownywalem rezystancje nie ma az tylu niskoomowych,karty napewno nie byly grzane na 100%,jest tam kilka zworek ktore moze i ulatwia znalezienie zwarcia ale wszystko prowadzi mnie pozniej pod chip, co najlepsze niektore napiecia pomierzylem i wygladaja na prawidlowe,oczywiscie nie do wszystkich punktow jest dostep,chipset potrafi tak przywrzec?

-- środa, 24 marca 2010, 19:37 --

Witam
jednak:
g84-800-a2
nie pilne to bylo wiec nie pisalem,zdjąłem i brak jakichkolwiek zwarc,
pytanie do Admina za ile mi go sprzeda?

#8 Re: compal FL90 - artefakty na ekranie

przez patol 8 kwietnia 2010, 12:32
Witam. Mam podobny problem z laptopem Compal, tylko że u mnie jest całkowity brak obrazu na matrycy oraz monitorze zewnętrznym. Grafika właśnie G86-600-A2, płyta LA-3541-P, czy jest sens robić reballing chipsetu? czy od razu szukać nowego układu? A może przyczyny usterki szukać gdzieś indziej? Schematu nie mogę niestety pobrać (nie mam uprawnień). Proszę o poradę.

#9 Re: compal FL90 - artefakty na ekranie

przez oneeye 8 kwietnia 2010, 15:54
Myślę, że czytając podobne tematy na forum powinieneś dojść do wniosku, iż najpierw trzeba zdiagnozować co jest problemem. Zawsze skuteczniejsza jest wymiana na nowy układ, aczkolwiek są takie układy, których nie można dostać wtedy pozostaje reballing. W tych Compalach to zdaje się nagminna sprawa z tymi mostkami, więc chyba najszybciej będzie podgrzać układ, by upewnić się że w Twoim przypadku jest podobnie.

#10 Re: compal FL90 - artefakty na ekranie

przez patol 10 kwietnia 2010, 12:52
Witam. Dzisiaj zrobiłem reballing układu graficznego. Efekt chwilowy jak na zdjęciu, tzn za pierwszym włączeniem pojawił się obraz lecz na zielonym tle, niestety drugi raz już się nie pojawił. Proszę o poradę co dalej z tym zrobić. Czy oznacza to że układ grafiki do wymiany? czy zabrać się za pamięci grafiki?
Obrazek

#11 Re: compal FL90 - artefakty na ekranie  [ROZWIĄZANY]

przez ADAMK101 10 kwietnia 2010, 18:49
wymiana ukladu w 95% przypadkow pomaga na stale, jesli uzyjemy uklad nowy.
5% pozostaje na inne uszkodzenie na plytce karty graficznej.
Ja wymieniam na nowy i zamykam trwale temat.

Re: compal FL90 - artefakty na ekranie  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 10 kwietnia 2010, 18:49