• Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

serwisserwis 20 Березня 2013, 14:31
Temat klejów BGA trochę oklepany , ale rozwiązania na swój problem nie znalazłem . Czerwony klej z Pavilionów to pestka wiec nie o nim mowa.

W FS Amilo Pi2540 na karcie graficznej 35G1P5530-BO mam układ obklejony identycznie jak na zdjęciu identycznym klejem:

Зображення

Zależy mi na pcb jak i na układzie . Grzejąc hotair-em w 200°C nic się nie dzieje z tym klejem , lutownicą kolbową ustawioną na 480°C klej nieznacznie się przypala w miejscu zetknięcia.

Re: Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

Google Adsense [BOT] 20 Березня 2013, 14:31

#2 Re: Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

VIPSC 20 Березня 2013, 14:37
W moim przypadku sprawdza się hot na 200-220st oraz narzędzie dentystyczne do usuwania kamienia nazębnego :)
Nie mam pojęcia jak się to nazywa ale jest bardzo ostre i trwałe.

Pozdrawiam

#3 Re: Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

serwisserwis 20 Березня 2013, 15:03
Też próbowałem w 220-235°C i nic to nie daje. Taki "przyrząd dentystyczny" zakupiłem jako "skrobak" niestety klej ani drgnie . Pierwszy raz się spotkałem z takim przypadkiem.

#4 Re: Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

adam1114 20 Березня 2013, 16:26
VIPSC написав:W moim przypadku sprawdza się hot na 200-220st oraz narzędzie dentystyczne do usuwania kamienia nazębnego :)
Nie mam pojęcia jak się to nazywa ale jest bardzo ostre i trwałe.

Pozdrawiam

To nie ten klej kolego, ten jest twardy jak skała, niezależnie od temperatury.

Ja po prostu gdy mam pewność, że profil jest w takim momencie, że kulki są na 100 % płynne, rwę układ i tyle, mocne podlanie agresywnym topnikiem też jest wskazane.

#5 Re: Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

Pawelbul 20 Березня 2013, 22:25
Grzanie podczerwienią przy wydłużonym profilu trochę go zmiękcza.

#6 Re: Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

pijan4 21 Березня 2013, 03:06
Witam

Gdy jesteśmy pewni pełnego rozpływu cyny po prostu rwiemy na siłę. Klej w większości pozostaje na układzie, jeśli nie, należy go zdrapać póki jest gorący - gdy karta się schłodzi będzie więcej pracy. Inne metody u mnie się nie sprawdziły.

#7 Re: Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

serwisserwis 25 Березня 2013, 09:40
Ok. Pobawię się. Dzięki za rady.

#8 Re: Dziwny czerwony klej na grafice w FS Amilo Pi2540

arvika 25 Березня 2013, 23:42
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей