• Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 23 lutego 2013, 19:46
Witam.
Laptop na platformie ASUS Speedy II grafika na złączu MXM, pamięci DDR3.
Laptop nie reagował na włącznik, po odpięciu baterii Cmos i podłączeniu zasilacza wystartował, słychać było dźwięk i napis LENOVO, brak było podświetlenia. Uszkodzony okazał się układ IT8752TE (zwarcie na LID_SW#).
Po wymianie laptop startuje i działa, ale pojawił się problem z dźwiękiem. W systemie głośnik z krzyżykiem, w menadżerze zupełny brak urządzeń audio. Everest uruchomiony pod XP z płyty również nie znajduje żadnego urządzenia audio. Przy starcie laptopa również cisza.
Wydaje mi się że bardziej mostek południowy odpowiada za audio.
Mam pytanie do kolegów czy KBC wpływa w jakiś sposób na audio ?

Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez Google Adsense [BOT] 23 lutego 2013, 19:46

#2 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez jr120065 23 lutego 2013, 21:50
Weź na próbę zainstaluj linuxa.

#3 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 24 lutego 2013, 09:46
Jutro spróbuje zainstalować jakiś system, ale zakładam że nic to nie zmieni.
Jeśli poprzednio był dźwięk przy uruchomieniu laptopa to teraz też powinien być.
Układ Realtec i gniazda są na osobnej płytce ze złączem. Napięcia na płytce również są.

#4 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez jr120065 24 lutego 2013, 11:24
kwinto10 napisał(a):Jeśli poprzednio był dźwięk przy uruchomieniu laptopa to teraz też powinien być.

A coś czasem nie przeoczyłeś. Przed wymianą uszkodzonego KBC był dźwięk?
KBC takie same?

#5 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez marek216 24 lutego 2013, 15:11
Głupio spytam czy w BIOSie masz audio uruchomione ?

#6 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 24 lutego 2013, 16:01
W tym biosie prawie nic nie ma, odnośnie dźwięku to można jedynie włączyć lub wyłączyć dźwięk przy starcie.
Pomierzyłem jeszcze czy są napięcia na kodeku ALC888S i są w porządku.
Szukałem na stronie Lenovo biosu, niestety nie znalazłem. Spróbowałbym wgrać go z pod windowsa (mam ver. 10CN38WW) chociaż nie sądzę że to coś zmieni.

#7 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez jr120065 24 lutego 2013, 17:32
kwinto10 napisał(a):W tym biosie prawie nic nie ma, odnośnie dźwięku to można jedynie włączyć lub wyłączyć dźwięk przy starcie.
Pomierzyłem jeszcze czy są napięcia na kodeku ALC888S i są w porządku.
Szukałem na stronie Lenovo biosu, niestety nie znalazłem. Spróbowałbym wgrać go z pod windowsa (mam ver. 10CN38WW) chociaż nie sądzę że to coś zmieni.

Może to Ci pomoże:

http://218.210.127.131/downloads/downlo ... Down=false

http://218.210.127.131/products/product ... ProdID=135

http://support.lenovo.com/pl_PL/researc ... D=HT072733

Ważne jest również to jaki masz bitowy procesor bo nie da się na 32 bitach wgrać 64 bitowy system czy stery.

Bios wgraj taki z jakim laptop został kupiony lub starszy.

#8 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 24 lutego 2013, 20:30
Dziękuję za linki, na stronie Lenovo już szukałem ale nie znalazłem tam pliku z biosem.
Ten model powinien zagrać zaraz po włączeniu, wygląda więc że mam problem już na poziomie wykrywania sprzętu.

#11 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 25 lutego 2013, 12:29
Przemierzyłem na szybko ALC888S (kodek audio) i na nodze 11 (RESET#) jest cały czas 0V, zwarcia do masy nie ma.
Posiada ktoś może kawałek schematu z tą linią ?. Nie mogę znaleźć, a wydaje mi się że powinien być rezystor podciągający do 1,5V

#12 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez jr120065 25 lutego 2013, 13:42
ACZ_RST# taki tam dochodzi sygnał i rezystor 0 ohm.

Obrazek

#13 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 25 lutego 2013, 18:39
Myślę że powinien być jeszcze rezystor podciągający tą linię. W jakimś schemacie Asusa jest 10kom do +3VS.
Niestety bez schematu nie mam pojęcia jak go znaleźć.
Ja widzę tylko dwie możliwości, albo zniknął mi element podciągający linię, albo mostek od razu po włączeniu ściąga do 0V.

#14 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez greg464 25 lutego 2013, 20:02
Wrzuć fotkę okolic KBC i kodeka.

#15 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 25 lutego 2013, 20:52
Tutaj kodek jest na dodatkowej karcie podpinanej do złącza obok KBC, tej karty nie ruszałem.

Obrazek
Obrazek

#16 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez greg464 25 lutego 2013, 22:59
Wygląda ok.
Warto zatem sprawdzić:
-przejście na R4310 (najbliższym n.1 KBC).
-przejście z tego rezystora do p.25 CN3401.
I na koniec co się dzieje na tym pinie podczas startu płyty.

#17 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 26 lutego 2013, 00:10
Dziękuję za informację. Nie mam oscyloskopu żeby dokładnie się przyjrzeć, miernik na pinie podczas startu pokazuje 0V.

#18 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez jelonek 26 lutego 2013, 00:26
kwinto10 napisał(a):Tutaj kodek jest na dodatkowej karcie podpinanej do złącza obok KBC, tej karty nie ruszałem.
Obrazek

Czy ten kodek nie ma czasem widocznego uszkodzenia, tuż pod znacznikiem pierwszego pinu?

#19 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez kwinto10 4 marca 2013, 20:05
Dla wykluczenia uszkodzenia modułu kupiłem drugi, niestety nadal brak dźwięku.
Wylutowałem R4310 czyli praktycznie odciąłem linie ACZ_RST#_AUD od płyty głównej, nadal brak napięcia na nodze 11 kodeka audio. Przelutowałem i przemierzyłem gniazdo na obecność wszystkich napięć i jest OK.
Czy na pewno na nodze 11 musi być stan wysoki ? bo już nie wiem o co chodzi.
Pytanie podstawowe, czy mostek SB ściąga sygnał do 0V czy sam wystawia sygnał wysoki ?

#20 Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez Usunięty Użytkownik 402 4 marca 2013, 23:38
Weź igiełkę od strzykawki i poszturchaj nogi KBC, niektóre są deczko krzywo- czy w lewym dolnym narożniku nie są zlutowane dwa pierwsze piny? Sprawdź igłą czy wszystkie nogi trzymają jak należy.

Gniazda słuchawkowe są razem na płytce z kodekiem więc ich brak wykluczam.

Re: Lenovo Y530 po wymianie KBC brak dźwięku.

przez Google Adsense [BOT] 4 marca 2013, 23:38