• Nie działa kodek audio Samsung R530

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Nie działa kodek audio Samsung R530

przez Gregoor 22 lutego 2013, 16:24
Fragment z codekiem audio ALC269 i gniazdo głośników, płyta bremen m rev.1 .

Re: Nie działa kodek audio Samsung R530

przez Google Adsense [BOT] 22 lutego 2013, 16:24

#2 Re: Potrzebny kawałek schematu samsung R530

przez michal3411 22 lutego 2013, 17:00
Obrazek

#3 Re: Potrzebny kawałek schematu samsung R530

przez novitech 22 lutego 2013, 17:03
Wydawało mi się, że w tym dziale nie można załączać schematów. Czy się mylę?

#4 Re: Potrzebny kawałek schematu samsung R530

przez farmer 22 lutego 2013, 17:10
novitech napisał(a):Wydawało mi się, że w tym dziale nie można załączać schematów. Czy się mylę?

Tak, nie mylisz się, dlatego przenoszę wątek do innego działu. A za czujność zostajesz nagrodzony.

#5 Re: Potrzebny kawałek schematu samsung R530

przez Gregoor 22 lutego 2013, 17:26
Brakuje tu nogi 31 a przy niej są 2 pola i nie wiem czy nie zmiotłem tam czegoś.

#6 Re: Potrzebny kawałek schematu samsung R530

przez michal3411 22 lutego 2013, 17:36
Obrazek

#7 Re: Potrzebny kawałek schematu samsung R530

przez Gregoor 22 lutego 2013, 18:11
Skoro wątek przeniesiony do właściwego działu to zadam pytanie , czy są różne wersje kodeka ALC269, w oryginale nie działa gniazdo słuchawek, głośniki ok, klient kombinował coś i uszkodził wyjście słuchawkowe, poszło przepięcie aż zostawiło ślad na płycie , do tego uszkodzony rezystor dławik i kondensator na jednym kanale od gniazda słuchawek , uszkodzone elementy oczywiście wymienione, podstawiłem 3 inne sztuki ALC269 i na każdym z nich nie działają głośniki i gniazdo słuchawkowe, kodek w systemie widziany mikrofony działają ten wewnętrzny jak i na kablu, w systemie głośniki są nieaktywne.

#8 Re: Nie działa kodek audio Samsung R530

przez michal3411 22 lutego 2013, 19:13
Sprawdź czy jest SENSE.
Czy nie upaliło ci ścieżki?

#9 Re: Nie działa kodek audio Samsung R530

przez Gregoor 22 lutego 2013, 19:50
Sprawdziłem już to jest ok, stary kodek wlutowałem i działa oprócz oczywiście gniazda słuchawek.

#10 Re: Nie działa kodek audio Samsung R530

przez michal3411 22 lutego 2013, 22:33
Masz stronę, przeszukaj całą okolicę kodeka, mogło ubić jakiś element, "... i nie wiem czy nie zmiotłem tam czegoś....", sprawdzaj może na nowym kodeku, o ile gniazdko też jest OK.

Nie pomoże, to przeinstaluj oprogramowanie.
Może i głupie, ale...

#11 Re: Nie działa kodek audio Samsung R530 

przez offo 25 lutego 2013, 20:23
Są różne wersje alc269 i niestety nie są kompatybilne - próbowałem kiedyś zmienić właśnie w samsungu alc269 na wyciągnięty z eeepc (nie pamiętam niestety dokładnych modeli ani dawcy ani biorcy, ale nie poszło - w końcu kupiłem płytę po zalaniu od identycznego modelu jako dawcę). A tak swoją drogą to fatalne są rozwiązania zastosowane w tych układach - ja już miałem w serwisie kilka sztuk laptopów z tymi układami po podłączaniu do wyjścia słuchawkowego wzmacniacza - przy zbyt dużej różnicy potencjałów przebija zintgrowane w strukturze chipa kondensatory wyjściowe i po zabawie - słabo to projektant policzył, bo albo kondensatory mają zbyt małą wytrzymałość napięciową albo powinny być zastosowane dodatkowe elementy zabezpieczające.

#12 Re: Nie działa kodek audio Samsung R530

przez Gregoor 25 lutego 2013, 21:29
Drobnica sprawdzona sterowniki wgrane, bez zmian, ale porównał bym jeszcze aplikacje układu zdjętego z płyty który jest sprawny a nie ruszył, do tego potrzebował bym kawałek schematu do samsunga rv510 płyta scala-15ul, może tu znajdę jakieś różnice.

#13 Re: Nie działa kodek audio Samsung R530

przez Gregoor 20 marca 2013, 12:17
Nowy kodek ruszył, napewno są różne wersje tego kodeka, przed włożeniem nowego sprawdzałem na 3 innych które były na 100% sprawne.

Re: Nie działa kodek audio Samsung R530

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2013, 12:17