#1 HP Compaq 6720s 6050A2137901-MB-A03, dziwna praca biosu
przez inkognito09 • 22 lutego 2013, 09:46
Dostałem od znajomej wyżej wymienionego laptopa. Męczę się z nim już jakiś czas i nadal nie mogę go rozgryźć. Komputer początkowo kilka miesięcy wstawał sam po podłączeniu zasilania mimo sprawnej baterii RTC, po czym zaczął się uruchamiać bez obrazu na matrycy. Generalnie te laptopy miały problemy z biosem, więc pierwsze co to zacząłem oglądać oscyloskopem co się dzieje w jego okolicach. Komputer nie przechodzi procedury post, na biosie nie ma prawie nic. Na 6 nodze 25L8005M2C pojawia się raz na 3 sekundy przebieg. Screen z DigitalScope 1V/div 200ns/div

Próbowałem zmieniać bios - brak zmian. Zreebollowałem południe, bez zmian. Wymieniłem południe, bez zmian. Kontrolnie po każdej operacji zmieniałem bios. Oryginalną kostkę zachowałem, wrzucałem na swojej. Chwilowo nie bardzo mam pomysł co się dzieje.

Próbowałem zmieniać bios - brak zmian. Zreebollowałem południe, bez zmian. Wymieniłem południe, bez zmian. Kontrolnie po każdej operacji zmieniałem bios. Oryginalną kostkę zachowałem, wrzucałem na swojej. Chwilowo nie bardzo mam pomysł co się dzieje.