• Fujitsu Siemens Amilo 3438G Dziwna usterka.

#1 Fujitsu Siemens Amilo 3438G Dziwna usterka.

by dragon 11 February 2013, 11:42
Witam

Mam problem z lapkiem jak w temacie. Nie potrafię zdiagnozować usterki. Laptop na baterii działa idealnie, śmiga aż miło. Po podpięciu zasilacza i uruchomieniu odtwarzacza filmów po około 20sek odtwarzania robi się muł. Film maksymalnie przycina, aplikacje uruchamiają się strasznie długo. Zużycie procka na odtwarzaczu 100%. System zainstalowany od nowa, sterowniki też. Ładowanie baterii ok, zasilacz podmieniany na 3 inne sztuki, w tym nowy oryginalny.

Za każdym razem po podpięciu zasilacza dzieje się to samo, na samej baterii działa idealnie. Kiedy się już zamuli po podpięciu zasilacza i po odłączeniu go, nic się już nie zmienia, dalej muł, czasem się nawet zawiesi. Sprawdziłem chłodzenie, wymieniłem pasty na CPU i GPU (karta MMXII Go8600), bez zmian. Laptop nie ma żadnych profili zasilania.

Nie mam już pomysłu co do tego lapka, proszę o pomoc.

Re: Fujitsu Siemens Amilo 3438G Dziwna usterka.

by Google Adsense [BOT] 11 February 2013, 11:42

#2 Re: Fujitsu Siemens Amilo 3438G Dziwna usterka.

by Usunięty Użytkownik 402 11 February 2013, 22:01
Jakie temperatury masz w odczytach na baterii i na zasilaczu przy tym samym obciążeniu?
Jaką prędkość cpu pokazuje program OCCT z zasilaczem i bez?
Podstawiałeś cpu, wgrywałeś bios?

#3 Re: Fujitsu Siemens Amilo 3438G Dziwna usterka.

by demeo 12 February 2013, 01:53
Do sprawdzenia również stabilność napięć zasilających, głównie procesora.

--
Pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Fujitsu Siemens Amilo 3438G Dziwna usterka.

by dragon 12 February 2013, 12:49
Więc tak.

Wymieniłem termopad pod gpu, wysmarowałem jeszcze raz CPU, wgrałem najnowszego biosa ze strony producenta i jak na razie wygląda że jest ok, przy odtwarzaniu jednego filmu temp cpu i gpu ok 50C, przy włączeniu 5 filmów na raz gpu - 57C a CPU ok 70. Komp aktualnie się testuje.

#5 Re: Fujitsu Siemens Amilo 3438G Dziwna usterka.

by dragon 18 February 2013, 10:54
Lapek został oddany klientowi, minął tydzień, klient nas poinformował że jest wszystko ok. Wgranie najnowszego biosu naprawiło tą dziwną usterkę. Dziękuje za podpowiedzi.

Temat zamykam.

Re: Fujitsu Siemens Amilo 3438G Dziwna usterka.

by Google Adsense [BOT] 18 February 2013, 10:54