• Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Anonymous 27 listopada 2009, 15:03
Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69, w epromie tym jest miedzy innymi hasło dostepu do laptopa, klient próbował zdjąć hasło przez zwarcie nóg 5 i 6 a prawdopodobnie zwarł 6 i 7 i nastapiło zwarcie do masy (tak przypuszczam) laptop teraz nie startuje, grzeja sie mosfety na zasilaniu.
Wymieniłem jeden z mosfetów który był zwarty ale nadal jest podobny efekt.
Może ktos wie co powoduje takie grzanie sie mosfetów?
Obrazek
Pzdr
Daniru

Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2009, 15:03

#2 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Vogelek23 28 listopada 2009, 11:43
Proszę podać oznaczenie kodowe płyty głównej.
Zwarcie nózki 6 i 7 mogło spowodować skasowanie zawartości eepromu, jednak nie powinno być przyczyną uszkodzeń obwodu zasilania.
Przyczyna leży zapewne gdzie indziej.

#3 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez daniru 30 listopada 2009, 10:28
Witam
Tak dokładnie to nie wiem z czym zwarł ten eprom może z masą.
Nie znam dość dobrze płyt IBM ale znalazłem takie oznaczenia:
11S42X7346ZVF1EP8560SZ
oraz w narożniku płyty HS-6W
Pzdr.
Daniru

#4 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Vogelek23 30 listopada 2009, 11:05
Spytam więc inaczej - na jakich mostkach jest płyta?
Oznaczenie kodowe płyty nadrukowane jest na laminacie. Np. GENBU5, DAV3, BH1.

#5 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez daniru 30 listopada 2009, 11:18
Na laminacie jest tylko HS-6W i pod spodem 01
mostki intel NH82801HBM i LE82PM965
Może dysponujesz schematem do tego modelu chętnie się wymienie na schematy servisowe od Acera
Pzdr.
Daniru

#6 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Vogelek23 15 grudnia 2009, 16:48
Poszukaj któregoś z poniższych oznaczeń (szczególnie pod naklejkami):
1. GENBU-5 lub GENBU-5W
2. DAV3
3. 42W9239
4. BH1

Dodatkowo podaj pełne oznaczenie modelu notebooka (np. R61i lub R61E).

Jeśli któreś z powyższych oznaczeń będzie na płycie, schemat jest dostępny.
Jeśli nie, schemat może być nieosiągalny.

#7 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez daniru 15 grudnia 2009, 17:26
na naklejce pod pamięcią ram jest 11S42X7346ZVF1EP8560SZ
NIE MA WIĘCEJ ŻADNYCH OZNACZEŃ
Typ laptopa 8918-DFG
S/N L3-H2934 08/06
Pozdrawiam\
Daniru

#8 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Vogelek23 15 grudnia 2009, 21:01
W takim razie inaczej - zrób zdjęcia płyty w dużej rozdzielczości.
Obie strony, zdejmij wszystkie naklejki, radiatory itp.
Jeśli nie możesz zrobić zdjęć płyty w dużej rozdzielczości, podziel ją na kilka obszarów.

Jednocześnie sprawdź, czy nie masz zwarcia do masy na drenie któregoś z tych tranzystorów, które się grzeją. Być może przywarte jest główne zasilanie za obwodem przeciwzwarciowym.

#9 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Anonymous 16 grudnia 2009, 11:43
Witam
Dren pierwszego mosfetu tego przy samym rancie płyty (widoczne na zdieciu przy samym złączu zasilania) jest zwarty do masy , po wylutowaniu mosfetu zwarcie pola lutowniczego pod drenem jest nadal, ale nie mogę namierzyć gdzie :-(
Zamieszczam zdięcia całej płyty.
https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0000031.jpg
https://www.elvikom.pl/obrazki/_f/f_0000032.jpg
Już mnie trochę ten lapek zmęczył

Pzdr Daniru

#10 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 16 grudnia 2009, 13:45
W tym przypadku są dwa rozwiązania:

1. Zwarcie (np. pęsetą) drenów tych tranzystorów i szukanie, który element się grzeje - szczególnie większe kondensatory stałe lub klucze/przetwornice.
2. Obmierzenie każdej cewki przetwornicy omomierzem, czy nie ma zwarcia do masy.

Ad.1 - w znalezieniu usterki pomaga sprężone powietrze rozpylone na płytę przy odwróceniu pojemnika do góry dnem.
ALE UWAGA! W TEN SPOSÓB UZYSKUJEMY "ŚNIEG", KTÓRY MA BARDZO NISKĄ TEMPERATURĘ I MOŻE SPOWODOWAĆ ODMROŻENIE W PRZYPADKU KONTAKTU ZE SKÓRĄ!
Ad.2 - jeśli któraś cewka jest zwarta do masy, należy sprawdzić tranzystory kluczujące cewkę. Jeśli oba mają zwarcia D-S, uszkodzenie jest namierzone.

#11 Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Anonymous 3 lutego 2010, 12:45
Witam
Wreszcie udało mi sie zmęczyć tego R61 (oczywiście nie siedziałem nad nim cały czas )
Uszkodzony był jeden tranzystor , w namierzeniu usterki pomógł mi sposób podobny do tego który powyżej opisał Vogelek23.
Ale musiałem ten sposób trochę zmodyfikowac ze względu na to że zwarcie było na tyle konkretne że standartowy zasilacz po prostu się blokował.
Dziekuję wszystkim za pomoc.

Pzdr
Daniru

Re: Lenovo R61 grzejące się mosfety po zwarciu na epromie U69

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2010, 12:45