• Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

przez pocinas 19 września 2012, 01:36
Jak w temacie. Mam układ przetwornicy 3.3/5V do wymiany EQ=CJ w płycie MBX-244 do Sony. Z tego co udało mi się wyniuchać na forum i w sieci może to być układ RT8223B, jednak zastanawia mnie czy jest on kompatybilny z łatwiej dostępnym RT8223A lub w zamian za potrzebujący EJ=CJ czy można wstawić TPS51123.

Podczepił bym się pod ten temat ale jest zamknięty viewtopic.php?f=209&t=12233&hilit=rt8223

Co wy o tym sądzicie ?

Re: Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

przez Google Adsense [BOT] 19 września 2012, 01:36

#2 Re: Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

przez marek216 19 września 2012, 06:38
Porównaj datasheet i sprawdź jakie są różnice.

#3 Re: Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

przez DjDave 22 stycznia 2013, 12:37
Czy TPS51123 ruszył zamiast tego RT?

EDIT

Podstawiłem TPS51125 i przetwornica ruszyła, ale dalej laptop martwy. Nie wiem teraz czy coś jeszcze jest uszkodzone czy przetwornica jest niekompatybilna, ale to już inny temat.

#4 Re: Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

przez pocinas 22 stycznia 2013, 12:42
Wstawiłem TPS ale gotował się. Płyta poszła na cześci.. kupiłem używkę sprawną.

#5 Re: Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

przez roos 13 września 2013, 13:35
Ja w Acerze 5349 zamiast EQ=CJ wstawiłem RT8205A CJ=DA i laptop działał bez problemów. Porównałem datasheet obu i wyprowadzenia mają takie same.

#6 Re: Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

przez GsmTychy 13 września 2013, 17:31
RT8223A i RT8223B nie są zamienne w konfiguracji RT8223A=>RT8223B ze względu na dodatkową nóżkę ENC załączającą podstawowe napięcie 3,3 oraz 5. W druga stronę zamiana jest możliwa gdyż ta noga nie jest wykorzystana.

Re: Układ Richtek EQ=CJ chyba inaczej RT8223B, ale czy kompatybilny z RT8223A

przez Google Adsense [BOT] 13 września 2013, 17:31
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).